Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Re: Čmelák a rosnička

Příspěvekod rchlumecky » pon 22 úno, 2010 1:38 pm

Petr Berka píše:Musím potvrdit, pojezdy na Čmeláka a Rosničku neměly nejmenší problém, u Čmeláka mne navíc překvapil poměrně velký výkon. Odpružené převodovky krásně "plavou" na jakýchkoliv nerovnostech. Mě se toto řešení prostě líbí!

Jaká byla hlučnost ?
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod Petr Berka » pon 22 úno, 2010 3:07 pm

rchlumecky píše:Jaká byla hlučnost ?

Hlukoměr jsem s sebou neměl :) Trochu je slyšet v maximálních otáčkách, ale to každý pojezd. Na videu, která sem Pavel dával, je zachycen i zvuk (i když v pozadí se hovoří)...http://www.youtube.com/watch?v=GaEnrL2rUEw Pro mne vyhovující. Uvidíme, co s tím udělá skříň, zda ho ještě utlumí. Víc jsou slyšet kola na stycích. A to podle mne k železnici patří :-)
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 22 úno, 2010 5:48 pm

rchlumecky píše:
Petr Berka píše:Musím potvrdit, pojezdy na Čmeláka a Rosničku neměly nejmenší problém, u Čmeláka mne navíc překvapil poměrně velký výkon. Odpružené převodovky krásně "plavou" na jakýchkoliv nerovnostech. Mě se toto řešení prostě líbí!

Jaká byla hlučnost ?

Proč se ptáš na hluk ?
Zdenek Valter

Příspěvekod Popopo » pon 22 úno, 2010 9:33 pm

Mě ten hluk taky zajímá...

Ještě jsem našel kousek videa, kde je pojezd slyšet http://www.youtube.com/watch?v=dCTofR4fG5o

Prototyp se povedl, jsem spokojený.
Popopo

Příspěvekod Hellraiser17 » čtv 11 bře, 2010 9:15 pm

zdravíčko, nemůžu se nepochlubit svým "výtvorem" jedná se o pojezd pro M152 v TT prozatím je to ještě nedokončené a ocelovou destičku nahradí cuprextitová, nebo mosazná podlaha, na které budou připájené sedačky a přepážky pro kabinu strojvůdce a "chodbičku" Rám je 4mm mosaz. Motorek je mashima m16-KD je opatřen setrvačníky a bude spojen s převodovkami silikonovou hadičkou.Převodovky s převodem 10:1 (původně jsem připravoval primární převod ještě 2:1 a pak šnek 10:1 čili 20:1, ale nová převodovka se dá udělat kdykoliv a tohle je jednodušší), odpružení náprav bylo původně řešeno pružinovým plechem, jenže to byl velice nedokonalý systém, tak jsem vyzkoušel umělohmotnou fólii z nějakého obalu a světe div se odpružení i s tlumením bylo na světě. zdvih je přibližně 1-2mm (dle zatížení) a podvozek je schopen přejet nerovnost o hloubce 2mm se všemy koly v kontaktu s podložkou. Motorek ještě není zapojen, je jen magneticky "spojen" s ocelovou destičkou. Jedinej problém jsou zatím šroubky M1,4 :lol: ale snad je seženu někde u nás (pošta se mi nechce platit kuli někoklika šroubkům)

http://hellraiser17.rajce.idnes.cz/M152 ... 110025.JPG
Hellraiser17

Příspěvekod vvitty » čtv 11 bře, 2010 9:32 pm

Ty sroubky M1.4 jsou na motor?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Hellraiser17 » čtv 11 bře, 2010 9:53 pm

jj na motor.
Hellraiser17

Příspěvekod Pája » čtv 11 bře, 2010 10:19 pm

Hellíku mooc pěkné,doufám,že nebudeš soukromník a plánuješ aspoň malosériovou výrobu.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Hellraiser17 » čtv 11 bře, 2010 10:51 pm

určo, když se vše vyvede, jak má tak se o to rád podělím, hlavně se uvidí, jestli a jak to pojede. zatím jsem strávil spoustu času řešením konstrukčních problémů a nedostatku materiálu, ještě musím vyřešit sběr proudu a pár dalších drobností.
Zatím jsem nad tím ztrávil 3 večery, ale přičítám to rámu, kterej sem musel vypylovat, a domečkům převodovek, které jsou zpájeny a obroušeny z mosazného "L" profilu 10x10mm na jekl 8,7x9,6mm, protože jsem nesehnal jekl 8x8mm, zvolil jsem tohle komplikované řešení.
Hellraiser17

Příspěvekod Hellraiser17 » čtv 11 bře, 2010 11:00 pm

jinak ještě dodám pojezd "stojící" na dvacetikoruně, kolečkama dosedajíc na papír :D
http://hellraiser17.rajce.idnes.cz/M152 ... 120010.JPG
Hellraiser17

Příspěvekod Pája » čtv 11 bře, 2010 11:30 pm

Hellíku slintám,je to myšleno na stavebnici od LPH ? S drobnou úpravou by to mohlo být i na 131 ?
Tyto motoráky jsem vždy chtěl,ale čekal jsem na pořádný pojezd a tenhle vypadá na super off-road.
Pája

Příspěvekod Hellraiser17 » čtv 11 bře, 2010 11:39 pm

nevim, se uvidí, jde o to, že na m152 jsem doma našel starou kastli z té slepovací stavebnice a podle toho jsem to dělal, takže na 131 bych musel mít taky jakési rozměrové rozpoložení. jinak když se dívám na tvůj avatar, tak ČME5 byl právě popud k tomuhle, (chtěl jsem nejdřív vyzkoušet jestli vůbec dokáži s přímou bruskou a občasnými nájezdy do Hornbachu vyrobit funkční pojezd alespoň na motorák, a když to zvládnu, tak asi oslovím Kubera a jeho lept ČME5, to je strašně hezká loko :D ) jen doufám že motor a zvolený převod nebudou moc do rychla (podle přepočtu to vychází na nějakých 300km/h v reálu, ale hodně se toho ztratí v převodech bužírkách, a motorek taky dost ztratí (beztak nebude točit max otáčky), jinak tu mam ještě jako alternativu mashimu 1020.
Hellraiser17

Příspěvekod vvitty » pát 12 bře, 2010 7:53 am

tak se priste stav pro motor u me, nebudes muset srouby shanet, protoze je dostanes i s motorem ;-)

M1.4 mam skladem v nerez provedeni, jak doporucene M1.4x2, tak i delsi - x3 a x4. Ale neni to zadna lace a v beznem zelezarstvi na ne nenarazis.

jinak hezky pocin :-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Hellraiser17 » pát 12 bře, 2010 3:30 pm

mam otázku, myslíte že bude vadit, když na dvojkolí o průměru 7,3mm bude ozubené kolečko 5,1mm? jestli to nebude vadit při provozu, protože nejspodnější hrana ozub. kola by byla cca 1mm nad hranou kolejnice (aby nekolidovalo s přejezdy a jiným vyvýšením pražců)
Hellraiser17

Příspěvekod Pája » pát 12 bře, 2010 5:33 pm

To by nemělo vadit,páč nic by nemělo být výš než temeno kolejnice a tobě tam zbývá 1,1 mm rezerva.Jen typuji,že to znamená nezavřený převod-půjde tam prach,ale co dělat když to jinak nejde.
PS: Jaký požíváš modul zubů,kluci jsou tu schopný jít až na modul 2 ? Zmenšením modulu se může zmenšit obě převodový kola pří zachování převodu,jen je to náročnější na přesnosti výroby a usazení.
Pája

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)