Lokomotivní depo v mezilehlé stanici

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Lokomotivní depo v mezilehlé stanici

Příspěvekod Max » ned 16 kvě, 2010 8:38 pm

Tak sem přidám jeden odkaz na obrázek - topírna Náchod.
http://img37.imageshack.us/img37/9369/nachod2009.jpg

Stále dokola se zde začínajícím modelářům opakuje, že topírna, depo "nemůže" být ve stanici, kde nic, žádná trať neodbočuje. Bohužel před 145 lety páni stavitelé stavěli asi dle jiných norem a tak třeba právě v Náchodě, "kde nic neodbočuje", si postavili topírnu. A to zrovna ne malou, ale hned se dvěma kolejemi i s točnou. A dokonce se ji v roce 1935 chystali nahradit větší - viz :
"Průvodní korespondence o výměně točny o průměru 12,06 m ve stanici Náchod za točnu o průměru 14,65 m, rozpočet, generelní návrh na výměnu točny".

Takže i ten Náchod by mohl být vzorem pro nějaké nové kolejiště.
Max

Příspěvekod JanoH0e » ned 16 kvě, 2010 8:39 pm

Max - si si istý, že do roku 1945 nič z Náchoda neodbočovalo ? :D
JanoH0e

Příspěvekod Max » ned 16 kvě, 2010 8:53 pm

Len pár mesiacov v roku 1945 - postavili ju Nemci v marci a na jeseň už skončila.
Max

Příspěvekod petrh » ned 16 kvě, 2010 8:53 pm

teda uz abych to videl nakresleny, jak s etesim
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Michal Šuhajda » ned 16 kvě, 2010 9:26 pm

To Max: Opravdu se nenajde vhodnější téma pro tenhle příspěvek???
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Max » ned 16 kvě, 2010 9:54 pm

Michal Šuhajda píše:To Max: Opravdu se nenajde vhodnější téma pro tenhle příspěvek???

A já jsem si vždycky myslel, že "modelovat" znamená tvořit dle skutečnosti......
Max

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 17 kvě, 2010 6:10 am

Max píše:
Michal Šuhajda píše:To Max: Opravdu se nenajde vhodnější téma pro tenhle příspěvek???

A já jsem si vždycky myslel, že "modelovat" znamená tvořit dle skutečnosti......

To ano, ale to co o točně píšeš, patří více sem: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php ... ht=to%E8na

a ne sem k Milanovi :wink:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Max » pon 17 kvě, 2010 12:50 pm

Petr Zatrepalek píše:
Max píše:

To ano, ale to co o točně píšeš, patří více sem: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php ... ht=to%E8na

Hlavní téma není točna v tom Náchodě ,
ale topírna ve stanici bez odbočky, a ta by se třeba na nějakém novém Milanově plánku mohla někdy objevit.

Proto jsem se o tom zmínil zde, kde budou plánky kolejišť.
Že takových stanic s topírnou bývalo více je známo, viz i Bělá nad Radb., Telč, Červená Skala a jistě někdo přidá další.
Já vím, že staré opakované dogma je , že do těchto stanic topírna a točna nepatří, ale musíme modelovat dle skutečnosti, a proto doufám že třeba na nějakém z nových plánků to už bude.

Dal jsem to sem jako námět na budoucí plánek některé stanice. Mnozí z modelářů chtějí mít i na malém kolejišti nějakou tu topírnu, ať už s točnou nebo bez ní. Zatím jim stále bylo opakováno dogma, že tak to být nemůže, že do malé stanice a navíc bez odbočné trati topírna nepatří. Tak proč jim neukázat, že i ta topírna tam být může a že to tak je "docela normální".
Max

Příspěvekod JanoH0e » pon 17 kvě, 2010 1:39 pm

Maxi, v každej tej stanici malo depo svoje opodstatnenie z prevádzkových príčin. Napr. Č. Skala bola do 36 koncová stanica, potom tam bol postrk cez Besník. Náchod bol aj pre trať Starkoč - Vaclavovice a ďalej západ starej Steg, Bela delila rameno tratí, to isté Tisovec. Nikto nestaval remízy kôli tomu, aby mali modelári čo modelovať. Ak chceš silou mocou nejaku remízu, nahoď si napr. k stanici vlečky, aby tam mohla byť vlečková lokomotíva na ich obluhu. To však predpokladá silnu nakladnú dopravu.
JanoH0e

Příspěvekod Max » pon 17 kvě, 2010 2:28 pm

JanoH0e píše:Maxi, v každej tej stanici malo depo svoje opodstatnenie z prevádzkových príčin. ........

Tohle je mi jasné, že ty topírny tam nestavěli jen z blbosti, ale že měly svůj důvod.
Přesto mi ale není jasné, proč by stejné topírny nemohly být postaveny i na modelovém kolejišti - jaký je v tom rozdíl proti skutečnosti ?

Proto píšu, že kdo chce mít i na malé stanici topírnu, tak ať si ji tam klidně postaví. A neměl by za to být kritizován, že to je špatně. To není žádná blbost, takové stanice bývaly i ve skutečnosti. Viz Sadová. (Starkoč-Václavice , tam jezdily vlaky Trutnov-Choceň , samotná spojka asi neměla vlastní loko pro obsluhu = 3 km).
Max

Příspěvekod milan ferdián » pon 17 kvě, 2010 2:31 pm

Max píše:
Petr Zatrepalek píše:
Max píše:

Hlavní téma není točna v tom Náchodě ,
ale topírna ve stanici bez odbočky, a ta by se třeba na nějakém novém Milanově plánku mohla někdy objevit.

Proto jsem se o tom zmínil zde, kde budou plánky kolejišť.
Že takových stanic s topírnou bývalo více je známo, viz i Bělá nad Radb., Telč, Červená Skala a jistě někdo přidá další.
Já vím, že staré opakované dogma je , že do těchto stanic topírna a točna nepatří, ale musíme modelovat dle skutečnosti, a proto doufám že třeba na nějakém z nových plánků to už bude.

Dal jsem to sem jako námět na budoucí plánek některé stanice. Mnozí z modelářů chtějí mít i na malém kolejišti nějakou tu topírnu, ať už s točnou nebo bez ní. Zatím jim stále bylo opakováno dogma, že tak to být nemůže, že do malé stanice a navíc bez odbočné trati topírna nepatří. Tak proč jim neukázat, že i ta topírna tam být může a že to tak je "docela normální".

VÁNOCE2008_scout

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod petrh » pon 17 kvě, 2010 3:02 pm

teda vypada jako v originale:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Max » pon 17 kvě, 2010 3:39 pm

[quote="milan ferdián"][/quote]
VÁNOCE2008_scout

Obrázek

Milane ta Telč i s tou topírnou je parádní, jen ten rozměr 4 m je už trochu dost na bytové rozměry. Možná by se něco podobného mohlo vejít i na menší plochu ? Tohle bude přistaveno ke stěně, nebo bude přístup i ze zadní strany ?
/taky jsem kdysi plánoval U 5,2x 2,6 ; potom i U 4x 4,6; pak to zmenšil na L, a nyní zvažuji 3,2x1,6. Redukční dieta v modelářství/
Max

Příspěvekod milan ferdián » pon 17 kvě, 2010 4:44 pm

Maxi,zmiňoval jsi se ,že zde nebyl nikdy námět s lokomotivním depem v mezilehlé stanici,respektive TELČ.Kdo ,ale zná historii této tratě,tak zná důvody ,proč v této stanici je L.D.
Není třeba přístupu zezadu ke kolejišti TELČ II.Tvar kolejiště tvoří dvě smyčky s jednou skrytou spirálou. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Max » pon 17 kvě, 2010 4:53 pm

Milane, já jsem spíš reagoval na to, že každému, kdo chce i v malé stanici mít malé depo či topírnu, tak je vytýkáno, že to tam nepatří. A přitom většina modelářů nějakou tu topírnu, kde by byl domov pro jejich mašiny, tam chce mít.
Takže by bylo dobré, nějakou rozumnou formou jim poradit, jak tam tu topírnu umístit, jak by měla vypadat. Určitě by to bylo lepší, než jim vysvětlovat, že tam žádná topírna nepatří, že by to byla blbost.
Ta Tvoje Telč se mi velice líbí, a pokud vytvoříš něco podobného i pro menší stanici a menší rozměry kolejiště, tak věřím že moc lidí to potom ocení. Za mne - díky předem ! Stále hledám nějakou inspiraci, co využít pro domácí poměry.
Max

Další

Zpět na Modelové kolejiště