TT_Analog 2200*1300 schelli

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod A2C » ned 28 úno, 2010 5:49 pm

Mám DCC od Roco, teda Multimouse. prosím ako ide docieliť aby mi jazdila ešte neprerobená Tillig rosnička spolu s ostatnými DCC mašinami?

schelli:

ak teda plánuješ kolajisko ktoré budeš časom rozširovať či už ako moduly alebo neviem ako tak jedine DCC. Ak by to bolo malinké koľajisko napr. s jednou traťou tak aj analóg je dobrý.
Keď si budeš kupovať už Analógovú mašinku tak si vezmi dajakú čo má konektor pre DCC dekodér a potom ju budeš môcť bez problémov používať aj pri DCC riadení kolajiska a jeho tvorbe.

Popravde neviem aký podklad používajú ostatný, ale my sme robili kolajisko na pôvodnom ráme aby to bolo presne rovnaké ako pred 30timi rokmi.

Návod na tvorbu rámu som niekde videl, nájdem a napíšem :wink:

No ako si sa pýtal, v základe čo k DCC potrebuješ dostaneš všetko u Digi start setu. trafo, centrálu, a ovládač. potom až budeš chcieť ovládať iné veci tak sa dajú dokúpiť prípadne vyrobiť

Edit: google pomohol
aj keď nie je to to čo som pôvodne videl
http://www.rominov-svet.eu/index.php?cislo=2
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Pája » ned 28 úno, 2010 6:03 pm

Shelli,než začneš uvažovat o stavbě,měl by jsi to míti dávno srovnané v hlavě,co vlastně chceš,kolik na to máš peněz,prostoru a času-ani jedno nejde ožulit.Když jsem před X lety začínal měl jsem také megalománské a hlavně nejasné plány.
Na tvůj zmenšený rozměr 2200x1200 mm se ti v H0 nic moc nevejde,je to rozměr spíše na N-ko.Dále počítej,že ikdyž docílíš nějakých znalostí a dovedností,stavba ti stejně zabere roky a aby to trochu vypadalo a fungovalo pod 100 000 Kč to nepostavíš (muj odhad).
Začal bych něčím fakt malým,na čem se naučíš a proinvestuješ (zkazíš) jen několik tisíc.
Je to móře peněz,času a práce a proto to vše zvaž,než se do toho pustíš.
A ještě rozhodně nekupuj na zkoušku staré,bazarové mašinky,jdeš do toho od 0,tak kupuj jen to nej,ať se s tím zbytečně nevztekáš.
Přeji hodně zdaru a málo zbytečných investic
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 6:24 pm

ok diki za radu....ja zde chtel pravě jen poradit co pro začinajiciho je nejlepší. Bazar tedy určitě ne...dobra. Co se tyče HO chce to tedy velky prostor ale zase jsem četl že na TT je toho na DCC poměrně malo. Ono kdyby šel analog udělat tak aby mi tam nejezdila jen 1 mašinka čí 2 najednou bylo by to pro začatek OK...no nevim tedy,,,,,budu muset nejdříve asi pořadně počist.
schelli

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 úno, 2010 6:25 pm

schelli píše:jinak moc se omlouvam ale nevim jak se TEMA mení..... ted tedy čtu zaklady Digitalu a chtěl jsem se jen eptat. nemužu si dovolit koupit ted cely HO Start set...mohl by mi někdo napsat co bych si měl pro začatek koupit co by mi nemělo chybět? vim že u analogu se koupilo trafo mašinky koleje vyhybky semafory a nějake přepinače pro ovladani a jelo se....u digitalu to je prosim jak. Na co bych se měl jako první zaměřit co je nezbytne,,, děkuju...

Než ti změním název,otázka proč H0 :?: Ty si myslíš ,že se na tvoji plochu vejde něco více než ve velikosti TT :?: Velmi se dobře rozmysli do jaké modelové velikosti půjdeš a pro srovnání si na stejné ploše nakresli kolejiště v H0 a v TT a hned uvidíš ty rozdíly...
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 6:30 pm

milan ferdián: ono nejde ani tak o plochu jakož to o sortiment DCC v TT pry neni toho moc jako pro HO...a kdyz už začnu stavět at to pak nemusim cele demontovat a dělat znovu...takže shrnu li že pokud pro TT je a našem trhu dost věco pro DCC nic neměn..diki...
schelli

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 6:42 pm

tak jsem se pevně už konečně rozhodl....jelikož začínam a do DCC si ted opravdu jak finančně tak malo nulovými zkušenostmi netroufam postavim železnici v TT a to analogovou. Jednak proto že se muže stat že nebude časem na to čas a bylo by to u digitalu mrhanim peněz takhle si to modelovaní alespon vyzkoušim... moc vám všem děkuju za rady. ted se tedy zaměřím na TT Analog.....
schelli

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 úno, 2010 6:54 pm

schelli píše:tak jsem se pevně už konečně rozhodl....jelikož začínam a do DCC si ted opravdu jak finančně tak malo nulovými zkušenostmi netroufam postavim železnici v TT a to analogovou. Jednak proto že se muže stat že nebude časem na to čas a bylo by to u digitalu mrhanim peněz takhle si to modelovaní alespon vyzkoušim... moc vám všem děkuju za rady. ted se tedy zaměřím na TT Analog.....

schelli vyjádří se ,máš ode mne SZ :!:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pája » ned 28 úno, 2010 7:04 pm

schelli píše:milan ferdián: ono nejde ani tak o plochu jakož to o sortiment DCC v TT pry neni toho moc jako pro HO...a kdyz už začnu stavět at to pak nemusim cele demontovat a dělat znovu...takže shrnu li že pokud pro TT je a našem trhu dost věco pro DCC nic neměn..diki...

Pořád nechápu,čeho je v TT málo v DCC? Koukni například na www.zababov.cz ,to je organizace sdružující moduláře napříč měřítky a například TT-čkářů je cca 200 a jezdí se jen DCC :!: Skoro každá nová mašina je připravena na DCC,na zvukkový dekodér a v párách dost často i kouřák.
Digitál používají i kolegové N-kaři a neslyšel jsem ani od nich nářky na digitalizaci.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 7:09 pm

jj ted jsem tak koukal a je to tak..... na jinam tematu to tam ale nekdo psal tak jsem byl na vaškach.....no každopadně jsem rozhodnut s TT a zatim s analogem at si vše mužu vyzkoušet vymodelovat a postavit a pak až budu chytřejší to předělat na DCC. kolejiště jak jsem se tady ptal muže zustat stejne no a mašinky analogove už jsou taky připravene pro DCC .....každopadně jsem moc rad mi tady odpovidate. Jsem ted na tom o něco lepe než např včera večer.. :D
schelli

Příspěvekod A2C » ned 28 úno, 2010 8:08 pm

Na tvojom mieste by som si o tom poštudoval viac pred stavbou a potom to staval priamo s DCC žiadny Analóg ale je to tvoje koľajisko a tvoje rozhodnutie :wink:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 8:13 pm

no ale jak již bylo řečeno Analog lze pak na DDC předělat. Nejsem si jist ale krom mašin trafa a ovladače DCC by to mělo byt v zakladu vse? a nebo se pletu a musel bych měnit i vyhybky, semafory, zavory..atd.
schelli

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 8:15 pm

nevim někdo mi radi že bych měl spis s něčim menším a analogem pro rozjezd a pak nasledně pokud bych se do toho dostal předelat na DCC.....a někdo zase řika že raději hned DCC.....
schelli

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 úno, 2010 8:20 pm

schelli píše:nevim někdo mi radi že bych měl spis s něčim menším a analogem pro rozjezd a pak nasledně pokud bych se do toho dostal předelat na DCC.....a někdo zase řika že raději hned DCC.....

No upřímně moc velký rozdíl není mezi analogem a digitálem.Rozdíl je třeba v izolovaných úsecích ,které pro analog potřebuješ u digitálu ne.Jakmile ale zatoužíš o detekci obsazenosti kolejového úseku tak v ten momet jsi opět u izolovaných úseků.Napětí v analogu v kolejích není ,u digitálu musí být stále.Tolik postřehy laika. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 8:30 pm

prosim co je to ten izolovany usek. A pak v analogu sice napěti pořad neni ale ovladaš ho pouze ovladačem směr tam a směr zpět. a pak u analogu nemužu nechat např 5 vlaku stat ve stanici a 1 jezdit ne? Vlastně u analogu reguluji rychlost vlaku kolečkem u trafa tim že zvedam v kolejich napěti neni tak _? takže se mi začnou rozjiždět pak všechny vlaky najednou...
schelli

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 úno, 2010 8:49 pm

schelli píše:prosim co je to ten izolovany usek. A pak v analogu sice napěti pořad neni ale ovladaš ho pouze ovladačem směr tam a směr zpět. a pak u analogu nemužu nechat např 5 vlaku stat ve stanici a 1 jezdit ne? Vlastně u analogu reguluji rychlost vlaku kolečkem u trafa tim že zvedam v kolejich napěti neni tak _? takže se mi začnou rozjiždět pak všechny vlaky najednou...

Bingo :idea: ,proto jsou u analogu izolované úseky,aby ti všechny lokomotivy se nerozjely,ikdyž trafo by hlásilo přetížení ,při tolika kouscích..
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště