No já jen okrajově: Při koupi se dívám na zboží a celkovou cenu a poměřuji, zdali koupím, či nikoliv, případně zdali na to mám. Jestli je výrobní cena 20Kč, prodejní cena výrobce 50Kč a překupníkova 100Kč, již nezkoumám. Jde jen o to, zdali je stovka adekvátní ku nabízenému produktu. Dále pokud někde najdu levnější zdroj (ale intenzivně po něm nepátrám) využiji ho.
Jestli je velmi vysoká marže adekvátní, či nikoliv - neblbněte. Ty nejdražší kusy nejluxusnějšího zboží nemají v mnoha případech o moc vyšší výrobní cenu, než standard.
Příklad u běžného zboží: Před pěti lety jsme si se ženou koupili malé auto za cca 350tis. Jedna z položek příplatkové výbavy bylo autoradio u kterého byla uvedena cena 16tis!. Myslel jsem si - tý jo, to bude asi sofistikovaný přístroj. No ba! Neumí nic, jen 6 pamětí na stanice, to ovládání hlasitosti pod volantem stojí za starou bačkoru a nedá se k němu nic připojit. Přehraje jen jedno vložené hudební CD, žádná empča, jak říká náš malej. Kdyby nám auto prodali za cenu stejnou, kde základní cena auta bude o 16tis větší a autoradio zdarma (už za tisíc koupíte u vietnamců stokrát lepší stroj), díval bych se na tu automobilku dneska úplně jinak. "Nehorázné marže jsou naprosto normální, hodně rozhoduje cílová skupina, charakter zboží atd. V čem je Lenz kompakt složitější, než kalkulačka za 50Kč, nebo notebook za 10tis. Já myslím, že se provedením spíš blíží ke kalkulačce než k notebooku, ale cenou je to naopak. I ten nejsložitější výlisek kastle modelu má výrobní cenu pár korun, jeho cena je za formu, manipulaci s ní a hlavně za předpokládaný počet prodaných kusů, do kterých se musí forma atd rozpočítat.
Mám možnost volby, koupím to za ty prachy, nebo ne. Pokud budou lidé kupovat za draho, bude se za draho prodávat, to je jednoduchá rovnice trhu. Že bych si motal hlavu tím, že on prodává odlitek za 500 s tím, že o tři stoly dál to má někdo za sto? No a? Dyť ho nechte. Nekupujte u něj. A o druhé se nestarejte. Nebo zkupte výrobní kapacity odlitkářů na příští dva roky a udějte si v cenách pořádek prodejem za "adekvátní marže", když vás to tak s...e - Samozřejmě dle příspěvků to hodně z vás už pochopilo.
PS: no moc okrajový příspěvek to není. To naše auto se půl roku po uvedení na trh přestalo vyrábět. Po roce vyšel inovovaný model s prodlouženou kastlí a o 100tis levnější

Pár blbů jako já se najde, a když to nestačí, musí se něco změnit - tak funguje trh.