Brejlovec T478.3 (750) od DS - novinka 2012 (pův. 2011)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovec T478.3 (750) od DS - novinka 2011 !!

Příspěvekod Donatelli » úte 21 zář, 2010 8:40 am

Jenom ještě k tomu co tady psal David. O vymírání téčkařů a nabírání nových duší. Spojená nádoba k tomu jsou i různé akce výrobců a vykupování slevněných modelů překupníky. Více k tomu jsem napsal zde

Tady nejde až tak o to jestli si ten nebo onen koupí nějaký vagon nebo loko. Tady jde o modelářství jako takové. Musí bojovat o své místo mezi ostatními volnočasovými aktivitami. Už je dávno pryč doba kdy měl každý doma mašinky a autodráhu, protože nic jinýho nebylo nebo se nedalo sehnat. Vezměte proč jsou žel modeláři spíš staršího věku. Hlavně protože neměli moc na výběr. U současné generace to je jiné. A ten boj o zákazníka musí začínat už od dětství. Než to děcko zmizí u televize, počítače nebo já nevím čeho ještě. A takovéhle výprodeje jsou k tomu nejlepší. Tady se asi žádný táta nerozpakuje synáčkovy koupit pět vagónků za 10E s vědomím že možná nepřečkají víc jak dva měsíce. Jnomže by se k nim musel dočkat. Nebo ještě z jiné stránky. Modelář, který začíná s úpravami a přestavbama a nevydělává si peníze asi líp přežije ztrátu vozu za 2 E než když nenávratně zničí nový vůz za 25 E. Navíc Fabrika už start set levněji nevyrobí. Má nějaký výrobní náklady a pod ty asi těžko někdo půjde. Abch to zkrátil, pokud nebude dostatek modelářů bude ubývat firem věnujících se modelařině. Pokud bude míň firem, bude míň modelářů a takhle pořád do kola. To je možná i jeden z důvodů proč ještě téčko nemá fabricky vyráběného brejlovce.

Jinak děkuju Davidovi za všechno co pro nás modeláře dělá.
Donatelli

Příspěvekod George V. » úte 21 zář, 2010 9:04 am

Téčko bohužel vymírat dál bude a nic se s tím dělat asi nedá. V podstatě dnes jediný důvod, proč jít do téčka, je prostor. Všechny ostatní vlastnosti jdou proti: ceny - proti HO jen malé rozdíly, digitalizace (problém s místem v mašině), u starších vozidel mizerné jízdní vlastnosti, menší sortiment příslušenství (např. minimum aut, českých ještě míň a za nehorázné ceny v nic moc kvalitě), v podstatě jediný výrobce kolejiva (riziko monopolu), atd.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod radekkrupka » úte 21 zář, 2010 9:21 am

Je to škoda, protože Téčko je dle mého (a na tom se asi téčkaři shodnem) ideální měřítko. H0 super modely, ale kolejiště jsou obrovská. N ideální pro velikost kolejiště, ale modely jsou tak pod mikroskop.... TT poskytuje s přimhouřením obou očí obojí...
radekkrupka

Příspěvekod JBr » úte 21 zář, 2010 9:23 am

No, snad krom kolejiva jsou vsechny Georgem zminene veci de facto argumenty i proti N. Problem TT je hlavne v tom, ze se v Evrope drzelo hlavne v byvalem vychodnim bloku. Najit napriklad ve Svycarsku nejaky obchod, ktery by mel aspon neco v TT, je nadlidsky ukol. Ruku v ruce s tim jde i to, ze tu hodne dlouho byli v podstate monopolni vyrobci - Zeuke, posleze BTTB. Teprve v poslednich letech si zacinaji cestu k TT razit i jine firmy, zavedene v jinych meritcich. Osobne si myslim, ze trh TT je misto kde se naskyta hodne moznosti pro potencialni nove hrace.

A abychom se mohli uklidnit, tak na tom nejsme vubec spatne. Pred nejakou dobou jsem zacal sledovat situaci okolo TT v USA, tedy miste jejich vzniku, a tam neni v podstate skoro zadny obchodnik, kdo by dovazel modely z Evropy, pripadne firma, ktera by vyrabela modely domacich vozidel.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod radekkrupka » úte 21 zář, 2010 9:29 am

JBr píše:No, snad krom kolejiva jsou vsechny Georgem zminene veci de facto argumenty i proti N. Problem TT je hlavne v tom, ze se v Evrope drzelo hlavne v byvalem vychodnim bloku. Najit napriklad ve Svycarsku nejaky obchod, ktery by mel aspon neco v TT, je nadlidsky ukol. Ruku v ruce s tim jde i to, ze tu hodne dlouho byli v podstate monopolni vyrobci - Zeuke, posleze BTTB. Teprve v poslednich letech si zacinaji cestu k TT razit i jine firmy, zavedene v jinych meritcich. Osobne si myslim, ze trh TT je misto kde se naskyta hodne moznosti pro potencialni nove hrace.

A abychom se mohli uklidnit, tak na tom nejsme vubec spatne. Pred nejakou dobou jsem zacal sledovat situaci okolo TT v USA, tedy miste jejich vzniku, a tam neni v podstate skoro zadny obchodnik, kdo by dovazel modely z Evropy, pripadne firma, ktera by vyrabela modely domacich vozidel.

V Nku se nepohybuju, ale pokud vím, tak je to tam s českými předlohami daleko horší než v TT? Téčko by mohlo spasit bývalé východní Německo.... trh je to velký a němci mají částečně zájem i o české předlohy. Právě kvůli bývalému východnímu bloku. A nevím, jak je to s téčkem v Polsku, ale Poláků je taky dost!
radekkrupka

Příspěvekod George V. » úte 21 zář, 2010 9:32 am

radekkrupka píše:Je to škoda, protože Téčko je dle mého (a na tom se asi téčkaři shodnem) ideální měřítko. H0 super modely, ale kolejiště jsou obrovská. N ideální pro velikost kolejiště, ale modely jsou tak pod mikroskop.... TT poskytuje s přimhouřením obou očí obojí...

...o tom ani po tom, ale platí to hlavně pro nové modely (ne DDR šrot :) ). Když chce někdo začít z čisté vody, nejspíš sáhne po HO. Ty start sety (obzvláště digitální) od Roco jsou jedinečně, těm se nic nevyrovná. A pro spořivce je i PIKO Hobby bomba.
George V.

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » úte 21 zář, 2010 9:35 am

no já špatnou situaci viděl tenkrát v 91 roce kdy se otevřeli hranice a já byl v Mnichově jel jsem tam vlakem super výlet no a už tenkrát jsem ve dvou prodejnách a na TT tam neměli vůbec nic zato v Roztoku v 88 to byl mazec .
No ,ale TT nevymře já si myslím ,že se trh udrží no je asi škoda ,že u nás není firma co by TT vyráběla jako je třeba Roco a jiní...
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod George V. » úte 21 zář, 2010 9:44 am

TT se nějakou dobu určitě udrží, ale protože ho bude živit především východní evropa, tak nějaký bouřlivý rozvoj, především na poli ryze českých vozidel (na rozdíl od HO) nečekejte... Držím vám palce, aby ten Brejlovec nakonec nebyl "ekonomická katastrofa" a ukázal, že vyrábět česká vozidla se vyplatí...
George V.

Příspěvekod JBr » úte 21 zář, 2010 9:49 am

Proc by mel byt brejlovec v TT ekonomicka katastrofa, kdyz v H0 evidentne nebyl a prvni serie byly okamzite vyprodane? Lidi co delaji H0 je u nas tak stejne jako TTckaru a navic H0kari meli uz x let narozdil od TTckaru k dispozici kastle od CS Trainu, ktere ac nebyly dokonale, byly rozhodne kvalitnejsi nez odlitky z burzy...
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod George V. » úte 21 zář, 2010 10:00 am

1. s odbytem hodně pomohli taky Němci, Rakušani (verze prvních 754 byly zvoleny hlavně pro ně) a především Slováci.
2. v HO je pouze jeden výrobce (taliány nepočítám), u vás se bude prát Kuehn s Rocem, které (na rozdíl od HO) vyběhlo hned s třema barevnýma mutacema...a jelikož objem finančních prostředků českých modelářů je omezený... :cry:
3. Roco je silný hráč, kterého momentální obchodní neúspěch nemusí až tak mrzet, holt si prvotní náklady rozloží do více let, ale Kuehna s pár modely na trhu to může položit. Tak hlavně doufám, že necukne (taky mám jednoho v TT objednaného, abych si měl s čím na kroužku zajezdit :) ).
4. dovolím si trvrdit, že HO-čkářů bude asi víc (nebo jsou movitější) - stačí se podívat, kolik je u nás výrobců kvalitních "velkoseriových" modelů v HO. CStrain, Bramos, VDV modely...
Naposledy upravil George V. dne úte 21 zář, 2010 10:15 am, celkově upraveno 1
George V.

Příspěvekod radekkrupka » úte 21 zář, 2010 10:07 am

Chlapi odkud čerpáte kolik bude modelů od Roco a jaké budou? Na webu zatím nic nemají a pokud měli a já to propás, už to tam není? Třeba to Roco přehodnocuje...
radekkrupka

Příspěvekod JBr » úte 21 zář, 2010 10:10 am

Vzhledem k tomu, ze od Kühna musel David Strupp objednat 1000 kousku (psal to vyse), tak Kühn by asi nebyl ten, koho by to polozilo...

radekkrupka: Predpokladam, ze podle nabidky na modely.biz a Modellbahnshopu Seibnitz...

Kdyz uz se zminuje to Roco, tak jde septanda, ze pry by prvni TT brejle mohly byt uz tesne po novem roce. Popravde se mi tomu ale nechce moc verit.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod George V. » úte 21 zář, 2010 10:20 am

...předpokládám že 1000ks nebude konečný počet vyrobených modelů (nechci pak vidět tu kvalitu!). Já nevím jakou máte představu o nákladech na přípravu výroby seriového továrního modelu. Aby se tyto náklady zaplatily, musí být těch modelů vyrobeno daleko, daleko víc (obzvláště pokud mají být za inzerovanou cenu).
George V.

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » úte 21 zář, 2010 10:27 am

o kvalitě bych spíš debatoval až budou k dispozici a ne když nikdo model seriový neviděl
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod George V. » úte 21 zář, 2010 10:31 am

...jinak podle aktuální nabídky Ben-Model bude i zvuková (pazvuková - viz HO :) ) verze 754 od Roco.
George V.

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)