Malé kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Malé kolejiště

Příspěvekod fulda » stř 02 úno, 2011 12:50 pm

Ahoj vespolek,

Začal jsem přemejšlet nad tím, že bych předělal svoje hračkové kolejiště do podoby nějakého modelového. V podstatě to znamená postavit celé kolejiště znovu, ale s tím se počítá.
Docela se mi zamlouvá kolejiště které je uvedeno v magazínu jako první příklad TT kolejiště (autor Jiří Brožek).
Já osobně bych do skryťáku ještě přidal vratnou smyčku a trochu bych pootočil sklad a koncovou kolej. Ještě uvažuju o tom, že bych přidal ještě jednu kolej do skryťáku.
Takže asi takhle:
Obrázek (kliknutím zvětšit)

Domaloval jsem to v jednoduchém kreslícím programu, takže je to trochu chaotické a vratka není úplně zřejmá.
Celé bych to zmenšil na velikost N, kolejivo asi PECO code 55, v tom nemám tak docela jasno (budu rád když mi někdo poradí).
Ovládání pochopitelně celé v DCC.
Pokusím se to namalovat ve WinTracku jak to dopadne s rozměrama.

Co si o tom myslíte?

Díky

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Malé kolejiště

Příspěvekod JBr » stř 02 úno, 2011 12:57 pm

Jsem rad, ze muj puvodni navrh aspon inspiruje, kdyz nakonec jeho realizace nedospela do uplneho finale. Co se tyce vratne smycky, tak bych se hodne bal jak ti to vyjde s ohledem na teren. Abys nemel za nadrazni budovou skalni masiv.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod MirekTT » stř 02 úno, 2011 1:17 pm

JBr píše: Abys nemel za nadrazni budovou skalni masiv.

Nejen to. Ikdyž zrovna já nejsem dobrý návrhář, myslím si, že do daného rozměru kolejiště takhle tu smyčku nedotočíš. 1200mm na délku je podle mě málo na smyčku pod terénem.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Pája » stř 02 úno, 2011 1:28 pm

JBr píše: Co se tyce vratne smycky, tak bych se hodne bal jak ti to vyjde s ohledem na teren. Abys nemel za nadrazni budovou skalni masiv.

NEVYJDE !
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Ferda » stř 02 úno, 2011 2:11 pm

V "Nku" výjde! :wink:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod fulda » stř 02 úno, 2011 2:23 pm

Přesně tak, jsem v N-ku, to je jedna věc a druhá věc je, že se zatím nezabejvám rozměrama (teda až na to že chci něco malého). Ty které jsou v plánku jsou ještě pro TT. Mám takovou představu, že si nejprve naplánuju kolejiště a pak teprve půjdu řezat stůl :lol:
Nějak bych chtěl to kolejiště zbavit "kruhovosti" ale krom vratky nevím jak.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 02 úno, 2011 3:03 pm

Taky nejsem návrhář,ale tu vratnou smyčku bych udělal trošku jinak.Odbočku bych udělal ne dovnitř,ale vně oválu.Dále bych pokračoval po obvodu kolejiště k přední straně panelu a tam udělal smyčku.Měl bys skryťák takříkajíc u nosu a ještě by se vešly určitě dvě koleje.Stoupání/klesání by bylo mírné a neměl bys starosti s masivem uprostřed kolejiště :lol: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jirka1 » stř 02 úno, 2011 3:05 pm

fulda píše:Přesně tak, jsem v N-ku, to je jedna věc a druhá věc je, že se zatím nezabejvám rozměrama (teda až na to že chci něco malého). Ty které jsou v plánku jsou ještě pro TT. Mám takovou představu, že si nejprve naplánuju kolejiště a pak teprve půjdu řezat stůl :lol:
Nějak bych chtěl to kolejiště zbavit "kruhovosti" ale krom vratky nevím jak.
A co Milanova "Logika kruhu"?
Jedna smyčka stejně asi sama o sobě moc neřeší...
Jirka1

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 02 úno, 2011 3:20 pm

[quote="fulda"]Nějak bych chtěl to kolejiště zbavit "kruhovosti" ale krom vratky nevím jak.[/quote]

Pokud se chceš zbavit kruhovosti,tak pojmi staničku jako koncovou.Zruš ten portál nalevo a budeš mít provoz odněkud někam :D Vlak odjede do skrytého nádraží a vrátí se Ti zpět jiný.Cestou můžeš mít klidně nějakou jednoduchou výhybnu na křižování.Možná by stálo za úvahu udělat úvraťovku a ještě jednu staničku třeba někde v levém horním rohu :mrgreen: Máš pro N-ko 1200x900 mm,já měl do začátku v H0 2400x1300 což je SKORO to samé a vešla se mi jedna stanice s odbočkou do vedlejší úplně v pohodě a kdybych nebyl hamižnej, :mrgreen: tak jsem se vyhnul i těm brutálním stoupáním :lol: Míra

P.S.Mrkni zde na fóru do vlákna Plán kolajiska III,strana 10-15 :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » pát 04 úno, 2011 8:33 am

Tak jsem si trochu pohrál s wintrackem a tady jsou nějaké obrázky:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
brozanky2.tra

Narazil jsem na drobné problémy s wintrackem - nedokážu udělat závory a nemám model pro domečky Fa232320, Fa222193 a Fa222174 (nemáte někdo?)

Mnohem větší problém spatřuju v plánu - nějak se mi nezdá ta velká plocha vzadu. Celou jí zalesnit je blbost, tak přemejšlím jestli se tam nedá nějak dostat kolejiště, ale to by byl velkej problém s vejškou. Maximálně tam mohu udělat kamenolom s vozíkama na kolejích postavených jako úzkokolejka na kolejivu pro Z a vagónky a posunovací lokomotivu si celou udělat.
Je trochu smutné, že je nadpoloviční většina kolejiště "pod zemí", ale to je asi úděl malejch kolejišť.
A ještě si nejsem jistej, jestli používám peco kolejivo správně, zdá se mi, že vzdálenost kolejí u paralelních tratí (zejména ve skryťáku) je dost malá.

Poznámka: ten problém s plochou vzadu bez kolejí vzadu je mandatorní - upozornila na něj i manželka :mrgreen:
fulda

Příspěvekod Raaba » pát 04 úno, 2011 9:11 am

Fuldo, ten problem se skrytakem (polovina kolejiste pod zemi) resi "logika kruhu" od Milana Ferdiana. Takze, ac nejsem Milanuv agent, doporucuji zakoupit jeho brozuru kolejovych planu.
Raaba

Příspěvekod radekkrupka » pát 04 úno, 2011 9:23 am

Možností se zadní "plochou" je několik... můžeš ji nechat i odkrytou, oddělenou od stanice kulisou. Pak máš volně přístupný skryťák...
radekkrupka

Příspěvekod yurax » pát 04 úno, 2011 9:23 am

Raaba píše:Fuldo, ten problem se skrytakem (polovina kolejiste pod zemi) resi "logika kruhu" od Milana Ferdiana. Takze, ac nejsem Milanuv agent, doporucuji zakoupit jeho brozuru kolejovych planu.

Logika kruhu je fajn, ale co jsem ja pochopil (mozna spatne), tak clovek zase vic posunuje pod zemi, nez jezdi na povrchu :)
yurax

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 04 úno, 2011 9:36 am

Já si stále myslím,že bys měl ten výjezd ze stanice vlevo využít jinak.Buď bych udělal koncovou stanici nebo bych v tunelu trať vyhnal křížem doprava,pak stočil oblokem doleva a v levém horním rohu bych měl koncovou stanici.Ten skryťák vzadu bych zrušil a udělal ho v té vratné smyčce.Měl bys koncovou staničku,stanici nácestnou a ještě skryté nádraží na střídání souprav což by Ti poskytlo zajímavý provoz.Ale jak říkám,je to na Tobě.Koukal jsi na ten odkaz zde na fóru?Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod depo201 » pát 04 úno, 2011 9:50 am

Použití obloukových výhybek na levém zhlaví ti prodlouží krátké staniční koleje. :)
depo201

Další

Zpět na Modelové kolejiště