Troleje na našich kolejištích.

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Troleje na našich kolejištích.

Příspěvekod MirekTT » sob 04 zář, 2010 8:09 am

Taky tady tiše přihlížím, protože bych taky rád kousek drátů, protože bych rád laminátku a protože bych to rád hezké, snadné a nezranitelné.
Škoda, že to někdo zatím nevymyslel jakoby flexibilní. Myslím tedy mírně gumové vedení, aby vykrývalo dilatace a menší nehody. Jak se vlastně dělají tenké pramínky gumy do tepláků? Nešlo by udělat formu na trolej i s nosným lanem a propojkami v jednom kuse? Dělat to prostě natahovací a třeba po deseti metrech v celku, ne jen po jednom poli od sloupu ke sloupu, jako z drátů. On ten nápad nenechat škrtat pantograf po troleji se mi líbí. K čemu taky, když to ušetří spoustu potíží a vidět to nepůjde. :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Hloubkar » sob 04 zář, 2010 10:35 am

Wiesman je strašně předraženej. 150 peněz za nejlevnější vedení... Kolikpak je výrobní cena?!
Jak jsem psal výše. Jednoduchej přípravek ze dřeva, šmikat a pájet. Hodí se na to stáložárný pájedlo. Mám 75W a to ten drát prohřeje cobydup. Ještě bych v garáži možná vyštrachal 100W na vokapy, ale aby se přitom nevypařil i ten cín. :D Zkusil jsem kousek 0,8mm ocelovýho drátu a jde to pájet úplně krásně. Navíc si takhle můžu udělat vedení dlouhý, jak budu chtít já sám.
Jen teď přemejšlím, čím to stříhat, aby to nebyla taková piplačka...
A když jde vo dýlku troleje v oblouku, tak http://cs.wikipedia.org/wiki/Kruhov%C3% ... BAse%C4%8D
H0- měřítko králů! těm se to do hradu všechno krásně vejde
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 05 zář, 2010 7:20 am

MirekTT píše:Taky tady tiše přihlížím, protože bych taky rád kousek drátů, protože bych rád laminátku a protože bych to rád hezké, snadné a nezranitelné.
Škoda, že to někdo zatím nevymyslel jakoby flexibilní. Myslím tedy mírně gumové vedení, aby vykrývalo dilatace a menší nehody. Jak se vlastně dělají tenké pramínky gumy do tepláků? Nešlo by udělat formu na trolej i s nosným lanem a propojkami v jednom kuse? Dělat to prostě natahovací a třeba po deseti metrech v celku, ne jen po jednom poli od sloupu ke sloupu, jako z drátů. On ten nápad nenechat škrtat pantograf po troleji se mi líbí. K čemu taky, když to ušetří spoustu potíží a vidět to nepůjde. :wink:

Existují pružný lycra vlákna v různých tlouštkách a barvých - poptej v textilních obchodech! Problém u všeho ale je, že stejně musíš počítát s možnou destrukcí nebo minimálně ohybem stožáru - i ta lycra má svoje nevýhody - je sice pružná ale hned tak nepraskne! Nicméně právě tohle řešení mám vyzkoušený u telegr. sloupů a funguje.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mnitka » ned 05 zář, 2010 9:03 am

Existují pružný lycra vlákna v různých tlouštkách a barvých - poptej v textilních obchodech! Problém u všeho ale je, že stejně musíš počítát s možnou destrukcí nebo minimálně ohybem stožáru - i ta lycra má svoje nevýhody - je sice pružná ale hned tak nepraskne! Nicméně právě tohle řešení mám vyzkoušený u telegr. sloupů a funguje.

Jako nápad je to dobré, jen mám několik poznámek (otázek):
-jak spojovat, navazovat "drát"?
-co prověšené nosné lano a laníčka (jak vytvořit celek trolejového pole)?
-je vlákno dostatečně kluzké, aby lyžina sběrače klouzala a nezadrhovala?
mnitka

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 05 zář, 2010 12:56 pm

No musel bys to proplétat (uzlíky a omotávky) a lepit mezi sebou. A určitě to nemůžeš použít jako skutečnou trolej aby se ti po ní smýkal sběrač! A je to 100% o hodně pracnější než to pájet z drátu nebo koupit hotový!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod štokr » ned 05 zář, 2010 5:53 pm

Pánové a kolegové,
děkuji za Vaše připomínky a zkušenosti. Dá se říci, že všechny příspěvky budou aplikovány. Jenom směle pokračujte.
Je asi důležitý uvědomit si, jak budeme kolejiště provozovat, jestli budeme brát proud zespod, nebo i shora. :!:
Osobně se domnívám, že tak trochu to oprtat je nejschůdnější variantou. Jak sem říkal - nedotýkat se pantografem troleje. Potom můžeš dělat trolejový pole z čeho chceš. Třeba aj z tej gumy do trenek... :D
No ona to není ani tak špatná myšlenka. ALe jak dodělat to trolejový pole. Guma je matroš riskantní..... :mrgreen:
H0 DCC
II. - III. ep.
správa bez vyznání
www.stokr.cz
štokr

Příspěvekod MirekTT » ned 05 zář, 2010 6:23 pm

No já jsem myslel něco ve smyslu vyškrábnout komplet tvar trolejového vedení - tedy nosné lano, spojky a trolej, a to celé v několika polích v celku - například do desky z plexiskla a z něčeho odlít, nebo třeba nějaký silikon. Nanést ho do rýh, přebytek setřít stěrkou a nechat ztuhnout. Je to jen příklad, netvrdím, že to tak vůbec půjde. Nemuselo by se nic pracně lepit ani letovat. Zkrátka nějaké takové vtipné levné řešení v tomto duchu.
Samozřejmě tím padá možnost sběrače jedoucího po troleji.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mnitka » ned 05 zář, 2010 6:48 pm

neměl bych ze skutečných drátů takový strach..., tohle vypadá dobře a jistě to i funguje

http://www.rheinmodellbahn.de/pages/st. ... eitung.php
mnitka

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 06 zář, 2010 6:10 am

MirekTT píše:No já jsem myslel něco ve smyslu vyškrábnout komplet tvar trolejového vedení - tedy nosné lano, spojky a trolej, a to celé v několika polích v celku - například do desky z plexiskla a z něčeho odlít, nebo třeba nějaký silikon. Nanést ho do rýh, přebytek setřít stěrkou a nechat ztuhnout. Je to jen příklad, netvrdím, že to tak vůbec půjde. Nemuselo by se nic pracně lepit ani letovat. Zkrátka nějaké takové vtipné levné řešení v tomto duchu.
Samozřejmě tím padá možnost sběrače jedoucího po troleji.

Pokud to chceš řešit takhle, tak nejrychlejší metoda je nakreslit, a nechat si vyrobit fotolepty! Budeš ale omezen velikostí leptatelné plochy - mám dojem že to je něco málo přes A4
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Hloubkar » pon 06 zář, 2010 9:49 am

Ale zase ty fotolepty jsou jen plochej plech, navíc až moc kujnej. Řek bych, že by to asi nebyla moc dobrá volba. :|
H0- měřítko králů! těm se to do hradu všechno krásně vejde
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod mnitka » pon 06 zář, 2010 6:04 pm

Takže si to shrňme :wink:
trolejové vedení musí být z kovu, ať už se lyžina sběrače po něm smýká nebo ne. Pro kov hraje pevnost, pružnost a relativně lehká konstrukce (montáž).
Co se výrobců týče..., jsou tu pro nás v hánulce tři: Hobbex, Viessmann, Sommerfeldt (HO, TT, N).

Hobbex-bývalá produkce Z NDR známá z katalogů PIKO. v ČR obtížněji dostupné, sloupy jsou plastové tudíž pružné, tuším prodává se pouze v setech, drát ze kterého je vyrobené trolelové pole je příliš tlustý.

Viessmann-sloupy kovové (příhradové velmi precizně provedené), produkty jsou DOST drahé, stavebnicový systém bez letování (díky tomu je robusní a méně vzhledné), velká tloušťka drátu.

Sommerfeldt-sortiment výrobce v HO je obrovský (sběrače, trolejové vedení mnoha západoevropských železnic včetně švýcarských úzkorozchodek), samostatně prodejné příslušenství (izolátory, výložníky, boční držáky...), sloupy se prodávají jak s výložníkem tak bez (v nabídce je i betonový sloup tolik typický pro naše tratě), sloupy jsou kovové, trolejová pole ve dvou provedeních z drátu 0,7mm a 0,5mm,

Samozdřejmě typicky československá brána není v sortimentu žádného z výrobců..., zde mě napadá snad pouze lept.
Bránám se lze vyhnout zbudováním převěsů, které byly jakýmisi předchůdci bran a v některých stanicích vydržely dodnes.
mnitka

Příspěvekod F. Placheta » úte 07 zář, 2010 9:03 pm

Tady troleje docela hodne umi... http://www.njmodely.cz/fotogalerie/index.php
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod štokr » stř 08 zář, 2010 4:08 am

Tak to je přesně ono, co jsem hledal. A je to za humnama. Děkuji převelice. O této prodejně sem ani nevěděl. Díky. :)
H0 DCC
II. - III. ep.
správa bez vyznání
www.stokr.cz
štokr

Příspěvekod mnitka » stř 08 zář, 2010 8:50 pm

štokr píše:Tak to je přesně ono, co jsem hledal. A je to za humnama. Děkuji převelice. O této prodejně sem ani nevěděl. Díky. :)

Prosím Tě, dej vědět jak jsi pořídil a jaká je cena. Dík
mnitka

Příspěvekod Chorche » úte 08 bře, 2011 9:41 pm

Taky jsem se rozhod pro zatrolejování svého věčně rozestavěného kolejiště, a to funkčním trolejovým vedením. Sloupy si dělám sám. Trolej mám zatím nataženou pouze v tunelu na sloupech z mosazného svářecího drátu. Trolej mám tvořenou Cu drátkem o průměru 0,8 mm. Ten samej drátek chci použít i na modelovou trolej mimo tunel. S prvotníma pokusama jsem celkem spokojenej, zkoušel jsem i zkrz tu trolej napájet lokomotivu a nebyl s tím žádný problém. Mimo tunel mám zatím postaveno pár sloupů viz obrázky. Jinak sloupy na obrázcích jsou dělaný z mosazných trubiček průměrů 2 a 3 mm do sebe zasunutých od PeckaModelář v ceně cca 40 Kč/m. Jako kotevní sloup jsem použil příhraďák od Viessmana 115mm, na kterej jsem naletoval popř. přilepil potřebný harampádí.

sloupy2.jpg
sloupy2.jpg (71.01 KiB) Zobrazeno 7664 krát

sloupy1.jpg
sloupy1.jpg (84.03 KiB) Zobrazeno 7664 krát
Chorche

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)