TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod alexander » stř 01 pro, 2010 5:33 pm

Ach jaj....

Kusú koľaj v koncovej stanici máš takú krátku, že ti na ňu ledva vojde mašina. Ako pre boha chceš dostať na vlečku aj nejaké vagóny??????
Ak by sa ti aj podarilo nejak na tú kusú dostať mašinu s vagónom - to ich chceš súkať na vlečku po jednom? Takúto ekonomiku prevádzky by nezvládli ani v Číne...
alexander

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 01 pro, 2010 5:40 pm

To je fakt, že je to krátké, ale 50 cm stačí na Rosničku a dva dlouhé vozy. Nebo, jak jsem psal, nahoře bude T 211, takže Mn nasune do kusé a Prase si pro vagony přijede :D Ještě nemám budovu a nevím, jak bude velká, takže to možná vyjde delší. Nechci tam žádný velký barák. Hlavně šlo o to, aby vlečka a trat dolů nevystupovaly ze stanice ve stejném místě. Taky by se mi líbil na vlečce u nádraží přejezd, ale ne s blikačema, prostě kousek kolejí na silnici. Jinak by samožřejmě šlo, prohodit budovu a výhybku na vlečku. Tím by se možnosti o dost prodloužily.
Jeňa Sova

Příspěvekod alexander » stř 01 pro, 2010 5:42 pm

Veď vravím, Čína...
alexander

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 01 pro, 2010 5:54 pm

Tak tady. Prohodil jsem budovu s výhybkou. Ted je to takové jednodušší, což vůbec nevadí. Ale musel jsem u pravého tunelu hlavní trat snížit o 1.5 cm, což ovšem taky nevadí, protože doleva bude trat mírně stoupat.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack/#Lokalka1.2.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod radekkrupka » stř 01 pro, 2010 7:18 pm

Ten "zářez" hlavní trati bude vypadat tak, že tam bude kráter... to nemůže vypadat přirozeně ať to uděláš jakkoli. Pak se mi nelíbí vůbec remíza a její okolí. To napojení je dost nestandartní.

Jestli má hlavním motivem být konzová stanice a vlečky, tak proč ne. To musíš vědět ty, jestli by tě to bavilo. Co se týče provozu, tak to bude určitě zajímavé. Teď už jenom nějak smysluplně dotvořit stanici a vlečky a může to být nestandartní zajímavé kolejiště...
radekkrupka

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 01 pro, 2010 7:47 pm

Jo, tu remízu asi předělám. Je tam jenom, jako že tam bude. Hlavní trat bude v zářezu. To je obět za moje kroužení dokola. Ten zářez nebude zas tak hrozný. Trat bude zleva klesat doprava, navíc vlečky taky nebudou nějak moc vysoko. Profil pro motory je 45 mm na výšku, takže se to nějak vyrovná. Zatím (nemám odzkoušeno, ale bezhlavě to dělat nebudu-odzkouším průjezdnost) je výška pod silničním mostem -15mm, skryté 0mm, stanice 30mm a horní vlečka 50mm. Jinak trošku jsem poupravil skryté. Smyčková kolej má ted 1.65 m, nejkratší 80 cm. Pak jsem se zbavil výhybek na skrytém. Ono, člověk musí taky trošku hledět na financování projektu a myslím, že prodloužení smyčky a méně výhybek (hlavně ten angličan) tomu rozhodně prospěje. Angličan do depa asi taky nebude. Jednak jsou dost nákladné a nějak mi ty výhybky nesedí. Když jsem byl malý, koupil jsem tři plechové a při vzpomínkách na trojkolejnou stanici se dvěma angličany za sebou se musím usmát. Navíc podle mě na sebe zbytečně strhává pozornost. Ale bránit se mu nebudu. Tak tady, snad už dnes poslední, sedím u toho 5 hodin, už na to ani nevidím:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack/#Lokalka1.3.jpg

A pro lepší orientaci, nakresleno bez cesty a objektů:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... ka1.3S.jpg

Díky za názory, jdu na pivo :lol:
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 01 pro, 2010 9:26 pm

Ještě uvažuji o zrušení jedné krátké koleje ve skrytém.
Nějak si momentálně neumím představit to dodělání stanice a vleček. Každopádně, nejdřív udělám skryté a hlavní trať. Až to bude fungovat na 100%, teprve přijde na řadu ostatní. Takže vlečky a depo. Se stanicí jsem celkem spokojený. Vlečky a depo jsou relativně daleko. Ale koncepce by měla zůstat.
Co si o takovém kolejišti myslite? Teď mi jde hlavně o skryté, protože to přijde na řadu jako první. Hlavní trať budu muset zahloubit do rámu, nechce se mi zvedat skryté (už mám položené desky). Samozřejmě, že na zkušební provoz bude hlavní trať připevněna provizorně, aby se dalo jezdit (zkoušet). Bude udělaná max po ústí tunelů, po odzkoušení a postavení horního nádraží ji dodělám.
Napadá mě jedna otázka, zkušení, prosím, vyslovte svůj názor. Jak udělat stoupání? Základ bude překližka (stanice). Tak udělat jej také z překližky, z polystyrenu nebo z čeho? Zářez hlavní trati do rámu bude asi překližka, ale co zbytek? Myslím stopání a klesání do stanice a na vlečkách. Ptám se proto, že základy pro „pilíře” bych měl asi položit hned na začátku. Díky za názory.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 01 pro, 2010 9:29 pm

Jo a pro pořádek, překližkou nazývám 3mm sololit.
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » čtv 02 pro, 2010 5:30 am

suvis píše:Jo a pro pořádek, překližkou nazývám 3mm sololit.

Musíš použít ,ale dvě síly a plus výztuž pod trasou....A jsou dva druhy ,sololit surový a mdf lakovaná z jedné strany a z druhé strany hladká základ (obě o síle 3mm).Termín překližka nepouživej,jestli ve skutečnosti tento materiál ke stavbě nepoužiješ.Mateš tím lidi. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 02 pro, 2010 8:05 am

Jasné, už se mi to nechtělo přepisovat v předchozím příspěvku. Na mobilu je to trošku obtížnější...
Je to z jedné strany hladké a z druhé takové čtverečky, asi od lisování.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 02 pro, 2010 12:01 pm

Trošku jsem pozměnil stanici i vlečky. Satnice je nyní ve výši 21mm, Zadní vlečka 60mm (musí být nad 45mm), spodní vlečka je na 45mm. Skryté a hlavní trat je na 0mm. U té tratě možná bude nějaké zvlnění.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a1.4.0.jpg

Předběžně očíslované koleje:
http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a1.4.3.jpg

Délky kolejí viditelné části (těch 1047mm je 1.kolej):
http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a1.4.1.jpg

Délky kolejí skryté části:
http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a1.4.2.jpg

V té mezeře mezi 3. a 5.kolejí by mohla být tankovačka, popřípadně prohlížecí kanál (na 5.koleji). Potom by ta první výhybka byla blbost a daly by se prodloužit staniční koleje. Akorát nevím, co bych udělal s tím vzniklým prostorem... No, vypadalo by to nějak takto:
http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a1.4.4.jpg

Ještě mám otázku mimo téma. Jak dostat z Wintracku 3D pohled? Já dám "uložit jako" a pak je to jen bílá plocha. Poradte, prosím.
Jeňa Sova

Příspěvekod JBr » čtv 02 pro, 2010 12:08 pm

Nemas taky Windows 7? :) 3D mi nejde ulozit od prechodu na ne. Kazdopadne reseni je zobrazit si 3D a pak si treba pres Printscreen sejmout obrazovku do schranky a obsah schranky pak vlozit do nejakeho grafickeho editoru (melo by stacit i Malovani co je normalne v Prislusenstvi).
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod chameleon » čtv 02 pro, 2010 12:31 pm

teď tomu trochu nerozumím - kolej č. 4 by měla být manip. - je u skladu. Tzn. z ní nemůže odjíždět osobák do koncové stanice lokálky. Pokud to není koncová stanice ale jen vlečka, tak stejně je to špatně, protože když bude u skladiště stát vagon, tak ti zablokuje celý ten vlečkový areál :?:
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 02 pro, 2010 1:14 pm

Ne, mám Visty, už jsem dělal obrázky, ale to jsem měl ještě anglickou verzi Wintracku. Ted mám český překlad a nejde to.
To skladiště bude asi jinde, tam bylo jen dočasně. Jestli tam vůbec bude, tak asi na 4.koleji.
Naposledy upravil Jeňa Sova dne čtv 02 pro, 2010 1:40 pm, celkově upraveno 1
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 02 pro, 2010 1:38 pm

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... a1.5.0.jpg

Tak lepší? Tu věc mezi 3. a 5.kolejí považujte za tankovačku. Mezi skladem a výpravní budovou bude malé parkoviště, pravděpodobně z udusané hlíny. Kolej 2a (to je ta část 2., ze ktreré se nedá jet na vlečku) bude vybavena nástupištěm a vlaky z ní budou odjíždět.
Jeňa Sova

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště