Geometrie kolejiva PECO/STREAMLINE/075

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Geometrie kolejiva PECO/STREAMLINE/075

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 úno, 2011 9:48 am

Vážení ,opět se vracím k problematice geometrie kolejiva od výrobce PECA.Jak již většina z vás ví,takto tato geometrie je dosti záhadou nejen u nás ,ale jak jsem se přesvědčil i v EU.Důvodem jsou oblouky výhybek nebo přímo obloukových výhybek.Vím o papírových šablonách ,které jsou k dispozici a které mám ,ale moc vám platné nejsou ,jestliže neuplatníte jejich anglickou specifiku.Kdo zná anglické železnice,tak ví že souběžné osy staničních kolejí jsou oproti evropským zvyklostem dost blízko,což u modelové velikosti H0 je 52mm.Na této vzdálenosti os kolejí ,je založena koncepce výhybek.Bez mezikousku kolejiva.Začínáme výhybkou a pokračujeme standartně další výhybkou.Jestliže chceme dodržet naši osu kolejí tj. 4750mm/H0 - 55,4=55mm,tak tyto mezikusy přímého kolejiva ,již musíme vkládat.
Teď k té geometrii.Výhybka má danou délku,známe i úhel .Co neznáme,kde začíná a kde končí onen oblouk výhybky.Tady zde tápe řada lidí ,jak němečtí kolegové ,kteří se snažili rozebrat podstatu tohoto kolejiva tak i jinde.
Oblouková výhybka to je kapitola sama pro sebe.Ve wintracku vám vyjede úhel vnějšího oblouku 11,3°a vnitřní úhel 20,5 ° a opět nelze stanovit začátek obou oblouků.Tak kolik vlastně má oblouková výhybka úhly.Nemluvte mi o úhlech srdcovek.to je něco úplně jiného.Pro doplnění jedná se i o symetrické výhybky "Y" .
Obracím se na vás s prosbou,má někdo prosím vás vyhovující odpověď.Programy mě nezajímají,já potřebuji každou výhybku od PECA/STREAMLINE uchopit virtuálně do ruky,protože jestli se mi nepodaří vyřešit tuto zapeklitou věc ,budu muset úplně toto oblíbené kolejivo vyřadit ze seznamu a přestat ho používat.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: Geometrie kolejiva PECO/STREAMLINE/075

Příspěvekod fofros » sob 19 úno, 2011 11:05 am

Milane, pokud se nepletu, tak Peco CODE75 má stejnou geometrii jako Peco CODE100, takže pokud budeš chtít, můžu ti obloukovou výhybku donést na schůzi v neděli a tam si ji můžeš řádně proměřit. Takže si nezapomeň vzít s sebou sextant a jiné podobné hračky na měření :lol:
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 úno, 2011 11:30 am

Samozřejmě i CODE100.Děkuji za nabídku,ale jak zjistím odkud /po poloměr, úhel a výše zmiňované nectnosti tohoto kolejiva ?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 12:21 pm

Ahoj Milane,teď jsem prolézal stránky Peco ve snaze Ti nějak pomoci,ale je to jak píšeš.Jsou tam pouze šablony na vyhýbky s údaji Tebou uváděnými :oops: Dokonce jsem tam nenašel ani nějaké údaje o kolejivu,natož o poloměrech odbočení obloukových nebo jiných vyhýbek :o.Teď jsem ale koukal do obchodu k Michalovi Daleckému a ten tam má rádiusy uvedené,to nestačí :?: No asi ne,jestli dobře chápu o co Ti jde. :D Napadá mě v tomto směru jen jedno,oslovit nějakého šikovného PC mága s oboru grafiky,který by si vyhýbku naskenoval,prohnal programem a ten by měl odhalit,kde začíná nástup oblouku.Já nikoho neznám,ale možná bych zkusil oslovit Shimiho.Svého času na svém webu prezentoval to čím se vlastně živí a mám ten dojem,že se zabývá projekty hal apod.Tudíž by mohl mít takový program k dispozici. :wink: Případně zkusím oslovit švagra,je to projektant a takový kutil,třeba by mohl pomoci.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fofros » sob 19 úno, 2011 12:24 pm

Jo takhle :o , teď už to chápu o co ti jde, samotná výhybka ti moc nepomůže. Tak mi dejte chvilku něco zkusím :wink:
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 úno, 2011 12:43 pm

Míro ,kdyby to šlo,byl bych rád.Samozřejmě zde i spadá kolejivo PECO/CODE055 modelová velikost N.
Já už různé řešení mám ztažené z googlu,ale všechny jsou neuspokojivé.Dokonce jedna studie poukazuje na to že tečna u poloměru R914 je již úplně mimo fyzického stavu výhybky.Zkusím ,ještě Michala Daleckého zda nemá možnost sehnat potřebnou literatůru ,mimo katalogů (ty mám také).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 1:00 pm

Milane poslal jsem švárovi odkaz na Peco a slíbil,že to v pondělí prožene AutoCadem.Tak uvidíme jestli to klapne.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fofros » sob 19 úno, 2011 4:34 pm

Pokud všechno vyjde a bráchu do zítřka nepřejede auto, nebo jej nezastřelí ruská mafie, tak ti to Milane donesu na schůzi. Problém ale je, že mám fyzicky u sebe pouze obloukové výhybky.
fofros

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 4:38 pm

Tak se kluci ozvěte jak to dopadlo,ať zbytečně nemasíruju švagra :D Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod fofros » sob 19 úno, 2011 4:59 pm

Neboj Míro, dáme vědět. Problém u těch materiálu na stránkách PECO je ten, že ty výhybky tam nejsou přesně 1:1, ale jsou mírně zvětšené, takže se to podle nich bude dělat velmi obtížně i když tam je délka té výhybky, tak těžko se z toho bude zjišťovat, kde přesně začíná a končí rádius ve skutečné velikosti, ale to nechám té chytré hlavě, co to bude dělat, snad si s tím nějak poradí. Jen ty obloukové výhybky budou naprosto přesné, neb ty mám fyzicky u sebe, zbytek bude takové více, či méně bádání s přepočtem do skutečné velikosti podle rozměrů, které tam má PECO uvedeno.
A jen tak pro zajímavost, ty poloměry, co má pan Dalecký uvedeny na svém e-shopu jsou špatně, zkoušel jsem to totiž spočítat matematicky a nějak to nevyšlo, anebo je ještě možnost, že jsou špatně uvedeny úhly odbočení, ale na tohle všechno dostanu odpověď až zítra u bratra v kanceláři. :wink:
fofros

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 5:13 pm

Ono když se Ti ten soubor otevře,tak je to na 105 procent a píšou tam,že před vytisknutím je potřeba upravit na 100 procent. :wink: Nicméně PC mág si s tím určitě poradí. :mrgreen: Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 úno, 2011 5:21 pm

Pánové beru obě studie.Aspoň bude co srovnávat a děkuji vám ...
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fofros » sob 19 úno, 2011 6:51 pm

Předběžně (PECO Code 75/100):

Oblouková výhybka SL(E)-86,87 - délka 254mm, poloměr 1574mm úhel odbočení 9,25st. /poloměr 706mm úhel odbočení 20,5st

Symetrická výhybka SL(E)-98 - délka 220,5mm, poloměr 1828mm, úhel odbočení 6st.

Vypadá to, že obě výhybky startují i končí v oblouku daného poloměru, tzn. že tam není rovný úsek. Ale tohle ještě není na 100%, nicméně si myslím, že po odborném prozkoumání v AutoCadu vyjdou výsledky velmi podobné. Je zajímavé, co všechno Milane potřebuješ o výhybkách vědět :shock: , myslel jsem, že pro správnou geometrii stačí délka výhybky a úhel, který mezi sebou koleje na konci svírají (u obloukové výhybky úhel odbočení hl. koleje).
fofros

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 úno, 2011 7:43 pm

Zdání klame,začátek oblouku není ani u jedné výhybky na začátku...A jak vycházejí jednoduché výhybky ?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fofros » sob 19 úno, 2011 8:27 pm

Chápu-li to správně, zajímají tě tyto rozměry??? A samozřejmě rádiusy???
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
fofros

Další

Zpět na Modelové kolejiště