kolejiště Ho

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: kolejiště Ho

Příspěvekod tom1984 » ned 11 črc, 2010 4:01 pm

přemíšlel jsem udelat kolejiště posuvny aby byl i přistup jednak při stacě všude a take pozdeji třeba při malovaní ke zdím
tom1984

Příspěvekod A2C » ned 11 črc, 2010 4:06 pm

No možno by si mohol porozmýšlať nad modulmi.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Myšpulín » ned 11 črc, 2010 6:23 pm

A myslíš, že ti s rozumným stoupáním vyjde ta odbočka na tý dvojkolejce?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod mnitka » ned 11 črc, 2010 8:07 pm

tohle mě velmi zaujalo
http://www.rheinmodellbahn.de/pages/st. ... genbau.php
obdivuju ty kteří si vyberou skutečnou předlohu..., a navíc originální řešení na mimimálním prostoru (dvě viditelná podlaží a skryté zázemí).
mnitka

Příspěvekod tom1984 » stř 14 črc, 2010 1:53 pm

A2C píše:No možno by si mohol porozmýšlať nad modulmi.
ahoj jo premysleljsem o tom ale z moduli nemam moc zkusenosti.
tom1984

Příspěvekod chameleon » stř 21 črc, 2010 7:03 pm

Tomáš mě poprosil, jestli bych nezkusil pro něj nakreslit plánek /chudák neví jakého amatéra oslovil :D /
No každopádně jsem přemýšlel -> Německo... -> páry... -> a vzpomněl jsem si na starší plánky německých staniček, které mi kdysi poslal Milan Ferdián /snad se nebude zlobit, že jsem teď obrázky z jeho archivu zneužil.../
No a pak Tomáš psal o městečku, tak proč ne -> do údolíčka a já mám rád viadukty - na webu se mi zalíbil Piesau
Slabší povahy musím před shlédnutím varovat!: Vůbec neznám geometrii H0, tak to vůbec nemusí vyjít! :wink: /oblouky nejsou menší cca 500mm, na lokálce cca 450, výhybky taky cca, vzdálenost středů kolejí cca >50mm/, zkrátka amatérismus :wink:. Ve Wintracku nedělám. Klesání/stoupání + průjezdní profil by nikde neměl být vůbec problém. Nádr. Gräfenau - zjednodušeno oproti předloze, úvraťové n. Pappenau ponecháno dle původního plánku, koncové n. ´Endestrecke´ jen koncová stanička - zjednodušené Pappenau. Jinak vím, že se nedosáhne do pravého horního rohu...ale je tam jen ten viadukt, tak snad z něho nebudou vlaky padat často...jinak dá se tam udělat servisní otvor..
Tome kdyby ses náhodou pustil do realizace - tak pro tebe mám taky špatnou zprávu - pro lokálku si budeš muset pořídit novou sbírku pár - tentokrát malinkých :wink: ...a pokud nebudeš chtít vagónky sunout, tak se teda na točnách naotáčíš... :wink: A pokud je tenhle pláno mimo, vůbec neva, já jsem rád že jsem si chvíli začmáral a odreagoval se :wink:
PS: pokud je tento layout podobný jinému, tak vězte, že vedomě jsem neopisoval :wink:

Ajaj - závěrem jsem si všiml první chyby: levá část kolejiště pod koncovým nádražím Endestrecke se bude muset vyboulit - páč jsem zapomněl na zpětný oblouk 2-kolejky do Skrytého nádraží.. :oops:
Přílohy
tomas1984.jpg
tomas1984.jpg (135.86 KiB) Zobrazeno 6148 krát
piesau.jpg
zdroj: Google
piesau.jpg (39.68 KiB) Zobrazeno 6148 krát
chameleon

Příspěvekod Ferda » stř 21 črc, 2010 10:32 pm

... Klesání/stoupání + průjezdní profil by nikde neměl být vůbec problém....
Nějak mi výškově nesedí průnik dvoukolejky z Nádr. Gräfenau pod spirálou do úvraťové n. Pappenau. Jsi si jistý, že to skutečně vychází?

Trochu mě zarazily 3 točny na jednom kolejišti, ale proč né. V tomto případě mají i opodstatnění. Což v mnoha jiných případech jaksi chybí :roll: Jen ta ve stanici Gräfenau by se hodila spíše na stranu k lokálce, aby mašiny nemusely jezdit točit odvratem přes hlavní trať.
A možná bych oželel ten tunel na lokálce.

Jinak je to zajímavý námět a trochu jiné zpracování, než na jaké jsme zvyklí. Nabízí se bohatý provoz a i scenérie je krásně rozmanitá. Dávám 95 bodů :mrgreen:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod mnitka » čtv 22 črc, 2010 12:44 am

za sebe říkám ANO, jen mám několik výhrad
- je škoda neužít prostoru a na dvoukolejce stanici nenatáhnout co jen to jde , dva metry jsou loko+6 nezkrácených os vozů
- dvě dopravní koleje jsou na úvraťovou stanici myslím málo...
-celá stanice na dvoukolejce by měla být přepracována
1. možná by se hodilo ostrovní nástupiště jen mezi hlavními kolejemi
2. kolejové spojky tak aby bylo možné vjíždět a odjíždět z kterékoli na kteroukoli kolej nejsou
nutné ...v rakousku, německu je takových stanic spousta (navíc to uspoří místo ve prospěch staničních kolejí)
3. vjezd z místní tratě jen na jednu průjezdnou kolej taky není vhodný
- jedné stanice na jednokolejce bych se možná vzdal a raději bych si pohrál s přírodou

koncept je to dobrý!
jen ještě zvládnout osazení návěstidly dle německých, rakouských předpisů atd.
mnitka

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 22 črc, 2010 5:16 am

Koukám, že Tom oslovil se žádostí o plánek kdekoho :o . Už jen čekám, kdy si stavitelé rozešlou poptávky, nechají nakreslit x plánků a pak budou výběrové řízení :D
Příznávám, že jsem se zatím takhle daleko nedostal. Jsem ve stádiu hodně hrubých náčrtků a studia německých železnic, přece jen se spíš orientuji na českých kolejích. Ještě, že jsem sem kouknul, aspoň mám po práci.
Zarazil mě rozdíl mezi provedením stanic a zbytku krajiny. Jestli se nepletu, ty plánky jsou úplně okopírované, nebo ne? Jsou to plánky skutečných stanic, nebo modelářské fikce?
Výhradu mám jedinou, která tu nezazněla. Otočí se dvoukolejka vlevo v tunelu, případně vejde se smyčka?
Podle náčrtku si tím nejsem úplně jistý.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod chameleon » čtv 22 črc, 2010 9:35 am

Michal Šuhajda píše:Příznávám, že jsem se zatím takhle daleko nedostal. Jsem ve stádiu hodně hrubých náčrtků a studia německých železnic, přece jen se spíš orientuji na českých kolejích. Ještě, že jsem sem kouknul, aspoň mám po práci.
Michale ty máš ale jiný přístup - profesionální. Já jen zkopíroval stanici, načrtnul svou ideu, domaloval tužkou, a za cca 2-3hod hotovo. Pokud Tomáš potřebuje plánek ze kterýho se dá rovnou stavět a je na něj spoleh - tak musí tvořit sám, nebo oslovit tebe nebo Milana :wink: /samozřejmě nebo někoho dalšího šikulu zde z fóra/

Našel jsem ten Milanův zdroj těch nádraží které jsem použil, v dřívější diskuzi:

milan ferdián píše:
chameleon píše:Milane moc pěkný plánek!! :wink:
Apropo snažil jsem se na webu najít plánky uváděných stanic, ale bez úspěchu. Nemáš nějaké materiály? Mám na mysli Bf Papenau,Bf Rennstieg, Bf Espenstadt atd.. Moc rád bych je zkouknul. Ortofoto jsem našel jen Rennsteig, ale zhlaví je zrovna ve stínu stromů :?

Tu to je. :wink: Zdroj :Das grosse Anlagenbuch/Gunter Fromm/TRANSPRESS/1988

ObrázekObrázekObrázek

Ferda píše:Nějak mi výškově nesedí průnik dvoukolejky z Nádr. Gräfenau pod spirálou do úvraťové n. Pappenau. Jsi si jistý, že to skutečně vychází?
Ferdo díky za komentář. Je to tam o prsa, ale myslel jsem, že kdyby to nevycházelo tak se dá spirála i s úvraťovým nádr. ještě posunout doleva - je tam u vchodu ještě místo... /ale nevím jak ten vchod v reálu vypadá../

Jak tak na to s postupem času koukám, tak kolega mnitka má v několika věcech pravdu a na těch úpravách bych zapracoval.. :wink:
chameleon

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 22 črc, 2010 11:40 am

Ba ne, nemám. Tvůj přístup je mi velmi sympatický. Najít ty plánky udělám to podobně. A výsledek se mi líbí.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod milan ferdián » čtv 22 črc, 2010 7:12 pm

Nejsem autorem těchto německých stanic :wink: .Takových originál plánků je na webu spoustu a jsou perfektně zpracovane.Jen hledat na německých webových stránek...Já jsem strávil desítky hodin ,než jsem prošel jen část těchto skutečných podkladů,které jsou dokonce zpracováne do určitých modelových velikostech..
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod tom1984 » stř 11 srp, 2010 7:53 pm

Pokusil jsem se stvořit nejaky vlastní návrh tak abych maximalně využil možnosz misnosti určené pro kolejiště. Prosím o jeho zkonzultování . Vaše rady a napady samozdřejmně přivítam . V něktrych mystech mně nevyšlo napojení koleji zde uvažuji o použití flexi koleji ale v programu (WinTrack 9.0)je ještě neumim použit :cry: jelikož se teprve učim snim pracovat.
Přílohy
pokus.jpg
pokus.jpg (143.77 KiB) Zobrazeno 5899 krát
tom1984

Příspěvekod el_salamo » čtv 12 srp, 2010 11:19 am

Tome, upřímně řečeno není tenhle návrh nic moc - žádné skryté nádraží, všude jenom spousta kolejí a jen tak jezdit dokola je taky docela nuda. Chameleonův koncept je super, stačí dopracovat vznesené výhrady a bude to kolejiště radost pohledět...
el_salamo

Příspěvekod tom1984 » čtv 12 srp, 2010 12:15 pm

el_salamo píše:Tome, upřímně řečeno není tenhle návrh nic moc - žádné skryté nádraží, všude jenom spousta kolejí a jen tak jezdit dokola je taky docela nuda. Chameleonův koncept je super, stačí dopracovat vznesené výhrady a bude to kolejiště radost pohledět...

ahoj skryté nadraži je vynechano pro zjednodušení planku ale jinak by mnělo byt umístěné pod velkym nadražim v místě kde se připojuje vedlejší trať
tom1984

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště