Piko Falls - podvozky

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Piko Falls - podvozky

Příspěvekod maza » úte 25 led, 2011 11:43 pm

Zdravím.
Koupil jsem starší přestavbu PIKO Falls Pragocement od Delanico-Domanico. Bohužel dvojkolí na podvozcích drhnou. Zkoušel jsem rozdělat a poopravit, ale podvozky a zejména ty boční plechy, co v nich jsou uložena dvojkolí jsou na odpis a sem tam i zkratují koleje - na to čím to je se mi i po měření nepodařilo přijít.
Je nějaká možnost výměny podvozků za nové, včetně kinematiky, tak jak to má nová verze PIKO 95568? Kde je sehnat?
Pro představu foto:

PIKO Falls Pragocement:

Obrázek

PIKO Falls 95568:

Obrázek

Srovnání obou podvozků:

Obrázek

Detail:

Obrázek

Děkuji za náměty.
H0. DCC. II. epocha DRG. http://www.modulybrno.cz
maza

Re: Piko Falls - podvozky

Příspěvekod Vladimír_B » ned 30 led, 2011 7:45 pm

Ahoj, nevěřícně zírám. To je přestavba vozu o stáří více než dvacet let, dle podvozků. Náhrada je celkem "jednoduchá", resp. strašně jednoduše se to napíše. Na wapku si dosaď nové podvozky ("26") od Bramosu (k dostání na burze), nebo od VDV modely. V podstatě jsou totožné. Ty tvoje podvozky drží na voze v zámku, pootoč ježka nejdelším ostnem.., pardon pootočením o 90° a ještě na šroubek a ty nové podvozky jsou uchycené v trubičce (torně), viz. jakýkoliv vůz od Bramosu, takže si na tu wapku budeš muset dosadit tyhle dvě trubičky, aby ti ty podvozky měly v čem držet. A nápravy bych dal raději také nové...

http://www.vdvmodely.cz/product.php?id_product=10
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod maza » ned 30 led, 2011 11:15 pm

Ano, vůz je starší, kupoval jsem komisi.
Podvozky tedy zkusím sehnat bramos nebo VDV. Poradí někdo i jakou kinematiku?
Děkuji.
H0. DCC. II. epocha DRG. http://www.modulybrno.cz
maza

Příspěvekod Vladimír_B » úte 01 úno, 2011 2:41 pm

Ahoj, kinematiku můžeš použít také od Bramosu, viz. následující obrázek:
http://www.parostroj.net/modely/kotle_Bramos/Uahs_6.jpg z tohodle článku: http://www.parostroj.net/modely/kotle_B ... Bramos.htm
Je to ten oválný kus plastu a jako náhradní díl ho mívají skoro v každém obchodu s vláčky. Jen pozor na délku toho "labutího" krku do kterého se zacvakává spřáhlo - jsou různé délky (vůz s/bez brzdařské plošiny ...) a to nacvakávací "třmenové" spřáhlo+pružinku dělá také Bramos. A nakonec na tom obrázku je vidět jak má vypadat i ta torna.
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod Sandy » ned 06 úno, 2011 9:21 am

maza píše:Ano, vůz je starší, kupoval jsem komisi.
Podvozky tedy zkusím sehnat bramos nebo VDV. Poradí někdo i jakou kinematiku?
Děkuji.

Podle mých zkušeností jsou "kovové podvozky" prakticky nezničitelné. Je třeba dbát na to, aby uložení dvojkolí nebylo zrezlé a hroty dvojkolí nebyly zbroušené provozem.Mám šest starých WAPek a jejich jízdní vlastnosti se mi zdají dobré. U některých jsem pouze vyměnil dvojkolí a ucelená souprava jezdí po "plecháčích" bez problémů. Ke zkratu může dojít pouze chybně vloženým dvojkolím (opačně vložená dvojkolí v jednom podvozku). Výměna podvozků se mi zdá zbytečná (a hlavně pracná). Maximálně bych vyměnil kinematiku. Vzhledem k tomu, že použiješ pouze část, je jedno jakou si pořídíš.
Sandy

Příspěvekod George V. » čtv 10 úno, 2011 9:09 am

...tak to máš hodně starou "Wapku". Tu jsem s (celo)kovovými podvozky ještě neviděl. Vždycky ten kývací bazmek viz. foto modrého vozu. Ale i s tím se dá žít, vyhrál jsem si s tím při výměně dvojkolí. Ono stačí ty dva plíšky na obou stranách mírně přihnout ke středu podvozku aby se snížila vůle na hrotech. Dělal jsem to na několika vozech a byl docela rozdíl v tvrdosti materiálu. Některý byly skoro na svěrák a kladivo, některý úplnej tvaroh :D

...a nakonec jsem se všech starých vozů od PIKA zbavil. A od doby, co jsem poznal VDV mi německá wapka s českými nápisy nesmí přes práh :mrgreen:
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Sandy » čtv 10 úno, 2011 1:23 pm

George V. píše:...tak to máš hodně starou "Wapku". Tu jsem s (celo)kovovými podvozky ještě neviděl. Vždycky ten kývací bazmek viz. foto modrého vozu. Ale i s tím se dá žít, vyhrál jsem si s tím při výměně dvojkolí. Ono stačí ty dva plíšky na obou stranách mírně přihnout ke středu podvozku aby se snížila vůle na hrotech. Dělal jsem to na několika vozech a byl docela rozdíl v tvrdosti materiálu. Některý byly skoro na svěrák a kladivo, některý úplnej tvaroh :D

...a nakonec jsem se všech starých vozů od PIKA zbavil. A od doby, co jsem poznal VDV mi německá wapka s českými nápisy nesmí přes práh :mrgreen:

1./ Ten bazmek jsem nazval "kovový podvozek"
2./ Já ty své staré WAPKy také chystám na cestu do světa (výměnou za VDV) - jen tak mimochodem, kdy ČSD přecházely z šedého nátěru na červenohnědý?
3./ Pan kolega si , zřejmě z nostalgie, pořídil přestavbu německé wapky na českou (a tu dělala jen fa D.D)
4./ Na doplnění mého staršího příspěvku, z kinematiky se použije pouze ta část se šachtou.
Sandy

Příspěvekod Janek » ned 06 led, 2013 6:06 pm

zdravím, mám sadu WAP vozů PIKO také s plechovým podvozkem a řeším přestavbu na NEM spřáhlo, neřešil jste to někdo prosím. případné foto či tak. Děkuji
H0 - DCC - PC - ŽELEZNICE - ELEKTRO
http://kolejiste.blogspot.cz
Janek

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů