skryte nadr a dcc

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod Zx1974 » čtv 21 led, 2010 9:22 pm

michal_n_cz píše:Ano znám to, viděl jsem to pár krát v akci. Má to podle mně tu správnou železniční logiku, vč. např. traťových souhlasů pro mezistaniční úseky. Zatím teda je podle mých informací k dispozici verze která zatím neumí ovládat vlastní vlaky, zkalibrovat lokomotivy atd.,ale pracujese na tom. V podstatě s tím počítám.
Michal N.

Michale, já to viděl prvně loni v Zákupech, hodnou chvíli jsem se díval Peterovi M. přes rameno jak s tím ovládá skryťák, moc se mě to líbilo. Je docela škoda, že se takovém programu moc neví (možná je to tím, že to není ještě hotový?).
Zx1974

Re:

Příspěvekod Jacek » stř 28 črc, 2010 8:58 pm

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, jak s DCC docílím přesného zastavení vlaku ve skrytém nádraží. Už se to tu párkrát probíralo, ale moc neprobralo. Konkrétně:

Stavění vlakových cest a věcí s tím spojených řeším přes PC programem ModelJOP. Provoz vozidel výhradně přes ruční ovladače, žádná automatika. Pro provoz ve skrytém nádraží bych potřeboval, aby vlak vjel na libovolnou volnou kolej a zastavil pokud možno na konci, ihned bez brzdící křivky. Nejjednodušší řešení co mě napadlo, je prostě úsek bez proudu. Lokomotiva spolehlivě zastaví a proud na úsek se přivede až postavením odjezdové vlakové cesty.
To se tu však moc nedoporučovalo, dalším problémem jsou soupravy se dvěma lokomotivami nebo soupravy, kde proud sbírají všechna vozidla soupravy. Tak nevím.
Jacek

Re: skryte nadr a dcc

Příspěvekod nadkachna » sob 09 říj, 2010 7:49 pm

Pomalu se u mě začíná schylovat k realizaci celého kolejiště (na každém konci dvě smyčky se dvěma kolejemi a uprostřed nádraží). Kolejiště chci ovládat přes PC a zajímala by mě jedna věc:
Je možné systém nastavit tak, že na volnou kolej ve smyčce č.1 vjede vlak z prostřední stanice. Zastaví a po malé časové prodlevě (řekněme 10 sekund) vyjde z druhé, obsazené koleje, druhý vlak, projede prostředním nádražím a vjede na volnou kolej ve smyčce č. 2. Z té opět po malé prodlevě vyjede 3 vlak obsazené koleje, dorazí do druhé smyčky a tam se vše znovu opakuje. Prostě chtěl bych vše mít nastavené tak, aby 3 soupravy kroužily automaticky po trati a v případě chuti bylo možné vlak v prostředním nádraží zastavit a místo něj vyslat čtvrtý, stojící v prostřední stanici.
Modul vratné smyčky je mi jasný, ale jak vyřešit automatické střídání vlaků ve smyčce? Pomocí funkce ABC, nebo detekce obsazení úseku. Detekce polohy výhybky je mi opět jasná, umí ale PC v souvislosti s obsazením úseku a zastavením vlaku přehodit správně výhybku? Asi to někde bylo popsáno a rád si to nastuduji, spíš mě zajímá, zda to prostě současný DCC systém umožňuje a kde případně čerpat detailnější info o zapojení a užití komponentů. Jo a jedu v Lenz, toho času Compact...
G
TT
nadkachna

Příspěvekod Pája » sob 09 říj, 2010 10:46 pm

ABC se používá tam,kde není PC.
Ostatní najdeš zde : http://lokopin.wz.cz/body.htm
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Houmr » ned 10 říj, 2010 4:16 pm

Jak odkázal kolega víše, vše najdeš u Lokopina, ale ve zkratce, vše se řeší pomocí úseků. Program vždy hledá vlastně volnou kolej pro plán (Schedules), takže do plánu se zahrnou všechny koleje ve smyčce a program vybere tu volnou a na tu pošle vlak. Ale možností naprogramování je vždy více. Např. můžeš udělat jen plány do smyčky a po jejcih ukončení se spustí plány ze smyčky. Řešení je opravdu mnoho, to oceňuji právě na programu RailCo.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod nadkachna » pon 11 říj, 2010 7:00 am

Díky za nasměřování
G
TT
nadkachna

Předchozí

Zpět na DCC v praxi