Já jsem jen pouhý amatér, alespoň co se přesného provedení a dislokace konkrétní lokomotivy týká. Rád si koupím model, který je prokazatelně český (slovenský), ale je už nad moje síly a časové možnosti zkoumat, jestli úplně všechno odpovídá skutečnosti. A pokud jsou to drobnosti, které nekazí dojem české lokomotivy na kolejišti, pak je mi to i celkem fuk.
Ale......, nevím jak a kdo v ROCO připravuje podklady pro konstrukci a potisk modelů, ale nebylo by lepší místo stesků tady raději informace poskytnout přímo výrobci? Alespoň vy, kteří tomu rozumíte?
Nebo to tak funguje a výrobce nedbá? Docela by mě zajímalo, jak to je.
Někde jsem zaslechl, že například v případě připravované Zamračené nemá ROCO dostatek podkladů pro české stroje a proto v informačním letáku prezentuje de facto slovenský stroj (odkud prý dokumentaci mají) s českým označením (odborníci mne opraví, jestli plácám nesmysly), protože by raději oslovilo spíše český trh. Nevím jestli si výrobce zajišťuje podklady sám u výrobců skutečných strojů, v archivech a muzeích, nebo na to má nasmlouvané lidi v konkrétních lokacích a ti nedodali, co měli.
Nebo naopak je na výrobce vyvíjen nátlak a je zaplavován horami dokumentace

, přesvědčován o perspektivním trhu až nakonec podlehne a model vyrobí

? A pak zpacká?
Já to moc neřeším protože se nevyznám, a jsem rád že se české mašinky vyrábí. Ale co tak diskusi pročítám, je tady stesků víc než dost.