kolejiště TT v začátcích

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Jarda H. » sob 03 dub, 2010 9:02 pm

K té vlečce pár postřehů - tak nějak mi nesedí do toho prostoru či terénu. Snad by tomu pomohlo posunout portál tunelu více doprava, tj. schovat trať z nádraží dříve do tunelu. A stejně i potom zkus udělat celý areál vlečky ( pila / fabrika / pískovna / nakládka sypkých hmot ze zásobníků / ...... ?!) jako "otevřený", tj. jako že jsi na panelu zachytil pouze část areálu a další část je jako by mimo panel ?!
A jak budeš mít zajištěnou kolej vlečky vůči trati (jak zajistit případné ujetí vagonů) ?
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Max » ned 04 dub, 2010 8:26 am

Za velký prohřešek bývá považováno, když na kolejišti jde trať z mostu rovnou do tunelu.
Jak tomu je ve skutečnosti, ukazuje zde pár obrázků.

http://yfrog.com/13tunelmost2jx
Max

Příspěvekod alexander » ned 04 dub, 2010 9:11 am

Stále máš zle napojenie lokálky na hlavnú trať. Mala by tam byť ešte jedna výhybka so záchytnou koľajou.
Nesedí mi ešte jedna vec: lokálková trať je v popredí (aspoň predpokladám, že čelo panelu je na obrázku dole). A keďže do koncovej stanice musí stúpať, tak bude vyššie ako stanica za ňou. Budeš sa pozerať "cez kopec"...
alexander

Příspěvekod j-novis » ned 04 dub, 2010 11:03 am

alexander píše:Stále máš zle napojenie lokálky na hlavnú trať. Mala by tam byť ešte jedna výhybka so záchytnou koľajou.

Stále na tom pracuji,zkouším lokálku napojit rovnou do stanice.Taky mi došlo,že by lokálka byla výše než hlavní stanice a koukal bych přes kopec,ale to nastoupání bylo v popředí pouze 40mm.Zkusil jsem to ještě předělat,ale zas mi zbylo na levé straně panelu moc volného prostoru,označeno červeně.Vím,že tam může být nějaká louka,silnice k nádraží,možná nějaké budovy.Na druhé straně mi teď přijde trať lokálky zase krátká a vlečka u horní stanice není asi vhodně umístěná,ale jinam ji nenacpu.Modře označeno je údolí,zeleně zalesněné kopce,černou skální terém a šedivě areál pily.V tom bych měl asi jasno.Ještě přemýšlím,kde by se dal vybudovat nějaký sklad či továrna,kam by se z pily sváželo dřevo a odvážel třeba nábytek,nebo tak něco.Červené koleje znázornují klesání a zelené stoupání.
http://img177.imageshack.us/i/nvrh4upr.png/
Naposledy upravil j-novis dne ned 04 dub, 2010 1:08 pm, celkově upraveno 2
j-novis

Příspěvekod Radek » ned 04 dub, 2010 11:35 am

alexander píše:Stále máš zle napojenie lokálky na hlavnú trať. Mala by tam byť ešte jedna výhybka so záchytnou koľajou.
Jsou případové různí, viz Frýdlant n O :wink:
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod pavel » ned 04 dub, 2010 8:32 pm

Radku máš pravdu s tím Frýdlantem n/O , jenže je to taková anomálie. Tím ale nechci říci že se vyjímky nemohou modelovat. Akorát když by chtěl modelář souběžný odjezd / příjezd vlaků tak má smůlu.
pavel

Příspěvekod Radek » pon 05 dub, 2010 5:36 am

pavel píše:Akorát když by chtěl modelář souběžný odjezd / příjezd vlaků tak má smůlu.
Technicky je to jak říkáš, jen to hodnocení je subjektivní. To co nazýváš smůlou - a jistě s tebou bude leckdo souhlasit - vidím jako oživení provozu, něco, co tě nutí k pozornosti :wink: Inu sto lidí, sto chutí :lol:
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod pavel » pon 05 dub, 2010 8:30 pm

Je to tak sto lidí sto chutí . Pro mne to smůla není já todle nepotřebuji, ani nebudu mít, mě čeká odbočka na širé trati :wink:
pavel

Příspěvekod kubulak » stř 07 dub, 2010 1:43 pm

Na prd je dalsi klasika, se kterou se na malym prostoru tezko neco dela - z tvoji hlavni stanice dojdes na koncovou pesky driv, nez tam dojede vlak :) Sla by aspon nadrazni budova na hlavnim nadrazi presunout na opacnou stranu od koleji, aby to tak nebilo do oci? Ten maly prostor mezi hlavni a koncovou stanici rozbit nejakym lesem, rekou, lomem apod. ?
Naposledy upravil kubulak dne čtv 08 dub, 2010 12:08 pm, celkově upraveno 1
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod j-novis » stř 07 dub, 2010 4:08 pm

kubulak píše:Na prd z tvoji hlavni stanice dojdes na koncovou pesky driv, nez tam dojede vlak :)

Máš pravdu,taky jsem si to uvědomil a pracuji na novém uspořádání,až to doladím,tak to zas zveřejním.Ale trochu už prozradím,hlavní stanice bude otočená obráceně a koncová stanice v levém dolním rohu panelu,takže lokálka bude muset objet celý panel dokola,než zkončí v koncové stanici.Koncovou stanici chci vymodelovat podle skutečné stanice Josefův důl,její součástí je i pila,takže odpadne problém z vlečkou.
Jinak díky za postřehy.
j-novis

skryté nádraží

Příspěvekod j-novis » sob 10 dub, 2010 11:31 am

Tak jsem opět postoupil v plánování svého kolejiště a navrhl jsem skryté nádraží.Nádraží má šest kolejí,což je možná i dost a myslím,že koleje jsou na můj plánovaný provoz i dostatečně dlouhé.Dále jsou součástí nádraží i dvě vratné smyčky,které by neměli na kolejišti chybět a toto nádraží je schopno hodně obohatit provoz i na tak malém kolejišti,které plánuji.Pokud budete mít někdo nějaké připomínky,rád si je přečtu.
http://img204.imageshack.us/i/skrytndra.png/
Skryté nádraží trochu upraveno,prodlouženy staniční koleje.
http://img401.imageshack.us/i/skrytndraupraven.png/

Takhle už by to mohlo zůstat,staniční koleje měří všechny přes 1metr,přesně jsem to nepočítal.
Naposledy upravil j-novis dne sob 10 dub, 2010 2:09 pm, celkově upraveno 1
j-novis

Příspěvekod pavel » sob 10 dub, 2010 1:40 pm

Vypadá to pěkně jen pouvažuj jak se budeš do SN dostávat v případě nějaké kolize soupravy nebo případné poruchy na kolejivu. A co stoupání na viditelnou část - vyjde aby jsi z toho neměl zubačku ?
pavel

Příspěvekod j-novis » sob 10 dub, 2010 1:56 pm

Nad stoupáním a klesáním stále přemýšlím,jestli tobogán,nebo něco jiného,zubačku z toho opravdu dělat nechci.Myslím,že 20cm místa by mělo stačit,abych se tam dostal a mohl něco opravit,takže asi tobogány vyhrají.Přesně nevím,kolik je vhodná výška skryťáku,ale snad se to někde dočtu.
j-novis

Příspěvekod Max » sob 10 dub, 2010 2:02 pm

To máš ten klasický skryťák, 6 kolejí není nijak moc. Něco koupíš teď, něco za rok za dva, a místo už bude chybět. Je lepší mít nějakou rezervu.

Moc místa v každé stanici zaberou výhybky na zhlaví. Ve viditelné části se s tím nedá nic dělat, ale ve skryťáku je možné dát víc vlaků za sebou na jednu kolej, a tím to místo ušetřit. Sem tam občas se takové plánky objeví, kde je smyčka třeba trojkolejná, a na každé koleji jsou 3 oddíly.
Max

Příspěvekod j-novis » sob 10 dub, 2010 2:20 pm

[quote="Max"]Je lepší mít nějakou rezervu./quote]
S rezervou tak nějak počítám,ale do začátku toto bude stačit.Časem se třeba bude kolejiště rozšiřovat a pak udělám další odbočku ve skryťáku.Pro začátek mi ale toto bude bohatě stačit,panel bude mít pouze jednu hlavní trať a lokálku,vzhledem k prostoru který teď mám,bude úplně dostačující.Dokonce si myslím,že ani šest vlaků ve skryťáku mít nebudu.Momentálně vlastním čtyři,z toho dva budou pořád na panelu,motorák a rosnička,do skryťáku zatím bude zajíždět pára a hydra.Ve výstavbě je čmelák a plánuji ještě brejlovce a to je zatím vše.
j-novis

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště