Brejlovec Roco ČSD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovec Roco ČSD

Příspěvekod JBr » stř 22 pro, 2010 5:40 pm

Mno, podle me je skoda, ze jako prvni jde ven takhle relativne neatraktivni varianta. Bleskova ctyrka jako v H0 by mi prisla lepsi (i z hlediska odbytu v zahranici). Na druhou stranu chapu Roco, ze chce vyvrhnout trojky co nejdriv a urvat z trhu co nejvic, nez prijde model konkurence, ktereho se muzou opravnene bat (podle kvality ostatnich modelu Kuehn).
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Renoš » stř 22 pro, 2010 6:09 pm

Co na to říct. Modelařině se věnuji už téměř 25 let. Je sice fajn že je teď trh po letech konečně zaplavený mnoha lákavými nabídkami českých modelů, ale já se ptám, kde ty modely fakticky jsou? Pořád jen samé sliby. Pomalu a jistě mě tato "válka" výrobců začíná unavovat.
K Brejlovcům. První vyrukoval Kuehn, který nabídl hned dvě provedení ČD, doplněnou nabídkou DS model o 4 další kousky. Pak ROCO s velkou slávou přišlo s tím že bude vyrábět brejláka celočerveného, v najbrtu a bleskovku. Potom to doplnil ještě provedením slovenském "blonski". A hurá, všichni předobjednávejte, obchodníci se jen předbíhali, kdo nabídne lepší cenu, když si jich vemete víc a v různých kombinacích. Já sám mám předobjednáno brejlovců 6. A najednou koukám, Roco bude mít brejláka ještě letos! Ale úpně jiného, takového nikdo nečekal! A vy ostatní, co máte "předobjednáno" čekejte jak troubové dál! Napíšu to pokud možno co nejslušněji. Vážení výrobci, jděte už s těmi nekonečnými sliby do háje! Dodejte na trh vše, co je už dávno předobjednáno a v pořadí, v jakém to bylo avizováno! Tj. Kuehn už přes rok slibuje bastarda, Y-lonky, druhou serii pater ČD s novými čísly a pak brejlovce. A ROCO? Na řadě je sergej se žlutými proužky, pak až brejle. A ty dodávejte v pořadí, v jakém jste je trhu nabídly. Nevím jak vy ostatní, ale mě už to přestává bavit. Pro mě to není překvapení ale podraz!
Renoš

Příspěvekod litice120 » stř 22 pro, 2010 6:49 pm

Renoš píše: mě to není překvapení ale podraz!

Add Renoš: ...to je hodně ostrej názor! :shock: :shock: :shock:
Koukněte k Davidovi na http://www.modelyasport.cz/m_kuehn_T4783p.html
Teda nevím jak vy, já se kochal a za sebe mám rozhodnuto!
Hezké vánoce Vám všem!
Pája
litice120

Příspěvekod TTmili » stř 22 pro, 2010 8:19 pm

No popravdě jsem sám dost na rozpacích. Docela souhlasím s Renošem že je to podraz, první slibovaný brejlovec je přece až někdy na duben. Navíc v téhle barevné variantě ho ani nikdo nečekal a je to hlavně podraz na konkurenci. Vím že se nejen šuškalo že je ROCO v tíživé situaci, ale takovýmhle způsobem si snažit urvat sebemenší kus trhu je přinejmenším nečestné. A nefér je to samozřejmně i vůči zákazníkům, kteří si objednali jiné varianty. Další věc (i když víceméně nepodstatná) je to že brejlovce pustili na Vánoce, ne před Vánoci aby si na něj udělala většina lidí místo v seznamu.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod MOL » stř 22 pro, 2010 9:07 pm

Mě by spíše zajímalo, kdy bude ten najbrťáckej a jestli bude mít šedý rám?
MOL

Příspěvekod Scoot » stř 22 pro, 2010 9:12 pm

Podraz?
Řekl by jsem spíš to je byznys?...obchodní taktika?... přizpůsobení trhu a požadavku zákazníka? Léta jsme se od f .Tillig nedočkaly jiného čísla lokomotivy či vozu občas nějaká ta barevná mutace. A.... na jednou to jde? (jiná čísla vozů a lokomotiv atd).

Je vidět, že konkurence je zdravá (dravá, každý chce ukousnout co nejvíce z trhu koláče TT, Kuhen , Tillig , Roco). Někdo ztrácí a jiný získává a kdo dřív přijde ten dřív jede.

Sergeje TT od roca, také nikdo nečekal a na jednou tu byl.
Myslím, že je to prostě obchodní taktika na kterou jsme nikdo v tt trhu nebyly zvyklí a je dost možné a pravděpodobné, že se dočkáme i dalších překvapení. Někdo ohlásí a jiný překvapí.

S tím souvisí i to, co si vlastně před objednáme, je potřeba se tomu přizpůsobit a objednávat s rozumem. Před-objednávky a placení záloh je utopie, past na zákazníky.

Když například Kuhen ohlásil 103, siberlinky, Y, f. Tillig na to reagovala konkurenčním modelem. A jak mám vědět, kdo bude lepší, když ještě žádný model nebyl vyroben? Tady by asi vyhrál Kuhen (103, Siberlink).

Například, už někdy o prázdninách se v časopise TT kurier objevila fotka Brejlovce v zelenošedé barvě a spekulace, že ji roco bude vyrábět. A potom se v Leuna objevil Brejlovec od Kuhena na letáku (a maketa z leptu). A do měsíce již téměř hotový model Brejlovce v Lipsku od ROCA.

Prostě to je život byznys a je na vás co kdo koupí. Někdo rád housky a někdo rohlíky, někdo vdólky a holky. Zatim jsme byli spíš o chlebu a vodě a někdy i toho chleba bylo málo.

Když by vám někdo před 10 lety a možná rokem řekl, že se můžete těšit na 10 barevných mutací Brejlovce, asi by jste si ťukaly na hlavu.

TT trh a hlavně ten v ČR je malý a kdo ví jestli z modelu někdo necouvne?... kolik se může prodat modelů brejlovce a někdo to musí zaplatit.

Když hodně nadsadím 1000ks od barevné mutace a kdo si koupí všechny barvy a výrobce?

Utopie? Třeba tu formu vyrábí jedna nějaká firma made in China pro oba výrobce a každá má svůj pojezd?

A to že taková situace s velikým počtem brejlovců nastala také o něčem svědčí, (dřív to nešlo a teď to jde?)

Slova klasika:

Můžeme se o tom přít, hádat nesouhlasit s tím.... ale je to asi tak jediné co proti tomu můžeme dělat.

Hlavně buďme rádi a nemusí pršet jen když kape.

Už vás také někdy napadlo, zda jste či nejste závislí?
V čem se vlastně my modeláři lišíme od těch závislých lidech na automatech, drogách apod?
Čekám na vaše reakce.
Scoot

Příspěvekod TTmili » stř 22 pro, 2010 10:05 pm

Scoot: Podle mě pleteš jabka s hruškama, když to řeknu lidově :P . Pravda je to že když ROCO přišlo se Sergejem nikdo ho nečekal a bylo to příjemné překvapení. Navíc hned byl.

S tím brejlovcem je to jinak. Předně, tuším byl to p. Dalecký kdo to říkal že ROCO ho připravovalo v tichosti už dlouho a po úspěchu HO verze se rozhodli dát do světa i tenhle. Takže měli náskok. U brejlovce ROCO mě nezaráží to jestli konkuruje Kuehnovi, ať si konkuruje, já ale favorita mám, i když do časem chci modely od obou. Také mě nechává chladným skládání nějakých záloh, ale jakožto seriózní člověk když si něco objednám, a i když za to nezaplatím hned, tak to pak až by mělo dojít na placení neodřeknu jen proto že jsem si koupil jiný model od stejného výrobce nebo od konkurence. Mě na tom "pobuřuje" to, že ROCO něco oznámilo, uvedlo nějaké termíny, nějaké pořadí. A pak defakto konkuruje samo sobě. Na tomhle jsou nejvíc "biti" právě zákazníci fy ROCO kteří chtějí modely od nich, kteří si přeobjednali brejlovce, a kteří je očekávají. Najednou vlatně po tom už největším Vánočním šílenství nechají jít jiného brejlovce ven, v momentě kdy má většina modelářů prázdné peněženky a kdy se musí rozhodovat ve stylu "vezmu červeného nebo zeleno-šedého?". Je to fér?

To že konkurence není zdravá nepopírám, ale většinou málokam vede. Právě ten krásný příklad Silberlinge. Kuehn řekl že je bude dělat. Tillig v těhle vodách neměl žádný model a začal se mu třást monopol a tak narychlo něco zplácal. Výsledek? Kdyby se radši věnoval nějakému úplně jinému modelu, mohl by jej třeba líp zpracovat, mohl by na něm vydělat víc takže by mohl být levnější, atd. Bohužel tohle nefunguje a není to konkurence.

Každopádně myslím si že TT trh v ČR není až tak malý, naopak, řekl bych že je jeden z největších, snad jen po německu. Problém je v tom že tady je problém dát za mašinu 3 tisíce když je to sedmina průměrného platu (který nemá ani polovina populace). V německu není takový problém dát 100 Euro když je to vlastně dvacetina platu. Neříkám že tam nemají většinu obyčejných věcí dražších, ale i tak, vím sám dobře, rok jsem tam byl.

A k tomu přemýšlení o závislosti. Myslím že si můžeme všichni s klidným svědomím říct že závislí jsme. Ale takováhle závislost škodí maximálně peněžence a nervům okolí :lol: . Ne že by to bylo málo, ale život to neohrožuje (tedy pokud nás při třetím nevydařeném pokusu o lak neklepne pepka nebo se nesnažíme vyfotit střechu vagónu po 25 000V), a vlastně to jen prospívá fantazii a tvořivosti :twisted: .
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Renoš » stř 22 pro, 2010 10:23 pm

Situace se sergejem byla poněkud odlišná. Nikdo ho nečekal, najednou tu byl, kvalitní provedení, příznivá cena... ano, tomu říkám překvapení.
Ale brejlovec je avizovaný dopředu, včetně termínů a barevných mutací, zákazníkům byla předložena nabídka, mnoho si ho předobjednalo (zálohy snad nikdo neplatil) a najednou vyrukují s jiným modelem o 4 měsíce dřív. Když už chtěli na trh brejlovce dát teď, měl to být jeden z těch avizovaných. Pokud jim jde jen o to vypálit rybník Kuehnovi, tak toto si nemyslím že je zrovna nejlepší tah. Pochybuji že Kuehn do dubna dá modely na trh, ten už je termíny pověstný. (souhlasím však s tím, že to bezesporu vynahrazuje kvalitou). Takže dřív by brejlák od Roca byl na trhu tak či tak. Taky období těsně po vánocích mi nepříjde zrovna štastné z důvodů ekonomických. Leda by bysnysmeni od Roca vycházeli z toho, že mnoho českých modelářů najde pod stromkem tři tisícovky, a nebude vědět co s nima. Mě by si Roco určitě získalo spíš tím, kdyby drželo slovo a termíny. Takto mě spíš naštvali. Toť můj názor
Renoš

Příspěvekod Renoš » stř 22 pro, 2010 10:26 pm

TTmili: píšeš v podstatě to co já, souhlasím s tebou, jen jsi mě s posledním příspěvkem trochu předběhl :wink:
Renoš

Příspěvekod DS Model » stř 22 pro, 2010 10:41 pm

Ahoj,
dovolím si zareagovat na některé otázky.

[quote="Scoot"]Podraz?
Řekl by jsem spíš to je byznys?...obchodní taktika?... přizpůsobení trhu a požadavku zákazníka? Léta jsme se od f .Tillig nedočkaly jiného čísla lokomotivy či vozu občas nějaká ta barevná mutace. A.... na jednou to jde? (jiná čísla vozů a lokomotiv atd).

Za 10 let se kompletně změnil trh, technologie, koncový zákazník a spousta dalšího. Co před 10-ti lety nebylo běžné ani v H0, je dnes "běžné" v TT.

Je vidět, že konkurence je zdravá (dravá, každý chce ukousnout co nejvíce z trhu koláče TT, Kuhen , Tillig , Roco). Někdo ztrácí a jiný získává a kdo dřív přijde ten dřív jede.

...a kdo se unáhlí, může litovat :-)

Sergeje TT od roca, také nikdo nečekal a na jednou tu byl.
Myslím, že je to prostě obchodní taktika na kterou jsme nikdo v tt trhu nebyly zvyklí a je dost možné a pravděpodobné, že se dočkáme i dalších překvapení. Někdo ohlásí a jiný překvapí.

Taktika Roca je velmi průhledná. Bohužel, obávám se, že na to doplatí koncový zákazník. To berte jako subjektivní názor člověka, který měl dovoleno trochu nakouknout pod pokličku.
Jinak, mám dva sergeje a jednu BR18. Všechny mi kolísají v rychlosti. Poradíte, čím to? BR 18 je parádní kus, stejně jako BR 44. O tom žádná. Sergej v porovnání s Tilligem je jasně podařený. Ale elektroniku mají z roku raz dva....proč už u toho Sergeje neudělali červené konce? Vždyť je to o jedné diodě a několika propojům? prostě proto, že Tillig v tomto případě nepředstavoval relevantní konkurenci...a proto tak pospíchají s Brejlovcem na trh. Všimli jste si, že původně neměl mít Rocobrejlovec červené konce?? :-) Roco má téčko za hračkáře. Je mi líto...
BR 18 - jiná cenová hladina a konkurence v podobě MMC, Jago a Kittler?? Ale fakt se mi líbí. Jízdní vlastnosti - to je zklamání. Ale třeba mám jen náhodou špatný kus..

S tím souvisí i to, co si vlastně před objednáme, je potřeba se tomu přizpůsobit a objedávat s rozumem. Před-objednávky a placení záloh je utopie, past na zákazníky.

Ano i ne. Přeobjednávky jsou důležité. Berte to takhle. Nebudu přijímat objednávky na žádnou ze svých exkl. verzí. Prostě je vyrobím po 250-ti ks. Pokud bych v tuto chvíli dal tyto verze na trh, v jedné verzi by se na 150 zákazníků nedostalo a naopak v jiné mi zbývá 100 ks...z pohledu výrobce jsou předobjednávky důležité. mimochodem na tento způsob výroby přešel i Tillig. Budeme si na to muset zvyknout. Akorát, že u Tilliga člověk objedná 20 ks a dostane jich 18...nechápu to..
Podmíněné předplatby a zálohy jsou nesmysl. Pokud obchodník řekne, zaplať zálohu, nebo model nedostaneš...je to vyděrač a pro takové tu není místo!!

Když například Kuhen ohlásil 103, siberlinky, Y, f. Tillig na to reagovala konkurenčním modelem. A jak mám vědět, kdo bude lepší, když ještě žádný model nebyl vyroben? Tady by asi vyhrál Kuhen (103, Siberlink).

Mám doma verzi jak Tillig/Beckmann tak Kuehn. Nikoho o tom nebudu přesvědčovat, ale moje téčkové srdce bije jasně pro Kuehna.

Například, už někdy o prázdninách se v časopise TT kurier objevila fotka Brejlovce v zelenošedé barvě a spekulace, že ji roco bude vyrábět. A potom se v Leuna objevil Brejlovec od Kuhena na letáku (a maketa z leptu). A do měsíce již téměř hotový model Brejlovce v Lipsku od ROCA.

No, to byla rošáda, že jo?? :-) Dost jsme se u toho pobavili. ...O tom, že Roco bude dělat brejle jsme v okamžiku oznámení "našeho" brejlovce věděli. Přesto jsme do toho šli. A vydělá na tom konečný zákazník, protože a/ Roco (dost naštvaně) muselo s cenou dolu, za b/ museli uspíšit výrobu, protože vědí, že Kuhnbrejlovec bude na lepší úrovni a za lepší peníze a v neposlední řadě za c/ měl jsem perfektní páku na Torstena Kuehna, aby udělal model tak, jak si to představuje český a nikoliv německý modelář. :-) A zase na tom vydělají koncový zákazníci...
Jo...a maketa nebyla z leptu, to v žádném případě. Na letáku je verze z ACadu a ve vitríně měl vystavené mé dva modely, které můžete vidět i na fotkách ze Zababova, m.j. i na mých stránkách.. V žádném případě nepůjde o výrobu modelu v jakékoliv spojitosti s lepty!!! Šlo jenom o upoutání zákazníků...Torsten říká pro "optiku". já jsem s tím nesouhlasil, ale co už se mnou...nakonec se ukázalo, že měl pravdu. :D

Prostě to je život byznys a je na vás co kdo koupí. Někdo rád housky a někdo rohlíky, někdo vdólky a holky. Zatim jsme byli spíš o chlebu a vodě a někdy i toho chleba bylo málo.

K tomu není co dodat. Howgh!!!

TT trh a hlavně ten v ČR je malý a kdo ví jestli z modelu někdo necouvne?... kolik se může prodat modelů brejlovce a někdo to musí zaplatit.

Necouvne nikdo. Roco má téměř hotovo, chce jen sebrat vítr z plachet Kuehnovi, ale soudě podle došlých objednávek se to nějak nedaří...
A až uvidíte 3D zpracování modelu od Kuhna, myslím že bude jasno. Rocobrejle mají spoustu chyb. Uvidíte, posoudíte. První náhledy 3D zpracování a podkladů pro výrobu Kuhnbrejlí jsou na http://www.modelyasport.cz

Když hodně nadsadím 1000ks od barevné mutace a kdo si koupí všechny barvy a výrobce?

proč všechny výrobce? Prostě si vyberu toho lepšího. Máte strach, že když si nekoupím Rocobrejle teď, že je potom už neseženu? To je přeci hloupost. Pokud bude mít Roco lepší model, bude po něm poptávka a jak jste psal nahoře, jde o byznys...Pokud se ukáže, že to tak není, počkám si na Kuehna.

Utopie? Třeba tu formu vyrábí jedna nějaká firma made in China pro oba výrobce a každá má svůj pojezd?

Utopie.

A to že taková situace s velikým počtem brejlovců nastala také o něčem svědčí, (dřív to nešlo a teď to jde?)

Na tuhle otázku je spousta odpovědí. Třeba - trh v H0 už několik let stagnuje, Roco hledá nový odbyt. Nebo - nabídka v TT je, s ohledem na teritoriální omezení modelářů TT, již také plná. Prostě dochází na menší trhy. Nebo - Brejlovec je prostě nádherná lokomotiva (cituji Torstena Kuehna..) a spousta dalších "nebo"...

Slova klasika:
Můžeme se o tom přít, hádat nesouhlasit s tím.... ale je to asi tak jediné co proti tomu můžeme dělat.

ANO :-)

Hlavně buďme rádi a nemusí pršet jen když kape.

já myslím, že bude pěknej slejvák :D

Už vás také někdy napadlo, zda jste či nejste závislí?
V čem se vlastně my modeláři lišíme od těch závislých lidech na automatech, drogách apod?

Noooo, nejsme tak samo destruktivní a máme smysl pro krásu a romantiku a jsme hraví....ale co se utrácení peněz týká, jsme na tom stejně. :-)

David Strupp
DS model
DS Model

Příspěvekod mben » čtv 23 pro, 2010 10:19 am

Osobně mám objednaný dvoje brejle. Od Davida modrý, od Torstena polomáčenku a asi si koupím najbrta od Roca a cca 9 litů v pr.... :lol:
Tilligovi Sergeje jsem vyměníl za Roco, už jen proto že vypadá jako Sergej.
Michal
mben

Příspěvekod Scoot » čtv 23 pro, 2010 10:41 am

Jak říkám ...Na internetu kolují zaručené informace a názory.
Podložte to fakty.
Co jsou ale fakta?
Co říkají někteří obchodníci?
Určitým modelem pro nás může být velikost HO a její Brejlovci od dvou výrobců ROCO a Rivarossi.
Jaká je situace na trhu HO s modely Brejlovců?
Tam je trh přece jen trh o poznání větší než v TT. Na počátku, zde byl opravdu obrovský zájem, nebyla uspokojena poptávka. Byl to úspěšný tah?
Nyní je již trh zasycen a některé barevné mutace se prodávají lépe i ve dvou číslech. Jiná hůře. Skladem u obchodníků zůstává stále veliký počet neprodaných modelů. Již brzy nastane podobná situace v TT.
Zeptejte se obchodníků jak to vidí a jaké mají zkušenosti.

PS: peněženky nejsou bezedné???škoda..., příští rok na nás dopadnou nejen vládní škrty a reformy zdražení atd, ale také spousta modelů barevných mutací. Na to český TT modelář nebyl zvyklý ani připravený je v šoku co si koupit? Podívejme se co bylo na trhu před 10 lety v TT ČD a ČSD provedení. (tillig - sergej, rosnička a 1 parní loko a pár vozů) dnes.
Hrůza z čeho si vybrat co koupit a nekrást :o
Scoot

Příspěvekod radekkrupka » čtv 23 pro, 2010 11:30 am

Scoot píše:PS: peněženky nejsou bezedné???škoda..., příští rok na nás dopadnou nejen vládní škrty a reformy zdražení atd, ale také spousta modelů barevných mutací. Na to český TT modelář nebyl zvyklý ani připravený je v šoku co si koupit? Podívejme se co bylo na trhu před 10 lety v TT ČD a ČSD provedení. (tillig - sergej, rosnička a 1 parní loko a pár vozů) dnes.
Hrůza z čeho si vybrat co koupit a nekrást :o

A to má být jako ŠPATNĚ :?: :?: :?: Dříve byly řeči pořád dokola, že modely nejsou, dnes jsou řeči že modelů je hodně? Že minulý stav modelářům vadil chápu, ale proč je na závadu dnešní situace? Já myslím, že "Co se prodá" je otázka která by měla trápit výrobce, tak už tady probůh neřešte pořád dokola to, na co neznáte odpověď 8) Tak si holt koupím na co mám a je to ne? Peněz není nikdy dost, je to jenom otázka priorit :wink:
radekkrupka

Příspěvekod Renoš » stř 29 pro, 2010 8:54 am

Tak dnes by měl údajně dorazit na trh první ROCO brejlovec. Viděl ho už někdo? Mají ho někde? Existuje už nějaká fotka??? Sem s ní ať máme o čem drbat :wink:
Renoš

Příspěvekod Michal Dalecký » stř 29 pro, 2010 9:29 am

Renoš píše:Tak dnes by měl údajně dorazit na trh první ROCO brejlovec. Viděl ho už někdo? Mají ho někde? Existuje už nějaká fotka??? Sem s ní ať máme o čem drbat :wink:
Ted rano jsem koukal do systému a trale je jeste neodeslali. Vcera jsem se na ne ptal a odpoved byla takova nejasna typu "snad to stihneme" :)
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)