Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod mlha » čtv 15 dub, 2010 6:48 pm

H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod mlha » ned 18 dub, 2010 10:23 am

H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod depo201 » čtv 22 dub, 2010 2:48 pm

Už dlouho i vrtá v hlavě, jak moduly, které budou součástí mého kolejiště ochráním před prachem.... jediný co mě napadlo, je průhledné plexi ze dvou stran jako bočnice + např. hliníkovým L profilem spojené se střechou též z průhledného skla. V podstatě taková hokejová helma modulu :).
Stačilo by na bočnice přidělat opěrné body, na které by se tato průhledná střecha posadila.

Myslíte, že je to úplně mimo, nebo by se to dalo použít?
depo201

Příspěvekod mlha » čtv 22 dub, 2010 3:01 pm

Podle mě ti to nepomůže,prach se dostane i tam,sice trochu míň,ale dostane.Jinak to plexi by se dalo i ohnout a nemusíš dělat nějakou konstrukci
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod depo201 » čtv 22 dub, 2010 3:09 pm

mlha píše:Podle mě ti to nepomůže,prach se dostane i tam,sice trochu míň,ale dostane.Jinak to plexi by se dalo i ohnout a nemusíš dělat nějakou konstrukci

Já to myslel spíš tak, že střechy modulů přirazím k sobě, tak abych prach omezil na minimum.

Moduly u zdi nabízí např. krytí pouze do tvaru L, popřípadě pevnou střechu a bočnici styl vitrína. Tam se taky práší, ale podstatně méně, než na otevřené skryté nádraží (aktuální stav), protože vše zůstane na skle, popřípadě padá dolů....

Když jeden modul stojí X tisíc, tak mi je líto, když by se na to mělo potom několik let prášit...
depo201

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 22 dub, 2010 3:39 pm

depo201 píše:Už dlouho i vrtá v hlavě, jak moduly, které budou součástí mého kolejiště ochráním před prachem.... jediný co mě napadlo, je průhledné plexi ze dvou stran jako bočnice + např. hliníkovým L profilem spojené se střechou též z průhledného skla. V podstatě taková hokejová helma modulu :).
Stačilo by na bočnice přidělat opěrné body, na které by se tato průhledná střecha posadila.

Myslíte, že je to úplně mimo, nebo by se to dalo použít?

Nevím jak máš moduly velké, ale kluci od lodních modelářů dělají na svoje koráby průhledné kryty z perspexu (něco jako plexi, ale dá se to lepit i UHU lepidlem), navíc i docela lehké na rozdíl od skla.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod depo201 » čtv 22 dub, 2010 4:14 pm

Petře, klasika dle norem Zababova
http://img682.imageshack.us/i/dscn3303v.jpg/

stavíme s kolegou Mirkem části tratě 255 Hodonín-Zaječí, spíše začínáme

délka různá, šíře 400mm

dík za tip... já bych rád klidně i to plexi pro domácí použití, něco jako průhledná poklička do mikrovlnky .... aby se to dalo setřít ubrouskem a dítě když na to šáhne, aby se to nepodlomilo.....
depo201

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 23 dub, 2010 12:33 pm

No problém u plexi je že se snadno poškrábe (třeba časem obyč utíráním prachu) Perspex tuhle nectnost nemá - tedy podle loďníků :D . Nevím ale jestli to nepolévaj vodou z paluby svých loděk...

Jo a doplním - ti borci dělaj ty svoje dekly i na bitevky WWII v 1/100 - což jsou mazlíci tak 1,7-2,9 m délky!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mlha » ned 25 dub, 2010 4:55 pm

Ahoj,dnes jsme s cipísem štěrkovali Vizovice,kvůli poruše komplu dám článek na web nejpozději v úterý.
http://mlha40.rajce.idnes.cz/Sterkovani/
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod mlha » pon 26 dub, 2010 6:45 pm

H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod MirekTT » čtv 29 dub, 2010 9:25 pm

depo201 píše:ahoj, zde konec hrubého osetí krajiny

http://img682.imageshack.us/i/dscn3303v.jpg/
http://img263.imageshack.us/i/dscn3310z.jpg/

následuje práce na dokončení polní cesty, vyšlapaných zkratek přes vegetaci (jsou zatím hrozně tmavé), dosypání detailů, travních trsů drnů a hlavně dominanta modulu, vjezdové návěstidlo, které dnes dorazilo.

naposled přijdou na řadu drážní doplňky jako telefon, kilometrovníky a telegrafní sloupy + celková patina.

musím říct, že už se v tom trochu ztrácím a lehce mi vše splývá ..... :D

ještě pro dokreslení atmosféry měsíc starý stav úseku od pane kolegy :)
http://img34.imageshack.us/i/dsc05134s.jpg/

holt, přesné to není , nějaké ústupky se musely udělat vůči rozhraním...

Musím odcitovat tento postarší kolegův příspěvek z jiného vlákna, u kterého jsem byl dnes na návštěvě a viděl jsem modul naostro. Dlužno říct, že je to foceno stydlivým foťákem, protože v reálu je to naprosto dokonalé. Michale, máš to opravdu pěkné, fakt pěkné.
Tím se patrně uzavře mé nikam nevedoucí bádání nad přírodou a vy se v blízké době dočkáte pokračování prací na mých modulech dokumentovaných na rajčeti, protože brzy vyrazím na nákup foliáží. Jde to s tím rychle a dobře a je malý prostor pro "pokazit to". Čili bát se toho nemusí ani začátečnící.

Ještě malý povzdech nad dokonalostí modulovky:
Modulovka je pro začátek ideální na otestování svých schopností a ověření postupů. Když to zmrším, jen malá finanční a časová ztráta. Možnost ztvárnění výseče místa, ke kterému mám nějaký vztah, aniž bych jej musel znásilňovat začleňováním do celku plošného kolejiště. Udělám jeden modul a je jednou pro vždy hotov. Neukojitelný modelářský chtíč investuji do stavby dalších modulů. V případě dosažení cíle vlastního provozního celku nejsem limitován jeho dokončením a odkázán jen na ježdění, případně stavbu dioramatek. Prostě mohu chrlit další a další moduly a stavět tratě v různých kombinacích. Když to bude třeba stěhovat, nebo zabalit - no problem. Dá se snadno s malými ztrátami zbavit nehodících se modulů. Není zde pocit nekončeného díla jako u velkých kolejišť, který je dle mne zabijákem "modelářského chtíče". Modulovka prostě odsejpá a při náhlém přerušení v důsledku nedostatku času jen dokončíte modul a nic vás netlačí ve stylu "kdy to konečně doděláš". Stavba jednoho modulu se dá při dobré přípravě a shromáždění materiálu zvládnout volnočasově při zaměstnání za měsíc. Je zde mnohem větší prostor pro odladění detailů na malém celku než deprimující vidina pokrytí hektaru modelové plochy něčím, jen aby tam něco bylo. Není pravda, že s tím musíte jezdit na setkání. Ano, v malých bytech, kam se vejdou tři moduly zavěsit pod strop vedle lustru, protože jinde není místo, vám asi nic jiného nezbude, aby jste si zajezdili, ale jinak s modulovkou plně nahradíte deskové kolejiště a to i tam, kde by jinak zavazelo. Tedy pokud máte trochu víc místa, kde se to dá rozbalit, např na víkend v obýváku. Tímto se také omlouvám všem kamarádům, kteří mne do modulovky hákovali dříve a já odmítal. Až kolega Michal mně utáhl stavbou tratě mého dětství a to mě dostalo. Michale dík a modulovce zdar!
MirekTT

Příspěvekod depo201 » pát 30 dub, 2010 6:10 am

Ahoj a znovu díky...

k foliážím. Opravdu si já jako amatér začátečník nepřipadám jako modelář, ale špíše zahradní aranžér/architekt. Flokovačkou bych takového výsledku nikdy nedosáhl, nehledě na to, jaký nepořádek by vznikl v našem domku bez dílny.
Mám trošku obavu jestli se začnou foliáže používat hromadně, aby do budoucna moduly neměly podobný vzhled , i když každou sezonou jsou dostupné novinky jak POLAK tak MSC.
Pro člověka, co vše dělá v kuchyni na stole, popřípadě dvorek/balkon, je modulovka opravdu ideální a investice je opravdu zhodnocena i do budoucna, kdy se i zde Xkrát objevil prodej kolejiště z důvodu stěhování, či prodeje nemovitosti.
Cena malého modulu 60x40 v TT včetně návěstidla Viessmann a přípravou pro digi provoz se podaří stlačit pod 4tis. czk. Což znamená při pozvolné stavbě tisícovka za měsíc. To mi přijde rozumné vůči domácímu rozpočtu a času věnovanému rodině.
Modulům zdar!
depo201

Příspěvekod pavel » pát 30 dub, 2010 9:12 pm

MirekTT píše:
Ještě malý povzdech nad dokonalostí modulovky:
Modulovka je pro začátek ideální na otestování svých schopností a ověření postupů. Když to zmrším, jen malá finanční a časová ztráta. Možnost ztvárnění výseče místa, ke kterému mám nějaký vztah, aniž bych jej musel znásilňovat začleňováním do celku plošného kolejiště. Udělám jeden modul a je jednou pro vždy hotov. Neukojitelný modelářský chtíč investuji do stavby dalších modulů. V případě dosažení cíle vlastního provozního celku nejsem limitován jeho dokončením a odkázán jen na ježdění, případně stavbu dioramatek. Prostě mohu chrlit další a další moduly a stavět tratě v různých kombinacích. Když to bude třeba stěhovat, nebo zabalit - no problem. Dá se snadno s malými ztrátami zbavit nehodících se modulů. Není zde pocit nekončeného díla jako u velkých kolejišť, který je dle mne zabijákem "modelářského chtíče". Modulovka prostě odsejpá a při náhlém přerušení v důsledku nedostatku času jen dokončíte modul a nic vás netlačí ve stylu "kdy to konečně doděláš". Stavba jednoho modulu se dá při dobré přípravě a shromáždění materiálu zvládnout volnočasově při zaměstnání za měsíc. Je zde mnohem větší prostor pro odladění detailů na malém celku než deprimující vidina pokrytí hektaru modelové plochy něčím, jen aby tam něco bylo. Není pravda, že s tím musíte jezdit na setkání. Ano, v malých bytech, kam se vejdou tři moduly zavěsit pod strop vedle lustru, protože jinde není místo, vám asi nic jiného nezbude, aby jste si zajezdili, ale jinak s modulovkou plně nahradíte deskové kolejiště a to i tam, kde by jinak zavazelo. Tedy pokud máte trochu víc místa, kde se to dá rozbalit, např na víkend v obýváku.

Svatá pravda Mirku , k tomu lze jen dodat to aby víc modelářů pochopilo že pokud nemám dost peněz, času a místa tak nedělat za každou cenu kompaktní kolejiště ale dát si na stůl modul a v klidu na něm pracovat.
pavel

Slovácko

Příspěvekod Irudzi » pon 03 kvě, 2010 5:24 pm

Ahoj mám tu menší aktualizaci ze stavby širé tratě, včera jsme flokovali další modul širé tratě. Řepkové pole není ještě nalepeno a chybí spousta detailů....moooře práce. :wink:
Tak zde to je.: http://irudzi.rajce.idnes.cz/moduly/#DSCN3181.JPG
Irudzi

Re: Slovácko

Příspěvekod depo201 » úte 04 kvě, 2010 5:51 pm

Irudzi píše:Ahoj mám tu menší aktualizaci ze stavby širé tratě, včera jsme flokovali další modul širé tratě. Řepkové pole není ještě nalepeno a chybí spousta detailů....moooře práce. :wink:
Tak zde to je.: http://irudzi.rajce.idnes.cz/moduly/#DSCN3181.JPG

Ahoj, pěkně upraveno, vyfoceno.... hezká čistá práce, z mého pohledu pěkný základ a palec hore :!:

jedna drobnůstka. ta opěrná zeď - tak jak je to vyfoceno - příliš hranatě kopíruje terén. takto to nikdy matička zem stvořit nedovedla.....

neber to jako kritiku, ale poznámku od ne-geologa :D
depo201

PředchozíDalší

Zpět na Moduly