Malé kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malé kolejiště

Příspěvekod fulda » stř 09 úno, 2011 2:49 pm

Tak jsem si cvičně namaloval kolejiště s kolejivem fleischmann picolo. Zdá se mi to o dost lepší na pohled.
Dvě vysoké budovy vlevo představujou lanovku.
Obrázek
Obrázek

Obrázek
ObrázekObrázek

brozanky3.tra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod radekkrupka » stř 09 úno, 2011 3:18 pm

A co zrušit ten "Brněnský okruh", silnici přitáhnout ke stanici jen zprava a u nádraží ji ukončit (v praxi velmi běžné). A tu lanovku dotáhnout z opačné strany kusé koleje a vést ji šikmo přes panel někde z pravého zadního rohu? Jednak ti to rozbije rovnoběžnost prvků s hranami a lanovka bude mít pořádnou délku a nebude vypadat tak, že by se to vyplatilo házet rovnou lopatou ze skály? Lanovky bývaly velmi dlouhé a např. v tebou zmiňovaných Solvayových lomech překonávala velké převýšení?
radekkrupka

Příspěvekod vladino » stř 09 úno, 2011 6:18 pm

Neviem ake masiny a vozne budes pouzivat, ale pozor na 9120 (obluk R1, polormer tusim 192mm). Ja mam toto kolejivo doma na cvicnom okruhu a jedna dlhsia masina mi cez obluk z 9120 neprejde (vykolajuje sa alebo zastavuje). Radsej by som pouzil 9125 na tvojom mieste (s tym uz problemy neboli) aby si v buducnosti nemusel vytrhavat kolaje ked kupis novu masinu :)
N scale, CSD, IV epocha, code 55 (PECO)
vladino

Příspěvekod fulda » stř 09 úno, 2011 6:27 pm

Jo jo, ohnutí lanovky doprava jsem už zamejšlel.
Začal jsem dělat experimenty s lanovkou a zjistil jsem, že ve velikosti N to je dost tvrdej oříšek. Reálné lanovky mají "vozík" kolem 1m to je v měřítku 6,25mm, s tím se ještě dá pracovat, ale podpěrné sloupy, to bude oříšek. Staré lanovky používaly sloupy ZZ a to znamená sloup pájet z něčeho kolem 0,5mm a kladky o průměru max 2mm a to se mi asi nepovede udělat funkční. Teda funkční alespoň jako kolotoč.
Vlastně celkově přemejšlím nad rozložením věcí v horní části. Vlevo skálu s lomem, pak nějaké vozíky které dopraví kámen někam doprostřed a tam budou nakládací zařízení jednak na nákladní auta a druhak na lanovku.

Dolní stanice lanovky by měla být vlevo od kolejí a vpravo možná ještě rampa pro nakládání na auta. Pokud nebude teda součástí nádražní stodoly.

Na tomhle okruhu plánuju jenom malé mašinky i vagóny, není tam prostor pro delší záležitosti. Taky mám experimentální kolejiště s 9120 a docela v poho, přežívá to i synovcovo "hlavně aby to jelo rychle".
fulda

Příspěvekod JanoH0e » stř 09 úno, 2011 6:29 pm

Tak nerob lanovku, ale pásový dopravník.
JanoH0e

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 09 úno, 2011 7:23 pm

Zrušil bych ten Brněnský nebo Mostecký okruh jak píše kolega,ale ještě mi tam stále nesedí ten skryťák vzadu.Udělal bych radši DVĚ vratné smyčka a v každé z nich dvě koleje.Odjel bys vlakem do smyčky a vyjel z jiným.Dle mého názoru bys získal zajímavější provoz a nejezdil dokola.Tu silnici bych vyhnal v pravém horním rohu ven s panelu a prašnou kamennou cestou k lomu.Do lomu byly dvě cesty,jak železnici,tak po silnici.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 09 úno, 2011 7:28 pm

[quote="fulda"]Jo jo, ohnutí lanovky doprava jsem už zamejšlel.
Začal jsem dělat experimenty s lanovkou a zjistil jsem, že ve velikosti N to je dost tvrdej oříšek. Reálné lanovky mají "vozík" kolem 1m to je v měřítku 6,25mm, s tím se ještě dá pracovat, ale podpěrné sloupy, to bude oříšek. Staré lanovky používaly sloupy ZZ a to znamená sloup pájet z něčeho kolem 0,5mm a kladky o průměru max 2mm a to se mi asi nepovede udělat funkční. Teda funkční alespoň jako kolotoč.
Vlastně celkově přemejšlím nad rozložením věcí v horní části. Vlevo skálu s lomem, pak nějaké vozíky které dopraví kámen někam doprostřed a tam budou nakládací zařízení jednak na nákladní auta a druhak na lanovku.

Koukni k soudruhům od Brawy na artikl 6560 :P sice to nejsou těžební vozíky,ale zase je to funkční.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » čtv 10 úno, 2011 9:04 am

miroslav lengyel píše:Koukni k soudruhům od Brawy na artikl 6560 :P sice to nejsou těžební vozíky,ale zase je to funkční.Míra

Jo jo, tohle celkem dost odpovídá mojim představám. Ale právě ten sloup v prostředku mne dost trápí u ostatního si dovedu představit jak to udělám, ale u sloupu nemám jasno.

miroslav lengyel píše:Zrušil bych ten Brněnský nebo Mostecký okruh jak píše kolega,ale ještě mi tam stále nesedí ten skryťák vzadu.Udělal bych radši DVĚ vratné smyčka a v každé z nich dvě koleje.Odjel bys vlakem do smyčky a vyjel z jiným.Dle mého názoru bys získal zajímavější provoz a nejezdil dokola.Tu silnici bych vyhnal v pravém horním rohu ven s panelu a prašnou kamennou cestou k lomu.Do lomu byly dvě cesty,jak železnici,tak po silnici.Míra

Okruh v monaku zruším, nechám ho někde vyběhnout dozadu a někde vpravo. nechal jsem ho tam abych vzadu neměl prázdnou plochu.

Na to abych udělal dvě vratky asi nemám dost prostoru, už jsem to obracel v hlavě několikrát.
fulda

Příspěvekod yurax » čtv 10 úno, 2011 10:03 am

fulda píše:
Okruh v monaku zruším, nechám ho někde vyběhnout dozadu a někde vpravo. nechal jsem ho tam abych vzadu neměl prázdnou plochu.

Na druhou stranu by okruh mohl poslouzit faller carum.
yurax

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 10 úno, 2011 11:21 am

fulda píše:[Na to abych udělal dvě vratky asi nemám dost prostoru, už jsem to obracel v hlavě několikrát.

Jestli máš ten plánek v měřítku,tak si myslím,že by se to tam vlézt mělo :wink: Je na Tebe nějaký e-mail? Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 10 úno, 2011 11:32 am

fulda píše:Tak jsem si cvičně namaloval kolejiště s kolejivem fleischmann picolo. Zdá se mi to o dost lepší na pohled.

Já vidím kritické místo - ta kolej smyčky se pod tu točnu výškově asi nevejde. Jinak zase projekt malé mezilehlé stanice s velkou točnou a depem a staniční koleje v délce cca 3x délka točny. Zároveň dávat na kolejiště jednu smyčku je takové polovičaté - buď jezdit dokola nebo udělat smyčky dvě.
Zkus to nakreslit třeba tak: viditelnou stanici šikmo do úhlopříčky - s širou tratí vznikne takové esíčko a v podzemí uděláš esíčko stejné se skryťákem, pokud chceš skrýťák hlouběji, tak přidat 1,5 - 2,5 závitu spirály. Případně dole udělat smyčky dvě, pro představu jak to myslím mrkni třeba na fotky na tomto fóru:
http://www.nexusboard.net/showthread.ph ... f7099d963d
je to sice v H0 ale proporčně by to mělo v N-ku vyjít na tu tvoji plochu.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod fulda » čtv 10 úno, 2011 12:57 pm

Tady jsem vypracoval několik návrhů. Ten první se mi líbí nejvíc, ale nevejde se a to je dost chyba.
Obrázek

S prvním návrhem ale ještě půjde pracovat tak, že nádražní část posunu ještě o patro níž pod to V vratky.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 10 úno, 2011 1:12 pm

Jsem překvapen,psal jsi,že nechceš posunovat a teď tohle :D Musel bys pokaždé objíždět soupravu ve skryťáku,tedy pokud nebudeš jezdit pouze se sólo motorem.A ještě mi uniká smysl toho trianglu,tedy jestli neuvažuječ o tom,že bys to občas objel dokolečka. :D Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » čtv 10 úno, 2011 1:36 pm

Tak jsem to dohnal k dokonalosti :twisted:
Obrázek

Vlastně dokonalé to bude teprve se "šuplíkovým nádražím, ale už je to skoro dokonalé.

Posunovat se nemusí, je to taková hra s dvojitou tratnou smyčkou, mořnosti provozu jsou:
1) jenom si projedu trianglem rovně a pak mám klasickej kruh
2) odložím si soupravu do nádraží
3) z nádraží si vyzvednu soupravu (couvající) a vyjedu s ní de-facto na obrácenou kolej než chci vyjet, pak přehodím vyhybku v trianglu a frčím ven ze správného tunelu po předu.

Trochu blbé je, že to jsou kilometry podzemních kolejí, takže to bude trvat dlouho.
A ještě jedna věc - cesta od trianglu do nádraží potžebuje sklon alespoň 4,5%, to je celkem dost, ale krátká souprava to snad zvládne.

Vlastně stojí za úvahu, jestli v nádraží neudělat každou kolej jako koncovou.
fulda

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 11 úno, 2011 6:42 am

Nebylo by jednodušší vmáčnout za výtažnou (koncovou) kolej v nádraží ještě smyčku?
A jedna připomínka k povrchu. Zkusil bych rozbít ten tvar obdelníku se zaoblenými rohy. Tedy na kratších stranách vypust ty krátké přímé úseky na viditelné části. Radši použij větší poloměr oblouku.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště