DCC v praxi

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod fousek » čtv 11 úno, 2010 2:41 pm

Teoreticky ano. Originál Roco má 18V 54 VA, takže pozor, bude to dost slabý zdroj.
fousek

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 11 úno, 2010 2:42 pm

Zapa píše:Nechci zakládat další téma a nějak jsem to tady nenašel, tak se ptám, je možné napájet "multimaus" přes trafo FZ1? Nemám originál trafo k multimausu a nerad bych něco "uvařil". Co jsem to tak měřil, tak zase takový rozdíl tam není. Díky.

Ono vlasní Multinaus pracuje jen na 12V= co je v X-bus, ale asi ho chceš napájet přes zesilovač co je k tomu (ta černá krabička) - fungovat ti bude. Ale prostě FZ1 je měkký zdroj a nedá ty potřebné skoro 3A. A bez dostatečně tvrdého zdroje nebude pravděpodobně spolehlivě fungovat proudová ochrana v zesilovači. Origoš trafo je dobré hlavně proto, že je vše zalité a proto bezpečné - certifikované jako hračka pro děti. Dá se použít i jiné vhodné trafo cca 16V/3A - já takové koupil v prodejně se součástkama za cca 400,- - napáječ nějaké zabezpečovačky - zalité v plastu a přívody vyvedené na čokoládu s krytkou i s pojistkovým pouzdrem na primáru. Používám k LV101 - což se umí chovat mimojiné jako ten zesilovač od Roca.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Zapa » čtv 11 úno, 2010 4:08 pm

Hm, tak asi ještě koupím nějaké to trafíčko. Stejně zatím nemám dekodér do mašiny, takže nemám co zkoušet. Jo digitál si žádá oběti. Hlavně, že mám z dob mého analogového (ne)ježdění ty FZ1 tři. :)
Zapa

Příspěvekod A2C » čtv 11 úno, 2010 4:47 pm

to sme narovnako :lol: ,
Ako vravíš treba priniesť obete. Máš ale zreme výhodu že o tom nemusíš diskutovať a dávať argumenty otcovi prečo to bude lepšie ako oddelené úseky a podobne. :lol:
Vítam ťa medzi nami DCC začiatočníkmi :D
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Zapa » pát 19 úno, 2010 6:45 pm

Tak jsem nakonec koupil tohle: http://aukro.cz/item915879483_transform ... _50va.html

"Myška" funguje, teď čekám na dekodér. :roll:
Zapa

LOKO s přípravou na digitál

Příspěvekod Agent2777 » ned 21 úno, 2010 9:41 am

Rád bych touto cestou požádal o radu zda-li mi můžete poradit. Již v minulosti jsem si zakoupil analogový set s loko BR 218 s připravou na digitalizaci. V současné době jsem zakupil digi sadu od Fy ROCO s ovladačem multi mous. Nevím prosím jaký dekoder do loko zakoupit aby byla plně funkční a kompatibilní s digi ovladačem. Nemám již žádné podklady k LOKO a nevím ani jaké je rozhraní. LOKO jestli si někdo pamatuje byla v barvě zelené s označením ČSD. Tenkrát se o ni psalo že takovéto označení nikdy u českých drah nejezdilo. Dá se případné rozhraní pro dekoder nějak ponat otevřením LOKO?
Agent2777

Re: LOKO s přípravou na digitál

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 21 úno, 2010 10:09 am

Agent2777 píše:Rád bych touto cestou požádal o radu zda-li mi můžete poradit. Již v minulosti jsem si zakoupil analogový set s loko BR 218 s připravou na digitalizaci. V současné době jsem zakupil digi sadu od Fy ROCO s ovladačem multi mous. Nevím prosím jaký dekoder do loko zakoupit aby byla plně funkční a kompatibilní s digi ovladačem. Nemám již žádné podklady k LOKO a nevím ani jaké je rozhraní. LOKO jestli si někdo pamatuje byla v barvě zelené s označením ČSD. Tenkrát se o ni psalo že takovéto označení nikdy u českých drah nejezdilo. Dá se případné rozhraní pro dekoder nějak ponat otevřením LOKO?

Dá podívej se na
http://www.zababov.cz/wiki/index.php/DC ... _lokomotiv
Zdenek Valter

Re: LOKO s přípravou na digitál

Příspěvekod Houmr » ned 21 úno, 2010 5:12 pm

Agent2777 píše:Rád bych touto cestou požádal o radu zda-li mi můžete poradit. Již v minulosti jsem si zakoupil analogový set s loko BR 218 s připravou na digitalizaci. V současné době jsem zakupil digi sadu od Fy ROCO s ovladačem multi mous. Nevím prosím jaký dekoder do loko zakoupit aby byla plně funkční a kompatibilní s digi ovladačem. Nemám již žádné podklady k LOKO a nevím ani jaké je rozhraní. LOKO jestli si někdo pamatuje byla v barvě zelené s označením ČSD. Tenkrát se o ni psalo že takovéto označení nikdy u českých drah nejezdilo. Dá se případné rozhraní pro dekoder nějak ponat otevřením LOKO?

No stačí lokomotivu otevřít, kouknout se dovnitř a většinou je tam na rozhraní propojka, která umožňuje jízdu lokomotivy v analogu ta propojka jde sundat a podle toho kolik má dekodér pinů, tak se odvodí rozhraní, ale myslím si, že u této lokomotivy by mělo být 8pinů tedy NEM652, pak by to mohl být třeba tento http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/silver/
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod caruso82 » sob 27 úno, 2010 9:28 am

Zdravim vsetkych, nechcem kvoli jednej (asi) primitivnej otazke zakladat novu temu tak sa spytam tu. Mam dvoch sergejov od roca digitalizovanych dekodermi od Roca /asi Zimo. Na ovladanie mam Roco multimaus. Ako by som vedel dosiahnut to ze budem vediet ovladat obidve loko naraz ale synchronizovane, tzn napr. dlhy nakladny vlak budu tahat obidve masiny naraz? Ja viem ze je to mozno primitivnost, ale nebite ma, som laik a nehanbim sa za to :)
caruso82

Příspěvekod A2C » sob 27 úno, 2010 11:39 am

toto som síce ešte nerobil ale podľa mňa sa to dá 2ma spôsobmi, a to tak že dáš ich pri programovaní na rovnakú koľaj a naprogramuješ oba ako jednu mašinu. Alebo naprogramuješ ich zvlášť s rovnakými hodnotami rozbehu, brzdenia, maximálnej rýchlosť ..., a potom ich spustíš spoločne. (stlačíš stop, dáš rýchlosť jednej z nich. prepneš na druhú a dáš rovnakú rýchlosť. potom odbrzdíš, teda stlačíš stop znova) myslím že prvá varianta ak ich budeš prevádzkovať vždy spolu bude lepšia
A2C

Příspěvekod caruso82 » sob 27 úno, 2010 12:59 pm

A2C: vdaka za reakciu, ale ja ich chcem obe prevadzkovat aj zvlast, vlastne by som ich takto dal na jeden vlak len raz za cas, preto by som ich nechcel naprogramovat ako jednu lokomotivu. A ten druhy sposob co popisujes je znacne nepohodlny. Ale aj tak vdaka za reakciu, som zvedavy co mi sem napisu znalci DCC.
caruso82

Příspěvekod A2C » sob 27 úno, 2010 1:23 pm

no ono tie lokomotívy si môžeš programovať ľubovoľne kedykoľvek ako často len chceš. Teda pokiaľ máš obavu že raz naprogramuješ a už sa nebude dať zmeniť
A2C

Příspěvekod fousek » sob 27 úno, 2010 2:34 pm

caruso82: Funkci, kterou potřebuješ, se nazývá dvojitá trakce , přípřež ( v němčině hledat pod doppeltraktion).
Tuhle funkci mají centrály Lenz, Uhlenbrock apod. Roco Multimaus ji nezná, snad Multimaus-pro by ji konečně mohla umět.
S funkcí dvojité trakce by se lokomotivy měly dát ovládat naráz a po vypnutí zase nezávisle na sobě, takže by měl bez problémů fungovat i nájezd na soupravu s druhou loko a poté společný odjezd.
Bez této funkce se to dá obejít tím, že budeš muset mít na obou lokomotivách stejnou adresu.
fousek

Příspěvekod TTJozsi » sob 27 úno, 2010 6:42 pm

caruso82: Ked máš Zimo dekodér tak do cv 19 treba zapísat tú adresu loko s ktoru chceš aby išiel spolu. Lokomotývy musia mať rôzne adresy, jedna napr 6 a druhá 18. ked chceš aby loko s adresou 6 reagoval na tie povely ktorú dostáva loko s adresou 18 tak do cv 19 treba zapísať 18. Toto je len u zimo.Ale pochybujem že Roco dáva zimo dekodéry do svojich mašín pravdepodobne tam asi bude niaký ESU.
TT,DCC vlastná výroba,Zimo MX63,64,640,NOHAB
TTJozsi

Příspěvekod A2C » sob 27 úno, 2010 6:52 pm

TTJozsi, ďakujem skvelá informácia. určite to využijem pri terajšej stavbe Okuliarnika a Bardotky.
Mimochodom mal by som na teba kvantum info ale je to na hodne dlho tak neviem či by si mal na mňa čas. Riešim jedno H0 kolajisko a chcem ho komplet digitalizovať. Ale i po prečítaní všetkého čo som našiel mám stále nejasnosti.
A2C

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi