Publikace (Brožura) kolejových plánků

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Brožura kolejových plánků

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 01 lis, 2010 2:13 pm

Ahoj Milane a Tomáši,
Těžko hodnotit něco co jsem neviděl a nečetl. Ale myslím, že jsou dva různé pohledy, jak koukat na plánky kolejišť.
Pohled snílka, který se při prohlížení plánků na chvíli dostává do minulosti, nebo na místa kam se nikdy nedostane. Může být strojvedoucím parní lokomotivy, nebo výpravčím, vedoucím posunu... Pro takového snílka jsou ony "pohádkově povídkové" popisy kolejišť výhodou, protože rozjitřují fantazii a vůbec.
Druhý pohled je pohled stavitele, kterého zajímají míry, stoupání, cena... jasně i stavitel se stává strojvedoucím, výpravčím, ale až ve chvíli, kdy má před sebou lokomotivu, stanici…

Netvrdím, že jeden nebo druhý pohled jsou horší či lepší, každý má to své. Milanovy kreslené plánky jako takové umožňují oběma aby si našli to své. Stavitel tam má své míry a kouzlo ručního kreslení pomáhá snílkovi.

Horší už je to s textem. Snílkovi při fantazírování příliš nepomůže, když se dozví strohá (tabulková) fakta (počty dopravních a manipulačních kolejí, délkách skrytého nádražíapod.) v téměř holých větách.
Na druhou stranu stavitel zuří, protože se musí ke kýženým informacím pročíst hromadou „balastu“ v podobě popisu kastrůlku na plotně v dopravní kanceláři…
Většina popisů kolejiště ve vydávaných brožurách jde proto cestou pro stavitele. Už proto, že uvažují, že cílovou skupinou jsou lidé, kteří hledají kuchařku jak si co nejlíp udělat kolejiště.
Nicméně z reakcí tady na fóru, kde se „snílkovsky“ orientované komentáře ke kolejištím začaly objevovat, jsem měl pocit, že oněch snílků je dost. Měl jsem pocit, že brožura je určená právě snílkům.

Nějak jsem se rozepsal a hlavní mi uniklo. To jsou Ti snílci….

Tak abych nezapomněl, rád pomůžu s čímkoliv, aby brožura spatřila světlo světa i v papírové podobě. Více přes SZ nebo e-mail. budu opravdu rád, když se ozvete.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod kiski » pon 01 lis, 2010 2:18 pm

Takisto sa pridávam do počtu ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť, aj keď som zo Slovenska, čo je ďaleko od vás... Mám celkom dobé skúsenosti s grafikou, sem tam robím bannery na stránky, ovládam PaintShopPro na slušnej úrovni... Takisto tvorba PDF dokumentov nie je problém...

Ak niečo bude treba, tak kontakt tu na fóre cez SZ alebo mail...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 lis, 2010 2:41 pm

Michal Vaniš píše:to Milan F.
Ahoj.Prosím dodej sem info kolik to má mít vlastně stran/listů a kolik je všech "téměř platících" zájemců.Asi zde dochází k dezinformaci o počtu kusů(zájemců) a stran/listů v brožuře.
Díky.
P.S: Taky doufán v šťastný konec :)

BROŽURA

Obsah:

002-motto
003-úvod
004-logika kruhu
005-dopravny
006-výtopny

Kolejiště

Malé - 001-018
Střední - 019-027
Dlouhé - 028-031
Úzkokolejné - 032-037
1435/760mm - 038-040
Pokojové - 041-050
Tvar L - 051-053

Volný list:
1)Přípojná stanice s lokomotivním depem
2)RGTE_1932 (zpracování zastaveno/mv._Z_1:220)

Některé kolejiště mají dvě stránky z důvodu skryťáku,naskakují technické texty s příběhem,nejsou u všech.Nejvíce textových stran zabral příběh "Fírův sen " s kolejištěm BAČOV od Michala Šuhajdy.Měla to být taková závěrečná třešnička se šlehačkou...

Když to vezmu střízlivě tak 200 stránek (100 listů) + dvě volné přílohy.
Abonentů cca 120.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod VladikC » pon 01 lis, 2010 2:49 pm

milan ferdián píše:Když to vezmu střízlivě tak 200 stránek (100 listů) + dvě volné přílohy.
Abonentů cca 120.

Dulezity je take format publikace, pokud jsem to neprehledl, a vazba. Od toho se take stanovi cena.
N, Epocha I, K.P.E.V., plánování kolejiště ukončeno, nastává éra výstavby.
VladikC

Příspěvekod Ferda » pon 01 lis, 2010 2:52 pm

Ad Michal Šuhajda: Tímto se dobrovolně hlásím do kategorie ´"snílků".
Stavitel si s počtem výhybek, délkou kolejí a jinými drobnostmi musí umět poradit sám. Krom Milanových plánků na zakázku jsem zatím žádnou realizaci přesně do puntíku stejně neviděl a i u těch na zakázku se v průběhu stavby k nějakým změnám určitě dospělo.
Milanovy plánky beru jako úžasný zdroj inspirace a né jako "úředně posvěcené" stavební plány.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 lis, 2010 2:54 pm

Formát A4,větší kolejiště rozloženy na dvě stránky A4.Vyžádali jste si pevnou vazbu,listy měli být z lepšího papíru (já si nevzpomenu,jak se jmenuje zda křídový nebo jinak)
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod alexander » pon 01 lis, 2010 3:15 pm

Ako jeden z "abonentov" by som rád požiadal Milana aby v brožúre nič neuberal ani nepridával. Slová pána recenzenta (nijak si nedovolím znižovať jeho odborné a iné kvality) sú jeho pohľadom na vec. Za seba však pri plnom vedomí prehlasujem, že chcem mať v brožúre plány v takej podobe a práve s takými "rozprávkovo poviedkovými" popismi, ako boli prezentované tu na fóre. Veď práve na ich základe sme Milana presvedčili, aby sa do tejto práce pustil!

Rád by som Milanovi ponúkol aj inú než morálnu podporu, ale moje profesionálne zameranie je bohužiaľ trochu inde...
alexander

Příspěvekod Michal Vaniš » pon 01 lis, 2010 3:29 pm

alexander píše:Ako jeden z "abonentov" by som rád požiadal Milana aby v brožúre nič neuberal ani nepridával. .... Za seba však pri plnom vedomí prehlasujem, že chcem mať v brožúre plány v takej podobe a práve s takými "rozprávkovo poviedkovými" popismi, ako boli prezentované tu na fóre. Veď práve na ich základe sme Milana presvedčili, aby sa do tejto práce pustil!

K tomu bych jenom dodal, že Milan nám dopřál "luxus" pomocí dotazů do vláken (co my bychom tam chtěli vidět...?), částečně Milanovu práci a obsah brožury ovlivńovat...(doufám,že v dobrém :) )
TT+TTe,III-IV ep,ČSD-DR,autor manuálu pro EN Wintrack
Každé vylepšení generuje nové nedostatky :P
Michal Vaniš

Příspěvekod VladikC » pon 01 lis, 2010 3:59 pm

milan ferdián píše:Formát A4,větší kolejiště rozloženy na dvě stránky A4.Vyžádali jste si pevnou vazbu,listy měli být z lepšího papíru (já si nevzpomenu,jak se jmenuje zda křídový nebo jinak)

Ohledne ceny zkuste mrknou treba sem:
www.tiskovyexpress.cz/jak-se-pocita-cena.html
N, Epocha I, K.P.E.V., plánování kolejiště ukončeno, nastává éra výstavby.
VladikC

Příspěvekod cipisekmp » pon 01 lis, 2010 5:52 pm

Ahoj kolegove. Ac nestavim kolejiste, tak se taky rad zactu do pohadky o masinkach na plancich trebas tu na webu. Podle me bych taky s te knizky neodebiral nic pohadkoveho. Myslim ze technicke informace se daji oddelit od pohadky. Kdo si chce pocist pohadku pred spanim at si ji precte a kdo ne tak ji preskoci a bude hledat jen ty technicke data. Jak moc do detailu vypsat technicke informace o planku uz je pak dalsi vec. Nekomu bude stacit trebas jen pocet koleji, jejich delky a roztece a jiny by potreboval soupis kolejiva a vse. Tady je tezko neco radit bo cim vic informaci tam bude, tim vic stran to bude mit a tim to bude samozrejme drazsi.
No za sebe snad vse, doufam ze se vse podari vyresit ke spokojenosti vsem. Mimochodem v tiskarskem studiu je zajimaji jen technicke informace ohledne poctu stran, druh papiru, vazba a pod. Pokud autor nechce nejakou korekturu tak mu to vydaji jak chce. Proste co si zaplati to ma. Aspon takove mam informace. Zdarec Cipisek.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod radekpo » pon 01 lis, 2010 7:04 pm

Ahoj všem,

příspěvků a námětů je zde tolik že jde hlava kolem a nedivím se Milanovi že má problém vše vstřebat. Za mě
- obsah a rozsah bych neměnil - zdá se mi vyvážený a vznikal na základě diskuze zde na fóru
- forma - co nejjednodušší - buď volné očíslované listy v jakési papírové kapse (lze ji koupit) nebo CD s PDF soubory, ne křídový papír kvůli ceně
- snílci nebo stavitelé - ukáže anketa, za mě snílci - nikdy nejde obsáhnout všechna měřítka a typy kolejiva a vždy je nutné improvizovat, popis provozu dodá právě ona pohádka - zde bude asi největší zádrhel, ale pokud se zde nabízí korektor s nějakými zkušenostmi, mohla by to být cesta
- finance - za mě není problém dát předem zálohu v odpovídající výši

Radek
radekpo

Příspěvekod boy.rough » pon 01 lis, 2010 7:49 pm

Ahoj všem,
jen si pustím počítač a nestačím se divit co je tady nového :shock: .

Můj pohled na tuto záležitost je asi takový:
Já osobně si chci koupit tuto jedinečnou publikaci právě proto, protože jsem nikdy nic tak úžasně zpracovaného neviděl. Vždy jsem viděl jen plány, kde byly namalovány koleje, stanice, rozměry, nebo nesmyslné vlakodromy z DDR. To vše byla jen mě nic neříkající a strohá změť čar.
Já tuto publikaci chci, ale vůbec ji nepotřebuji :D .
Všichni jistě dobře víte, že snad jako jediný z Vás jsem se pustil do nového projektu na starých plechových kolejích. Své kolejiště jsem si vypiplal od samého začátku úplně sám. Nežádal jsem ani o plánek, ani diskuzi zda to tak může být. Prostě jsem to tak udělal a basta.Dokázal by to každý, jen kdyby četl diskuzi nad jednotlivými plány předkladatelů. Kolejiště mám tak z poloviny hotové (mám na mysli položené koleje a pod proudem, aby se na tom dalo trochu šíbovat :D ).
No prostě brožůru chci tak jak je i s těmi příběhy tak jak byly napsány.
Promiňte mi, nechal jsem volný průchod emocím.
Děkuji, Olda.
PS: A prosím Vás nechoďte na to moc vědecky, jo?! Ono totiž někdy méně, znamená více :D .
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod kubulak » úte 02 lis, 2010 3:02 pm

4 boy.rough - nejsi jediny, ja taky postavil kolejiste na u-profilu - a pak jsem ho radsi prodal :) Ty jsi jen o jeden krok za mnou :)

k tematu - chapu Milana, ze je zklamany a rozpacity z toho, ze mu nekdo jeho dilo vratil. Taky myslim ze rano moudrejsi vecera, nic se neji tak horke jak se to uvari atd. Milan je bohuzel na tenhle svet prilis slusny, hodny, ochotny, a tady na tom svete se kazdy dobry skutek po zasluze tresta. Milane, odfrkni si tyden, uplne vypust, a ona ti hlava sama rekne, jestli se ti do toho chce, nebo ne.

Chapu ale i Tomase - v te casti, ze je mu "blbe" vytisknout neco, kde jsou gramaticke chyby a kde text nedava smysl. Je fakt, ze me taky nastve, kdyz si koupim drahou knizku a cely dojem je pokazeny mizernym prekladem, spatnym popisem u fotografii apod. Zde s nim souhlasim, opravit chyby umi i blby Word a preformulovat text neni nic tragickeho. Koneckoncu, kazda spravna knizka projde pred tiskem jakousi recenzi, oponenturou, a jednim hlediskem je i ctivost a srozumitelnost textu. Chapu ze Milan ma dar planovat trate a nemusi byt mistr pera - popravde ja cekal ciste planky a k casti z nich komentar Michala Suhajdy.

Co nechapu, je odmitnuti kapitoly Logika kruhu. Zde si myslim, ze nemaji tiskari do obsahu knihy co mluvit. Posuzovat jestli je toto kolejiste smysluplne nebo ne. Zde s jejich zasahem kategoricky nesouhlasim a chapu, ze si Milan tento zasah do sveho dila spojil s pravopisem a stylem do jedne nadoby a namichlo ho to celkove, ze to nerozlisoval.
Alespon jsem pochopil vec tak, ze slo pouze o funkci TISK a ne o funkci VYDAVATEL.

Kdyby to k necemu bylo, klidne nejaky ten text opravim ci upravim, myslim ze sloh celkem zvladam. V knize byt uvedeny nepotrebuju.

Me osobne jde predevsim o obsah, nikoli o formu. Klidne mi to staci v PDF, ktere vzniklo z Wordu, kam byly vlozeny JPG obrazky. Nemusim to mit nasazene v superspecialnim tiskarskem grafickem editoru a obrazky zariznute na pixel apod., protoze "jinak se to neda cist"...
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod vvitty » úte 02 lis, 2010 3:07 pm

Word umi opravit (nektere) preklepy, ale rozhodne neumi opravovat gramaticke chyby, nemluve o vetne skladbe. To jen k tomu, ze by se snad dal pouzit na korekturu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod boy.rough » úte 02 lis, 2010 4:39 pm

Milane,
vidíš sám, že tu publikaci prostě chceme a potřebujeme ji.
Někdo ji může použít jako vzor podle kterého bude stavět, jiný ji použije pro inspiraci, protože na svůj miniprostor toho prostě moc nenacpe, ale udělá například správné napojení vlečky.
To už je na tom kterém modeláři jak se s tím popasuje. Buď si vymůže větší prostor na svůj koníček, nebo změní měřítko.
Já se opět přimlouvám za to, aby se publikace vytiskla v původním znění.
Ahoj, Olda.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť