Statická tráva

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Statická tráva

Příspěvekod greenery » stř 16 úno, 2011 1:13 pm

cernos píše:Můžu se zeptat jak velkou plochu jsem schopen zatravnit řekněme jedním 25g pytlíčkem od Poláka?

Ferda píše:Já jsem to zkoušel kombinací krátká/dlouhá a taky to jde. Nicméně Myslím, že finta s drceným molitanem dle kolegy Mnitky bude asi nejefektivnější a nejjednodužší. Navíc nemusíš střídat trávy a uděláš to v jednom kroku.

S molitanem dosáhneš, jak to napsat, přirozeného vzhledu plochy. Není to pak jako střižené fotbalové hřiště. Velké trsy 60 cm srpnové zralé trávy v divokých porostech, jako to má kolega Cipísek, docílíš opravdu jen tím vrstvením. Pak je nějaká vydatnost dost relativní pojem. Záleží kolik toho nasypeš a navrstvíš a taky kolik toho pak vyluxuješ nebo znovu použiješ.
Jinak já tomu travnění úplně propad.
greenery

Příspěvekod cipisekmp » stř 16 úno, 2011 3:24 pm

Ahoj, byl tu dotaz jak jsem delal ty drny. Opravdu po prvni vrstve statiky jsem vzal stetec a teckoval a smydlil a stouchal lepidlo jak me napadlo a pak dalsi vrstva travy. Chce to pouzit vyrazne odstiny na tu druhou vrstvu a ne vsude dat jeden. Ja ten modul preflokovaval nekolikrat. Nekde sem daval svetlejsi drny, nekde zerzavejsi. Vse je delane 4mm statikou i podklad, ale ten si myslim ze by mohl byt mozna i 2mm a jen odlisit treba barvu v lese, na louce kde je sucho a pak kde je mokrejsi sytejsi trava. Nema podle me smysl delat nejake flicky u te prvni vrstvy.
Finta s molitanem je vec pekna, urcite to rozbije "rovinnost" povrchu, ale neudela to ruzne barvy tech drnu. Tot k tomu co jsem vybadal. Zdarec cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod mnitka » čtv 17 úno, 2011 9:18 pm

Jinak já tomu travnění úplně propad.
:shock: :shock: pozor vytváříš si závislost :mrgreen:

Vytvořit se dá lecos, je třeba mít na paměti, že foliáže prodávaně v obchodech jsou vyráběny stejnou technologií. Takže...., je před námi spousta výzev.
http://mnitka.rajce.idnes.cz/staticka_t ... 060041.jpg
http://mnitka.rajce.idnes.cz/staticka_t ... 060053.jpg
http://mnitka.rajce.idnes.cz/staticka_t ... 060055.jpg
mnitka

Příspěvekod greenery » čtv 17 úno, 2011 10:14 pm

....nóó pěkné, ...........délka vláken je 4,5 ? Zkoušel jsi 6 mm? Koupil jsem 2 pytlíky extra dlouhé, jsem zvědav jak to půjde. P. Polák doporučil nejdříve promíchat s kratší.
greenery

Příspěvekod mnitka » čtv 17 úno, 2011 10:19 pm

je tam všechno... 2/4,5/6,5.
Člověka to vždycky pohltí a pak je jak smyslů zbavenej..., grasuje a grasuje :lol: :lol:
koupil jsem MN 6,5 je sice hrubější stejně jako NOCH WILDGRAS, ale stojí dobře. Na obrázcích je v příkopu mezi slinicí a náspem.
mnitka

Příspěvekod Ferda » čtv 17 úno, 2011 11:53 pm

Dá se udělat něco s tím, aby tráva na stráni rostla nahoru a né v pravém úhlu ke svahu?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod cipisekmp » pát 18 úno, 2011 2:19 pm

Ahoj, teoreticky by to mohl vytahnout vysavac kdyz budes zavcasu vysavat prebytky travy. Nebo skusit flokovat hodne malym sitkem aby jsi nestouchal do podkladu. Jinak me nenapada nic.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod greenery » pát 18 úno, 2011 10:56 pm

Tak jsem zkusil ten srpen podle rad zkušenějších kolegů, a mám z toho docela radost. Vypozoroval jsem, že když se smíchá krátká s dlouhou, tak je porost učesaný, někdy až moc. Čím menší podíl krátkých vláken, tím divočejší tráva.

Obrázek
Obrázek
greenery

Příspěvekod greenery » pát 18 úno, 2011 11:29 pm

no, a už to kvete i barevně

Obrázek
greenery

Příspěvekod zugi » pát 18 úno, 2011 11:57 pm

jestli tohle stihnu dopsat než proslintám klávesnici, tak mám veeeelikou prosbu:
můžete někdo prozradit postup?
optimálně fotonávodem, bliknout přístroj, přípravu podkladu, způsob nanesení lepidla a flokování jednotlivých vrstev.
Je mi jasný, že je to velký somrování o prozrazeni know-how, ale snad bude někdo povolnej... :wink:
Protože to co tady prezentujete, je fakt na mašli... :o
TT/IV-V.epocha , poslední měsíce/roky ve stavu ReadOnly :'(
zugi

Příspěvekod mnitka » sob 19 úno, 2011 5:04 am

Tak jsem zkusil ten srpen podle...

Tohle je povedený. To je POLÁK?

Dá se udělat něco s tím, aby tráva na stráni rostla nahoru a né v pravém úhlu ke svahu?

Dobrá otázka, vysavač pomůže, ještě mě napadá vlákna učísnout nějakým kartáčem. Další možností bude aplikátor zmenšit na minimum a vlákna nanášet od nejnižších míst po vrstevnici. Případně zaexperimentovat s velikostí napětí na elektrodách. Vyzkoušíme, uvidíme...

...můžete někdo prozradit postup?

Na postup přijde kažký sám, nic na tom není. Stačí zkoušet a zkoušet... . Několik sáčků statiky a budeš na tom jako greenery :D :D . Něco najdeš na mých stránkách a RAJČETI.
mnitka

Příspěvekod Radek » sob 19 úno, 2011 5:46 am

greenery píše:no, a už to kvete i barevně
Tohle vlákno je poslední dobou fatálně fenomenální... :)
Květinky jsou od Poláka? Zasazené před trávou, nebo po?.. Zkrátka, jak se ti to povedlo?
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod greenery » sob 19 úno, 2011 11:19 am

....jj, je to o zkoušení. Aplikátor je ta plechová cukřenka - dá se s tím třepat a nic nelítá po cimře. Vlastně lítá, díky přístroji mám trávu i v nose :D .
Ta huňatá tráva je výsledek vrstvení - do zaschlé první vrstvy trávy tupovat štětcem lepidlo nebo nakapávat stříkačkou, pak se nemusí čekat. Nasypat trávu, ne vše se zapíchne - odsát nebo sklepat a znovu dokola, dokud to není podle gusta. Když se dlouhá vlákna smíchají s krátkou, pak je výsledkem dokonalý huňatý koberec - možná až nepřirozený - takže takto se tedy dá regulovat třapatost a nepravidelnost. Já se to taky teprve učím - nechci si doprasit budoucí segmenty - takže to zkouším na malé ploše. Už zmíněný trik s molitanem v lepidle - další perfektní nápad. Podkladem normální prosátá hlína - skrz trávu prosvítá a vypadá to bezvadně. Natřu povrch lepidlem, posypu dost hustě hlínou - lze i malé kopečky a hrboly, pak postříkám /provlhčím/ vodou z rozprašovače a stříkačkou zakapávám lepidlem s jarem, dokud to není promočené. Hlína by měla být bez humusu a lépe jemně písčitá, pak nepraská po vyschnutí. Taková ta spodina co je pod ornicí. Tráva se pak aplikuje po vyschnutí hlíny do lepidla. Martin (mnitka) to má na obrázcích krásně naznačeno, dělal jsem to podle něj. Trsy pak ala Cipísek.
Všechna tráva je Polák. Zajímavé je, že některé odstíny vyletují jak osiny z aplikátoru pěkně na kolmo, a jiné (zatím jeden) se staví blbě. Že by na to mělo vliv složení barviva, kterým se vlákna probarvují?
Dnes jsem si přivezl od Dana Buchtely Mininatur, tak vyzkouším.

Obrázek

Květy jsou nalepeny na vlákna trávy. Bílé jsou hrubá mouka. Barevné květy jsou prach z pastelek (tuha) nastrouhané na kousku šmirglu a posypáno. Štětcem se špičkou jsou řídkým lepidlem štrejchnuta konce vláken a jemně posypáno. Méně je více (ty žluté se nepovedly). Nejdříve jsem chtěl udělat klasy trávy, ale nevěděl jsem z čeho, květy jsou vedlejší produkt. Ale mám v plánu zkusit prach z broušení sololitu. Barva by měla odpovídat.
Naposledy upravil greenery dne sob 19 úno, 2011 11:27 am, celkově upraveno 1
greenery

Příspěvekod cipisekmp » sob 19 úno, 2011 11:22 am

Ahoj, tady nejaky rekneme "navod" jak jsem to zkousel ja. Je to vlastne prvni modul delany technikou "drnovani".
http://vlacky.netintra.cz/index.php?opt ... l&Itemid=2
Ale jak rikaji kolegove, to chce skusit a nebat se toho. Kdyz se podivas kolem sebe (teda ne zrovna v zime) tak trava roste vselijak, takze co udelas, to bude odpovidat priblizne realite. Jen jeste podotknu ze na ty drny to chce pouzit VYRAZNYCH odstinu aby byli poradne videt. Jak to udelas podobnou barvou jak podklad, tak to nebude tak ocividne.
Zdarec Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod mnitka » sob 19 úno, 2011 11:36 am

Přílohy
IMG_B06816.jpg
IMG_B06816.jpg (91.97 KiB) Zobrazeno 5827 krát
P1060069.JPG
skutečně to chce jen zkoušet a zkoušet
P1060069.JPG (129.38 KiB) Zobrazeno 5830 krát