TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod radekkrupka » čtv 02 pro, 2010 2:11 pm

suvis píše:http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack/#Lokalka1.5.0.jpg

Tak lepší? Tu věc mezi 3. a 5.kolejí považujte za tankovačku. Mezi skladem a výpravní budovou bude malé parkoviště, pravděpodobně z udusané hlíny. Kolej 2a (to je ta část 2., ze ktreré se nedá jet na vlečku) bude vybavena nástupištěm a vlaky z ní budou odjíždět.

Tím jsi toho moc nezměnil. Uvědom si, že u skladiště stojí delší dobu vagon po vykládku/nakládku. Jak se dostaneš s vlakem na vlečku, když tam bude stát?

A jenom tak mimochodem - poslední dobou se stává dost špatným zvykem, že někdo žádá o konzultace nad plánkem, který sám nemá ještě ujasněný. Věty typu "to skladiště jsem tam dal jenom tak dočasně", nebo "tu trať ještě asi nějak zvlním" jsou toho důkazem. Nejsi to jenom ty, ale už to sleduju delší dobu. Někdo dokonce předloží plán se slovy "ty stanice jsou jen tak nahozené, nemám teď na to čas"... :!: :!: :!:
radekkrupka

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 02 pro, 2010 2:24 pm

Kdybych měl ujasněné, jak chci aby vypadalo moje kolejiště, asi bych na tohle forum ani nelezl. Nějakou představu mám, jen chci na to slyšet víc názorů.
To skladiště nevím kam bych už narval. na druhé straně je k ničemu - nevede k němu silnice. Tak se prostě bude posunovat, když bude potřeba jet na vlečku. Od toho je v ČD D2 napsaných dost stránek o tomto způsobu pohybu kolejových vozidel.
Jeňa Sova

Příspěvekod chameleon » čtv 02 pro, 2010 4:51 pm

já tedy trošku odpovím mimo téma, ale proč si neuděláš Milanův plánek Dolní lhota? Příp. jeho modifikaci. Má lépe vedenou trať do koncové staničky, tu hlavní má průjezdnou, což se taky může občas hodit (na automatiku, když se člověk chce jen kochat). Se skladem, příjezdovou cestou, terénem - vše vyřešeno :wink: a menší rozměr 200x100cm
viewtopic.php?f=1&t=3369&hilit=doln%C3%AD+lhota&start=45
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 8:53 am

Dejme tmu, že bych se do něj pustil. Musí být obě nádraží tak vysoko? Proč?
Jeňa Sova

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 03 pro, 2010 8:58 am

suvis píše:Dejme tmu, že bych se do něj pustil. Musí být obě nádraží tak vysoko? Proč?

Dolní nádraží +50 horní +130. To mi nijak vysoko nepřijde.
Proč jsou jak jsou Ti odpoví plánek, Zkus se na něj důkladně podívat.
Napovím Ti jen SN, a odtok vody.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 9:03 am

No jasně, skryté potřebuje nějaký prostor, ale myslím, že by stačilo pro motorový provoz dejme tomu +/- 65mm. Profil pro motory a páry dle norem na výšku od temena kolejnice je 45mm. Jedině mě napadá, že by skryté bylo na dvě patra, ale to je asi blbost. Nevím, náčrt skrytého nádraží jsem neviděl...
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 9:18 am

Je možné, že vychází délka 1. koleje jen 75 cm? A 4. koleje 44 cm? To se mi zdá trochu málo na odbočnou stanici. Dal jsem teda oblouky poloměru R353, ale myslím, že R310 by to moc nevylepšily. Možná to pravé zhlaví udělat trochu víc v oblouku. Takhle jsou ty koleje opravdu moc krátké.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 10:18 am

Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 1:02 pm

Tak takto by mi to vyšlo. Nechci kolejiště hnát moc do výšky... Když jsem zkoušel výšky dle původního návrhu, vycházelo to místy i přes 50 mm/m. Tady mám nejvíc 27 mm/m. A bohatě mi stačí výška horní stanice. Ted jsem něco zkoušel: vzal jsem desku, na to položil koleje se štěrkovou imitací Tillig, okolo 46 mm vysoké podpěry a přikryl druhou deskou. Ragulin (BTTB) a Sergej (Roco) tam měli 1 mm rezervu. Kolej s podložím má 8 mm výšku. Klasická bez podloží max. 3mm. Takže 5 mm mi vznikla rezerva. Není to žádné přesné měření, jen taková zkouška, ale těmito hodnotami jsem si na 100% jistý. 45 mm je normovaný profil od TK, + 3 mm koleje, jsem na 48 mm a dle mých měření mají mé sovětské stroje 42 mm na výšku i s kolejema. Takže si myslím, že snížit by to šlo a o dost. Pokud mi to někdo chce vyvrátit, hurá do toho, než něco zk...ím mimo Wintrack. Díky.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a2.0.2.jpg

A pro jistotu, originál M.F.:

http://img839.imageshack.us/f/kopiedolnlhota001.jpg/
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 1:57 pm

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a2.1.0.jpg

Co říkáte na tenhle poslední návrh? Řekl bych, že už to není přeplácané, přitom jsou celkem dlouhé staniční koleje - i ve skrytém. Docela mi vyhovuje i počet výhybek, není jich moc, takže to nebude tak vysoká cena za ovládání, navíc už bych nemusel dokupovat - mám něco doma naskladněno.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 03 pro, 2010 10:16 pm

To mi k tomu nemáte nikdo co říct? Jaké to je?
Jeňa Sova

Příspěvekod mlha » sob 04 pro, 2010 7:48 am

Podle mě dobré,něco takového jsem měl taky,
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod kiski » sob 04 pro, 2010 8:04 am

Ja si naopak myslím, že tie výškové pomery si mal nechať tak, ako boli na pôvodnom pláne. Ono sa to niekedy nezdá, ale podľa tvojho plánu bude výškový rozdiel medzi koncovou stanicou a skrytým nádražím len zhruba 60mm (mám na mysli to SN, ktoré tam zakreslené nemáš, nie to krátke v tuneli...). Podľa normy to síce vychádza, ale pozri sa na to aj z praktickej stránky, v skutočnosti to nie je až tak veľa pre strčenie ruky, keď sa ti v SN náhodou niečo vykoľají. A nezabúdaj, že ti tam ešte budú zasahovať podpovrchové prestavníky, káble, apod... Podľa mňa si to mal nechať tak, ako to bolo navrhnuté v originálnom návrhu...
A tá pravá krajná výhybka, umiestnená na moste, to bude tiež zaujímavé, kde chceš umiestniť prestavník?? Nevravím, že to je nemožné, ale realizácia bude tažšia...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 04 pro, 2010 9:06 am

TAk já chci přestavovat servy, takže o prostor pro přestavníky se nebojím. Ta pravá výhybka by měla začínat už mimo most, kvůli přestavování. Spodní stanice už o moc výš posadit nepůjde, právě kvůli prodloužení kolejí. U pravého zhlaví mám půl metru do SN, a stoupání 3 cm/m. To už je tak akorát - zatím nejpruší na kolejišti. Jelikož po kolejišti bude jezdit Tilligova Rosnička, nemůžou tam být extra stoupání, aby nejezdila s jedním vozem. No a vzhledem k tomu ani nahoru moc nevystoupám. A se strčením ruky na SN si poradím. To se spíš bojím o SN na lokálce, asi proto byl původní návrh tak vysoko. Ale já opravdu chci trošku delší nádraží, v nejhorším případě tam malé SN nebude. Stejně mi ted vychází výhybky bez něj přesně. Možná bych tam mohl udělat spojku s větším skrytým a třeba smyčku. Uvidíme.

suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack/#Lokalka2.1.1.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod kiski » sob 04 pro, 2010 11:51 am

Ok, je to na tebe. Keď myslíš, že tam miesta bude dosť, tak potom v poriadku. Inak plánik je celkom v pohode.

Len nezabudni, že aj malé modelárske servá nejaký priestor zaberajú. A určite je to viac ako 5mm na výšku... :wink:
Kiski
TT, DCC
kiski

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště