Pojezd pro 810 v H0

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Příspěvekod Martin HO » čtv 27 kvě, 2010 7:08 pm

No já mám jeden z prvních M 152 z Bramosu.

Jezdí bez problému, ale utáhne max. 2 přívěsy po rovině.

Z konstrukce pojezdu je patrné, že byl původně koncipován pro hnaní obou náprav, ale zřejmě pro snížení nákladů na výrobu místo druhé převodovky (a kardanu) vkládají pouze nehnanou osu.

Kdyby alespoň Bramos nabídl ke koupi samostanou převodovku.
Martin HO

Příspěvekod JM » pát 28 kvě, 2010 6:23 am

Koukám, že pár majitelů je z Plzně, takže kdyby byl někdo ochoten zapůjčit (zadarmo to nechci-dohoda) moc by nám to pomohlo :!:
Osobní předání v Plzni a okolí-přijedu.
JM

Příspěvekod Petr_J » pát 28 kvě, 2010 2:27 pm

Co se týče koupě převodovky pro M152, není to až tak nemožné. Koncem loňského roku jsem kontaktoval přímo Bramos a po jistých peripetiích jsme měl převodovku doma. Nabídka zněla 70kč pouze plasty, nebo cca. 300Kč kompletní (nesestavená) převodovka. Já si vzal komplet, ale nakonec jsem stejně nebyl spokojen s hlučností mosazných převodů, tak jsem všechna ozubená kola vyměnil za plastová. Původní zůstal pouze šnek. Jízdní vlastnosti šli hoooodně nahoru, ale bude ještě pořeba udělat jednu nápravu kyvnou, kvůli lepšímu kontaktu kol s kolejí. Pak si myslím to bude perfektní.
Petr_J

Příspěvekod Martin HO » pát 28 kvě, 2010 4:19 pm

Tak to je super typ, co nejdříve to také vyzkouším. Dík !
Martin HO

Příspěvekod Sandy » pát 28 kvě, 2010 9:38 pm

JM píše:Zdravím!
Kolik by měl ideálně vážit motorák a také přípojný vůz M152 v HO?
Případně jestli má někdo po ruce motorák od Bramosu a ochotu zvážit ho, budu vděčen :wink:
Díky!

Tak originální přívěšák od Bramosu váží 64 g. To odpovídá normě - cca 4 g/1 cm vozu.
M152 s pojezdem od KuBera (popis viz. str.1) váží 138 g.
Teď stavím M152 s pojezdem od Pletichy, současná váha je 105 g. Asi ještě 20 g přidám.
Sandy

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 29 kvě, 2010 10:13 am

JM píše:Zdravím!
Kolik by měl ideálně vážit motorák a také přípojný vůz M152 v HO?
Případně jestli má někdo po ruce motorák od Bramosu a ochotu zvážit ho, budu vděčen :wink:
Díky!

Motorák originál má 140 g (I s dekodérem ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 29 kvě, 2010 10:22 am

Martin_HO: Chtěl jsem Ti napsat to co zmínil Petr%J - druhá pevná hnací náprava není výhra !

Přijdeš o to nejdůležitější spolehlivý sběr z kolejí.

Petr_J: Jakými koly jsi nahradil původní mosazná ?
Tohle info je důležité protože ne každý si může nechat převodovku zaběhnout.

Osobně si myslím, že po zkušenostech s pojezdy Pavla Gulicha je jednodušší modifikovat jeho stavebnici pro lept popřípadě o to i Pavla požádat. Nebo postavit podle jeho vzoru vlastní pojezd. Osobně neznám pojezdy s lepšími trakčními vlastnostmi.
Zdenek Valter

Příspěvekod Petr_J » sob 29 kvě, 2010 11:32 am

Plastová kola jsem koupil na http://www.rcmicrocars.eu/obchod/
Jde o velice vstřícného výrobce a dá se s ním dohodnout na úpravách mimo základní sortiment.
Výsledek vypadá takto: http://doriangrey.rajce.idnes.cz/M152_pojezd/
Fotky jsou to mizerný, ale až budu dělat tu kyvnou nápravu nafotím to pořádně :wink: .
Petr_J

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 29 kvě, 2010 12:03 pm

Petr_J píše:Plastová kola jsem koupil na http://www.rcmicrocars.eu/obchod/
Jde o velice vstřícného výrobce a dá se s ním dohodnout na úpravách mimo základní sortiment.
Výsledek vypadá takto: http://doriangrey.rajce.idnes.cz/M152_pojezd/
Fotky jsou to mizerný, ale až budu dělat tu kyvnou nápravu nafotím to pořádně :wink: .

Jo to je známá věc ;-) Moc dík za fotky !
Ty mosazný futra na osy sis dělal sám ?
Zdenek Valter

Příspěvekod radeksindy » sob 29 kvě, 2010 6:56 pm

Mosazná pouzdra vypadají jako ta ze stejného obchodu. Také jsem si je pořídil. Už jen čekám na ozubená kola M0,2 s přímými zuby.
radeksindy

Příspěvekod Martin HO » sob 29 kvě, 2010 7:46 pm

Zdenek Valter - Martin_HO: Chtěl jsem Ti napsat to co zmínil Petr%J - druhá pevná hnací náprava není výhra. !

Přijdeš o to nejdůležitější spolehlivý sběr z kolejí.

Zdenku, to co píšeš si samozřejmě uvědomuji. Proto jsem neřekl, že to použiji bez úprav, jde mi spíš o skříň s převody, kterou bych se ale pokusil udělat s otočným uložením kolem podélné osy.

Moje kolejiště (koleje) jsou ve vodorovné a troufám si říct, že dost dobře udělané, takže v mém případě by ani to sbírání by nemuselo být takový problém.

Nicméně ještě je tu jedna, zatím nevyzkoušená, možnost. Přitížit stávající motorák, což by mi mohlo možná také stačit.

Používám stejně jako ve skutečnosti M 152 max. s dvěma přívěsy. Pouze v tom případě docházi k prokluzu a to pouze v jednom oblouku. Jinak jezdí už i tak bez problému.
Přesto děkuji za připomínku.
Martin HO

Příspěvekod Petr_J » ned 30 kvě, 2010 2:33 pm

Jak píše radeksindy, pouzdra jsou od stejného výrobce.
Petr_J

Příspěvekod JM » stř 02 čer, 2010 2:07 pm

Petr_J píše:Plastová kola jsem koupil na http://www.rcmicrocars.eu/obchod/
Jde o velice vstřícného výrobce a dá se s ním dohodnout na úpravách mimo základní sortiment

Vstřícnost mohu potvrdit, dokázal mi vyrobit i spešl pastorek na motor do rc vrtulníku :wink:

Díky za zvážení modelu M152 a jelikož jsem ještě neměl možnost prohlédnout si originál od Bramosu naživo, mám další dotaz: Jakými diodami (smd nebo obyč, jaká barva-bílá nebo žlutá) je osvětlen interiér a taky kolik jich na stropě je. Potřebuju dořešit už jen toto a můžu ho testnout :wink:
JM

Re: Pojezd pro 810 v H0

Příspěvekod JM » ned 20 čer, 2010 8:44 am

Takže zkušební vzorek už je hotový, má vnější i vnitřní osvětlení, pojezd mosaz od Pletichy-sběr proudu ze všech kol, hnané obě nápravy, jedna je kyvná. Na vnitřní osvětlení jsem použil 3xsmd diodu-vypadá to OK. Ještě čeká na testy na okruhu, tak jsem zvědav. Jak stavba dopadla můžete zkouknout tady: http://www.tt-modely.estranky.cz/fotoal ... 2/HOM152HO
JM

Re: Pojezd pro 810 v H0

Příspěvekod Pitrs69 » ned 20 čer, 2010 9:47 am

vypada to hodne dobre :) mohl bych nekdy videt nazivo?? jsem zacinajci modelar z Plzne a rad ziskam vetsi rozhled a nejakou inspiraci :) Petr
Pitrs69

Bydliště: Dlouho nic, pak je konec světa a pak bydlím já :) Plzeň - jih

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv