Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod Pája » stř 26 kvě, 2010 7:04 pm

Nějak se v tom vůbec neorientuji.Doporučuji nejdříve se koukni na str. MOROP a tam na normu NEM 658 , je tam zapojení a označení všech PluX (8-21 pin)konektorů,ať si rozumíme.Konektor je nakreslen i na str:http://www.zimo.at/web2007/index2.htm ,klikni na ,,produkte" pak na ,,decoder" a úplně dole.
Při aktivaci Pinu:
16= svítí vše pro směr dopředu :3x bílá + boční čísla + 2x rudý (lokomotivní vlak)
18= svítí vše pro směr dozadu :2x rudý + boční čísla + 3x bílá (lokomotivní vlak)
16+7 = svítí vše pro směr dopředu :3x bílá + boční čísla (vlaková souprava)
18+9 = svítí vše pro směr dozadu :2x rudý + boční čísla (vlaková souprava)
7+9 = svítí křížem bílé + boční čísla (posun)
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Pája » stř 26 kvě, 2010 7:21 pm

Jestli jsem dobře pochopil tvoje schéma a normu PluX konektorů,tak :
tvoje značení = normovaný číslování (pro Plux12):
1 = 8
2 = 10
3 = 12
4 = 14
5 = 16
6 = 18
7 = 17
8 = 15
9 = 13
10= 11x
11= 9
12= 7

x - je středící pin (můžeš použít např PluX8 dekodér do mašiny s PluX 22 konektorem a naopak,jen nevyužiješ všechny funkce a jsi omezen prostorem v lokotce)

-analog. destička využívá jen sudou řadu pinů:
8 - motor
10 - motor
12 - pravá kolejnice (po směru)
14 - levá kolejnice
16 - světla dopředu (lokomotivní vlak - tj. i s rudými koncovými)
18 - světla dozadu (lokomotivní vlak - tj. i s rudými koncovými)
Pája

Příspěvekod myrha » stř 26 kvě, 2010 10:14 pm

Pája: Jj, myslím, že je to asi stejně a popis konektoru a popis možných kombinací jsi podal dostatečně. Já jen chtěl demonstrovat složité zapojení a jeho (ne)možnosti. Zapojení jsem uvedl proto, aby bylo jasně vidět, na které piny je nutné přivést napětí pro žádanou kombinaci, zdálo se mi, že někteří s tím válčí. Všech pět Tebou uvedených kombinací mé závěry potvrdily a jiné to prostě od "zapojení" nedokáže :) Víc se v tom asi babrat nebudu, já totiž jezdím v analogu a překopu si to podle sebe :wink:
myrha

Příspěvekod Pája » čtv 27 kvě, 2010 8:13 am

myrha píše:Pája: Jj, myslím, že je to asi stejně a popis konektoru a popis možných kombinací jsi podal dostatečně. Já jen chtěl demonstrovat složité zapojení a jeho (ne)možnosti. Zapojení jsem uvedl proto, aby bylo jasně vidět, na které piny je nutné přivést napětí pro žádanou kombinaci, zdálo se mi, že někteří s tím válčí. Všech pět Tebou uvedených kombinací mé závěry potvrdily a jiné to prostě od "zapojení" nedokáže :) Víc se v tom asi babrat nebudu, já totiž jezdím v analogu a překopu si to podle sebe :wink:

Nerad bych aby to vyznělo,že tvoji snahu nějak zlehčuji,nebo přímo kritizuji,jen jsem se snažil tě doplnit.Za to šéma ti patří obrovský díky,mě před setkáním v Rokytnici tlačil čas a když jsem viděl složitost té destičky,tak jsem obkreslování zapojení odložil.Také ještě nemám od Lenze LI 100 (PC rozhraní),takže vše dělám ručně s ovladačem LH 200 - pakárna.A ještě se vše teprve učím.
Problém není v hledání co kde rozsvítím,ale v tom,že se to kope se směrovou závislostí funkčních Tl. před Tl. posunu.
Zadám na tlačítko F3 posun - funguje to. Pak přidám na F0 a F1 světla se směrovou závislostí a posun na F3 začne dělat kraviny.Jak psal JBR snad to půjde obejít přes to CV61 = 98,což jsou speciální funkce ZIMO dekodérů.
Pája

Příspěvekod myrha » čtv 27 kvě, 2010 9:19 am

Pája: nene v pohodě to spíš se já omlouvám za neznalost, protože nedělám digitál tak nevím, co přesně byl za problém. Každopádně budu rád, když to někomu pomůže:)
myrha

Re: Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - náz

Příspěvekod drtikol » sob 25 zář, 2010 9:04 pm

ahoj
jezdi nekdo take pomoci Roco Multimaus?jinak hektor s dekoderem Tams jezdi dobre,jezdi plynule,jen pri brzdeni pmoci ovladace to chce pomalu tocit k nule,jinak to pri prechodu na krokovou rychlost mirne cukne,co se tyce svetel,tak se mi zda,ze nekde nastala chyba
svetla on-tri bile+dve cervene+osvetleni cisla
svetla off-F1-tri bile na kabine+osvetleni cisla
svetla off-F2-prave bile svetlo na kapote
svetla off-F1+F2-prave bile na kapote+leve bile na kabine+osvetleni cisla
svetla on+F1-prave bile na kapote,tabulka,tri bile na kabine a prosvitaji cervene pri jizde kapotou vpred
tabulka tri bile na kabine pri jizde vzad,tj.kabinou dopredu
svetla on+F1+F2-prave bile na kapote,tabulka,leve bile na kabine,pri zmene smeru jizdy se zmeni intenzita bile,vice sviti na jedouci stranu
svetla on+F2-tri bile.tabulka pri jizde kapotou vpred,pri jizde vzad,tj. kabinou dopredu na kapote sviti prava bila a prosvecuje cervena,cervena prava,tabulka,na kabine leva bila
jinak pri zapnutem osvetleni F1 nebo F2 vypinam cervena sveltla pro dany smer,pri zmene smeru nastane jiz vyse uvedena kombinace
omlouvam se za pozdni prispevek,hektora mam od kvetna,ale teprve ted sem ho digitalizoval,pres leto jsem se venoval jinym konickum :D
drtikol

Příspěvekod TTBlecha » úte 28 zář, 2010 3:05 pm

Cca po roce co jsem psal o svých problémech s dekodérem Tams LD-G-31 se objevil další se stejným problémem co se jízdy týká - škubnutí při zpomalení před nejnižší rychlostí. Jak jsem psal již dříve u Hektora je poznat méně ale docela tragické je to třeba v loko BR 189. Dnes mi jeden kolega napsal abych zkusil nastavit CV 29 na 15 a CV 57 na 0. Ještě jsem to nemohl zkusit, ale jsem zvědav jestli to pomůže. Klasický dekodér (6 pinů) tyto problémy nedělá. Opravdu jsme jen dva co měli tento problém? Nebo jste jej nějak vyřešili?
Zdravím příznivce TT
TTBlecha

Příspěvekod nadkachna » stř 29 zář, 2010 9:20 am

Mě zpomaluje výborně, ale rozjezdy při pomalé rychlosti jsou v porovnání s Lenz Siver mini trhavé. Zkoušel jsem laborovat s CV 3 a 4, ale bez nějakého zásadního pokroku.
G
TT
nadkachna

Příspěvekod rexel » čtv 11 lis, 2010 3:00 pm

Používám řídící stanici ROCO 10764 a Multimaus pro ovládání loko, kolejiště ovládám analogově,90% kolejí modelových zbytek plechové. Výhybky bez napájených srdcovek a několik křižovatek. Proto jsem volil decodér ZIMO MX630P. Do Hektora se vejde (když už se koupil), ale po ukončení záruky u něj zkrátím vývody. Jízdní vlastnosti jsou velmi dobré, pouze jsem změnil hodnoty CV3 a CV4. Loko nezastavuje ani při mžikovém probliknutí světel při jízdě přes křižovatky.Lze použít ABC s konst. brzdnou dráhou. Světla po změně def. hodnot na CV33-CV36, při ABC i CV 37,38 jsem nastavil takto:
Fo zap. -svítí 3 přední bílé + 2 zadní červené přepínané dle směru jízdy - klasika ( samostatná loko na trati)
F1 zap - svítí 3 bílé na kabině trvale bez vlivu na směr ( lokotr. s vagony s kabinou loko vpředu )
F2 zap -svítí 3 bílé na kapotě motoru bez vlivu na směr (lokotr. s vagony s motorem loko vpředu )
F1+F2 zap - svítí křížem na obou stranách loko po jednom pravém (s pohledu fíry) pozičním světle ( lokotr. určen pro posun ve stanici)
Vždy svítí také tabulka s číslem. Neze vypínat samostaně hl. čelní reflektor, je paralelně zapojen na plošáku s levým poz. světlem.
Díky za připomínky
TT, Ep. III.-V., Digital
rexel

Příspěvekod vape777 » čtv 11 lis, 2010 8:38 pm

To rexel:
Je možné poskytnúť foto zabudovaného dekódera alebo aspoň vysvetlenie, čo znamená "Do Hektora se vejde (když už se koupil)"?
Vďaka
vape777

Příspěvekod Pája » čtv 11 lis, 2010 10:46 pm

-vejde se tam v pohodě,mám ho tam taky viz starší příspěvky.Na délku je ještě rezerva a na šířku je to na jedné straně lehce opřené o kastli a na druhé je ještě dost místa.Je to asi ten nejlepší dekodér co se týče jízdních vlastností pasující do Hektora.
Pája

Příspěvekod rexel » pát 12 lis, 2010 11:54 am

Decoder na šířku vejde bez problémů, pokud by bylo třeba použít výstupy F5 a F6 musely by se připájet- jdou mimo patici, menší potíž je s délkou "nožiček" jednotlivých pinů, jsou asi o milimetr delší než je třeba a sokly nejdou úplně na sebe - dekodér se opírá po dotažení šroubků držící plošák o motor (závaží), není to ale v místě mikroprocesoru. Prozatím jsem to řešil izolací, čím tenší tím lepší. Po skončení záruky nožičky zkrátím a problém bude vyřešen. Dekoder mám asi s poslední výr. serie, dostal jsem ho před týdnem a čekal na dodání asi tři týdny. Výrobce ho dodává bez manuálu, ten je volně k disposici ke stažení na jeho web. stránkách, já ho stáhl stáhl v češtině z www.artol.sk.
TT, Ep. III.-V., Digital
rexel

Příspěvekod Jacek » ned 14 lis, 2010 4:30 pm

rexel:
Ten dekodér Zimo je podle popisu plux16, má 16 pinů. Jak se zapojí do rozhraní hektrora, kde je o 4 zdířky méně? Musí se ještě něco letovat? Dík za radu.
Jacek

Příspěvekod Pája » ned 14 lis, 2010 5:08 pm

Prostě ho jen zasuneš a je to.Na jedné straně ti konektor na tišťáku lokotky budou přečnívat 4 piny (ježci) z konektoru dekodéru.Pokud to zapojíš špatně,nic se nestane a jen to nejede-vyzkoušeno.
Pája

Příspěvekod rexel » ned 14 lis, 2010 10:28 pm

Pro Jacek
Je to jak píše Pája, čtyři piny dec. Ti budou přečnívat, a to dva funkčí výstupy označené FA5 a FA6, výstup "+" a "kostra". Tyto výstupy nejsou pro osvětlení lokotr. potřeba, a je možno je použít v budoucnu pro něco jiného. Nic tedy nemusíš pájet. U fotky decodéru v manuálu je popis jednotlivých výstupů, ty co jsem uvedl musí jít mimo patici. Doporučuji ho raději nasadit správně. Foto umístění decodéru na http://www.rexel.rajce.idnes.cz/T435/
Naposledy upravil rexel dne čtv 27 led, 2011 9:13 am, celkově upraveno 5
TT, Ep. III.-V., Digital
rexel

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)