Grafické návrhy kolejiště a jejich zpoplatnění

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Byl bych ochoten zaplatit za návrh kolejiště od Milana Ferdiána a kolik?

Nejsem ochoten platit
18
8%
Ano 100 Kč za návrh
24
10%
Ano, max. 500 Kč za návrh
36
16%
Ano, max. 1000 Kč za návrh
23
10%
Ano, zaplatím tolik, kolik si Milan řekne
131
56%

Celkem hlasů : 232

Re: Grafické návrhy kolejiště a jejich zpoplatnění

Příspěvekod brejsak » úte 31 srp, 2010 8:15 pm

Dík za souhlas,o zmršené jméno vůbec nejde,plně se s tvým názorem ztotožňuju,samozřejmě za každou práci přísluší odměna,i když je to "jen" návrh kolejiště,všichni znalí vědí,o čem mluvím.
Já si ho zatím vždy maloval sám,ale kolikrát jsem to vždy předělával,no darmo mluvit!
To jen na okraj,zdravím ostatní debatující a přeji hezký zbytek dne............ :P
brejsak

Příspěvekod milan ferdián » pon 03 led, 2011 5:28 am

Vážení modeláři opět příjimám objednávky na návrhy vašich kolejišť.Volný termín je od poloviny letošního roku 2011.Jedná se jen o placené zakázky,zájemce obdrží základní sazebník.V případě zájmů piště zde na SZ nebo na email adresu fmodel@centrum.cz .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » stř 05 led, 2011 7:50 pm

Váženi modeláři,protože dochází dost ke zkresleným představám o tom kolik stojí návrh kolejiště,dávám zde pro vaši informaci základní sazebník.Původní myšlenka účtovat hodinově mi připadla postupem času dost neúnosná pro našince.Proto jsem přešel na metry čtvereční/cena.Všechny návrhy jsou kresleny ručně.Ceny jsou informativní a můžou se měnit dle dohody stran mezi sebou.

Sazby dle 1m čtvereční
kolejiště menší od 0,0 do 3m čtv.
viditelná část - 750,-Kč
skrytá část - 350,-Kč
kolejiště střední od 3,0 do 6m čtv.
viditelná část -1000,-Kč
skrytá část - 500,-Kč
kolejiště pokojová od 6,0 do a více
viditelná část -1500,-Kč
skrytá část - 800,-Kč

Musel jsem hodně slevit ,abych se mohl nadále věnovat těmto návrhům.Je mi jasné ,že z řady Vás budou nesouhlasně protestovat nebo kritizovat tyto ceny.Zde záleží na Vás jak uvážlivě posoudíte moji informaci.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ferda » stř 05 led, 2011 8:01 pm

milan ferdián píše:...Zde záleží na Vás jak uvážlivě posoudíte moji informaci.

Posoudil jsem okamžitě. I kdybych něco takového uměl, tak bych to za takové peníze nedělal. Tak, a teď jsem si zadělal na pekný prů...
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Martin HO » stř 05 led, 2011 8:01 pm

Milane nezlob se , ale to jsi svoji práci hrubě podhodnotil. Můj názor.
Martin HO

Příspěvekod boy.rough » stř 05 led, 2011 8:06 pm

Ferda píše:
milan ferdián píše:...Zde záleží na Vás jak uvážlivě posoudíte moji informaci.

Posoudil jsem okamžitě. I kdybych něco takového uměl, tak bych to za takové peníze nedělal. Tak, a teď jsem si zadělal na pekný prů...

No jistě, dělal bych to za víc.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod hank » stř 05 led, 2011 8:11 pm

Správná cena je taková, jakou snese zákazník (říkám jako člověk, který ročně prodá zboží za desítky miliónů korun zákazníkům, které si musel předtím aktivně najít a taky si je musí - některé už 10 let - udržet).

zdraví
hank
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Vladimír » stř 05 led, 2011 8:26 pm

Milane,
mně ty ceny tedy nepřijdou v žádném případě přehnané, naopak jsem očekával, že si svoji práci ceníš výše. Je to podobné jako s architektem navrhujícím dům, který může v konečném důsledku ušetřit stavebníkovi velké peníze.
Pokud vezmeme v potaz celkové náklady stavbu na kolejiště (jak je na jiném místě zde na fóru diskutováno), tak tvoje cena za návrh není ani 10 % nákladů, spíše výrazně méně a přitom objednatel obdrží originální návrh, u něhož má jistotu, že provoz má určitou logiku a jsou dodržována pravidla a jako bonus má k tomu někdy i příběh. Je také fakt, že pokud člověk za něco zaplatí, tak si toho určitě váží více a je tak mnohem větší pravděpodobnost, že návrh kolejiště se dříve či později přemění v hotový produkt.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod milan ferdián » stř 05 led, 2011 8:31 pm

No jsou tu mezi námi i ti ,kteří mě požádali v tomto čtvreletí o zpracování návrhu svého kolejiště.Rád bych chtěl slyšet i jejich názor.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod brejsak » stř 05 led, 2011 8:33 pm

Zdravím všechny a připojuji se samozřejmě k předešlému vyjádření,je mi jasné,že dobře zpracovaný návrh vlastně ani nejde zaplatit! A jak dlouho ho bude Milan kreslit,to těžko můžeme posoudit! Já teď pracuji na novém návrhu s dětmi na novém kolejišti a když to dám dětem nakreslit - myslím těm větším(8 - 9 třída) + starší tak už mám od nich za půl roku 43 náhrhů,k tomu ještě mých 6 překreslených a pořád to není ono! Tak jakápak cena,i když si Milan ceník vyrobil,tak kolejiště je vždycky běh na delší trať a tak to musí být tak dobré,abych se na to mohl několik let s radostí dívat a ne ho chtít předělat v době,kdy ještě není hotovo!
Ale o tom by se samozřejmě dalo psát dlouho a tak držím Milanovi palce,děkuji mu za jeho pěknou knížku s návrhy a doufám,že díky ceníku se mu trochu klientela upraví a i jemu zbyde trochu víc času i na jeho rodinu.
Držím palce dál a přeji ještě hodně nápadů do dalších let.
Brejsak :o
brejsak

Příspěvekod mahamotti » stř 05 led, 2011 8:52 pm

S uvedenými cenami nemám absolutně žádný problém. Pouze bych opakoval již napsané. Tolik názor jednoho z oslovených zájemců.
mahamotti

Příspěvekod pekl024 » stř 05 led, 2011 9:05 pm

Ahoj, pokud jsem dobře počítal tak segmentové kolejiště Bezdružice , co zde na fóru Milan prezentoval na vánoce v měřítku TT, určeno víceméně pro mne, cena návrhu 2975,-Kč.

Nechci znevažovat peníze a možnosti modelářů, ale mě ta cena přijde s prominutím směšná. Nehledě na to , že svými plánky nás Milan neustále vyučuje, alespoň mě.

Děkuji Petr
pekl024

Příspěvekod milan ferdián » čtv 06 led, 2011 6:29 am

Jsem rád ,že jste se vyjádřili k sazebníku.Tímto znám vaše pohledy na tuto problematiku.
Po daných konzultacích ,budete vědět přesnější ceny dle vašich reakcí.Děkujeme... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 06 led, 2011 8:31 am

Milane, nezlob se, ale zveřejněním a vytvořením sazebníku se pasuješ "jen" na obyčejnýho lakýrníka!!!

To co tvorbou svých plánků děláš je klasické tvůrčí dílo jako od architekta. A tam se cena sjednává an bloc - tj dohodou s realizací tak říkající "na klíč". Přesně jak píše Hank - cena je taková, jakou snese zákazník a já dodávám i taková jakou ty považuješ za přiměřenou své práci. Viděl bych to na klasický postup - zákazník ti sdělí své představy, rozměry místnosti a ty z něj musíš dostat základní myšlenku díla/záměru - lepší diorama, kolejiště pro děcko, vlakodrom, moduliště/segmentiště bez pater, patrové kolejiště, velekolejiště po celé místnosti... Od toho se pak odpíchneš - dioráma např. za 1000-1500 (ideový námět plus grafika plus tisk), ostatní plánky dle velikosti kolejiště a náročnosti - sám už za ta léta asi odhadneš kolik ti to zabere času. Výslednou cenu bude bud zákazník akceptovat - a tam už záleží na tobě jak mu cenu vysvětlíš, aby si uvědomil kolik času i peněz za svoje chyby díky plánku od tebe ušetří - nebo se dohodnete na levnější pro tebe mín pracný variantě, nebo se to nebude realizovat vůbec (pokud výše nastíněný argumenty nějaký trotl nepochopí).

Ale jak už jsem ti říkal dávno - cenu musí zákazník znát předem, byt je možné ji mírně v průběhu práce po dohodě zkorigovat - pokud na něj ale vypálíš částku těsně před odevzdáním nebo stanovení ceny necháš na něm, nepovede to k ničemu dobrému - bud se ošulíš ty nebo on se bude cítit podvedený (třeba čekal menší cenu....).

Pokud lidem řekneš hned, že práce na jejich plánku ti zabere třeba 40 hodin netto, je cena jasná de facto hned - nikdo dnes nechce dělat za 100 a mín na hodinu!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod chameleon » čtv 06 led, 2011 9:10 am

Souhlasím s Petrem a Hankem
Jinak myslím, že je lepší dělat méně tvých parádních plánků za vyšší cenu. Zbyde ti více času na ostatní věci, a udržíš hodnotu a originalitu tvých prací.
Levnější cena (nazval bych ji dotovanou) by možná byla vhodná jedině v případě, že bys z nějakého důvodu potřeboval nahromadit spoustu nových plánů - např. pro další knihu :wink: , a objednavatelé by s publikováním museli souhlasit...
chameleon

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť