POZOR NA PODVODNIKY MEZI NAMI!!!

Zbylo vám něco ze stavby? Nabídněte to ostatním. Pouze soukromé nabídky. Komerční věci okamžitě mažu....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Patrik Novák » sob 06 úno, 2010 8:24 pm

o myslím že tam šlo/jde spíš o to sčítání poštovného
Patrik Novák

Příspěvekod vvitty » sob 06 úno, 2010 8:32 pm

no to je sice v mistnich podminkach ponekud nestandardni, ale porad je to tam jasne napsano, takze se o podvodu neda mluvit...
mimochodem, kdo nakupuje na ebay, tak vi pomerne dobre, ze tam funguje uplne stejny princip.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Patrik Novák » sob 06 úno, 2010 8:46 pm

jj , jak jsem psal , nevidím v tom problém , a blbost toho kdo to nepročte celé ,

já bych v tomto případě šel do ceny = cena odlitku - předražené poštovné + něco co bych vydal za cestu na burzu , no a musí to vyjít

no prostě buď si to koupíme za normální cenu , anebo budem podporovat překupníky a kupovat předražené

záleží na každém
Patrik Novák

Příspěvekod Vik » ned 07 úno, 2010 7:01 am

Mohl by mi prosím někdo konečně vysvětli rozdíl překupník/obchodník?
H0
Vik

Příspěvekod Martin HO » ned 07 úno, 2010 9:00 am

Zákon o cenách již dlouhou dobu zahrnuje ustanovení, že cenu tvoří kromě nákladů přiměřený zisk.

Bohužel MF toto nesleduje ani nevymáhá u státních podniků, natož u soukromých subjektů (vyšší cena = vyšší DPH) a v konečném dopadu i vyšší daň z příjmu.

Takže by se dalo říct, že k domá v ceně přiměřený zisk, je obchodník, kdo má neoprávněně nepřiměřený zisk je podle zde užívané terminologie zřejmě podvodník.
Martin HO

Příspěvekod jobr » ned 07 úno, 2010 9:27 am

Ovšem přiměřenost zisku, je velmi subjektivní pojem :D navíc lišící se podle komodit. Ale myslím, že se točíme stále dokola. Obchodník ( překupní i podvodník ) stanovuje cenu podle svého uvážení a je na trhu, zda ji akceptuje. Problém tedy nastáva primárně v okamžiku, kdy je daný obchodník monopolním dodavatelem na trhu, tam už zbývá jen možnost volby koupit nekoupit a u některých komodit ani to ne, ale to se naštěstí modelářů netýká, že :)
H0 DCC, navrat k masinkam kvuli detem :-)
jobr

Příspěvekod Patrik Novák » ned 07 úno, 2010 9:48 am

jeden příklad , skoupeny téměř všechny odlitky od molaty i číže , a následně prodávány se ziskem až 100% a to i na stejné burze kousek od nich

obchodník nebo překupník , když to bral přímo od výrobce/ů ??
Patrik Novák

Příspěvekod Martin HO » ned 07 úno, 2010 11:22 am

Patriku odpověděl jsi JBr za mne. 100% zisk rozhodně není přiměřený.
Martin HO

Příspěvekod vvitty » ned 07 úno, 2010 11:45 am

Primereny zisk je takovy zvlastne neurcity pojem... ktery je v zakone hlavne kvuli firmam s monopolem v odvetvi, do ktereho nelze jednoduse vstoupit napr. kvuli vysokym vstupnim nakladum (typicky rozvodne sluzby, vodarny...).
Je marze 100% prilis vysoka? V tom pripade zrejme nenakupujete napr. obleceni, a to se bavim pouze o marzi koncoveho prodejce, ne celeho retezce.

Nicmene nedodrzovani zakonu u vyse diskutovanych odhaduji nekde uplne jinde, a to na poli zivnostenskeho a take dani z prijmu. Pochybuji, ze nekdo z vetsiny zde uvadenych ma ZL a dokonce plati dane. Jenze v tom zajiste nejsou sami, ze...

A jak se zda, uvedena situace nijak zvlast nevadi ani vyrobcum, protoze jinak uz by se k tomu nejak postavili (napr. je jiste nikdo nenuti prodavat jedne osobe dvacet odlitku najednou), moc neverim tomu ze s tim alespon v tech nejviditelnejsich pripadech nemohou nic udelat. Nemluvim ted o tom ze nekdo preproda dal dva, tri kousky mesicne, ale desitky urcite musi videt sami dobre.

Uplne stejne se k tomu prece mohou postavit i kupujici, a proste nabidky ktere jsou predrazene ignorovat. A v neposledni rade, mame svobodu, kazdy muze zacit ty odlitky delat sam, lepe, levneji a prodavat jen primo...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod MirekTT » ned 07 úno, 2010 11:59 am

No já jen okrajově: Při koupi se dívám na zboží a celkovou cenu a poměřuji, zdali koupím, či nikoliv, případně zdali na to mám. Jestli je výrobní cena 20Kč, prodejní cena výrobce 50Kč a překupníkova 100Kč, již nezkoumám. Jde jen o to, zdali je stovka adekvátní ku nabízenému produktu. Dále pokud někde najdu levnější zdroj (ale intenzivně po něm nepátrám) využiji ho.

Jestli je velmi vysoká marže adekvátní, či nikoliv - neblbněte. Ty nejdražší kusy nejluxusnějšího zboží nemají v mnoha případech o moc vyšší výrobní cenu, než standard.

Příklad u běžného zboží: Před pěti lety jsme si se ženou koupili malé auto za cca 350tis. Jedna z položek příplatkové výbavy bylo autoradio u kterého byla uvedena cena 16tis!. Myslel jsem si - tý jo, to bude asi sofistikovaný přístroj. No ba! Neumí nic, jen 6 pamětí na stanice, to ovládání hlasitosti pod volantem stojí za starou bačkoru a nedá se k němu nic připojit. Přehraje jen jedno vložené hudební CD, žádná empča, jak říká náš malej. Kdyby nám auto prodali za cenu stejnou, kde základní cena auta bude o 16tis větší a autoradio zdarma (už za tisíc koupíte u vietnamců stokrát lepší stroj), díval bych se na tu automobilku dneska úplně jinak. "Nehorázné marže jsou naprosto normální, hodně rozhoduje cílová skupina, charakter zboží atd. V čem je Lenz kompakt složitější, než kalkulačka za 50Kč, nebo notebook za 10tis. Já myslím, že se provedením spíš blíží ke kalkulačce než k notebooku, ale cenou je to naopak. I ten nejsložitější výlisek kastle modelu má výrobní cenu pár korun, jeho cena je za formu, manipulaci s ní a hlavně za předpokládaný počet prodaných kusů, do kterých se musí forma atd rozpočítat.

Mám možnost volby, koupím to za ty prachy, nebo ne. Pokud budou lidé kupovat za draho, bude se za draho prodávat, to je jednoduchá rovnice trhu. Že bych si motal hlavu tím, že on prodává odlitek za 500 s tím, že o tři stoly dál to má někdo za sto? No a? Dyť ho nechte. Nekupujte u něj. A o druhé se nestarejte. Nebo zkupte výrobní kapacity odlitkářů na příští dva roky a udějte si v cenách pořádek prodejem za "adekvátní marže", když vás to tak s...e - Samozřejmě dle příspěvků to hodně z vás už pochopilo.

PS: no moc okrajový příspěvek to není. To naše auto se půl roku po uvedení na trh přestalo vyrábět. Po roce vyšel inovovaný model s prodlouženou kastlí a o 100tis levnější :evil: Pár blbů jako já se najde, a když to nestačí, musí se něco změnit - tak funguje trh.
MirekTT

Příspěvekod JBr » ned 07 úno, 2010 12:33 pm

Martin HO píše:Patriku odpověděl jsi JBr za mne. 100% zisk rozhodně není přiměřený.

Ja se na nic neptal :shock: Sice tedy taky vypadam jako Shrek a nekdy jsem i zeleny, ale hadam ze to bylo spis na kolegu jobra vyse :)
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Yarda » ned 07 úno, 2010 1:10 pm

Překupník je podřadný druh obchodníka. Obchodník jde do podnikatelského rizika, nakupuje a prodává zboží v plně konkurenčním prostředí. Obchodník se musí snažit, aby na trhu uspěl a přesvědčil zákazníky, aby nakoupili právě u něj - ať už reklamou, marží nebo jinými výhodami. Překupník do rizika nejde, obchoduje s takovými komoditami, kterých je na trhu nedostatek a o které je u zákazníků zájem. Překupník tak má jistotu, že je vždycky prodá, i kdyby si nasadil marži sebenesmyslnější.
Yarda

Příspěvekod jobr » ned 07 úno, 2010 1:57 pm

Ale ja se take na nic neptal :o a mimoto ani 100% zisk menusi byt podle mne v nekterych pripadech neprimereny, zalezi na okolnostech, podminkach a vedlejsich nakladech. Tim nechci nijak obhajovat praktiky nekterych "obchodniku", natoz konkretni pripady koupe a prodeje na jedne burze uz vube ne. Je to ale ciste jejich vec a vec tech co to kupuji, pripadne jim prodavaji - ale to uz zase jen opakuji jiz vyrcene. ( Neprodavaji totiz vodu na pousti umirajicim zizni :) i kdyz nekteri z modelarske obce se tak mozna nekdy citi :D
H0 DCC, navrat k masinkam kvuli detem :-)
jobr

Příspěvekod Martin HO » ned 07 úno, 2010 3:15 pm

JBr píše:
Martin HO píše:Patriku odpověděl jsi JBr za mne. 100% zisk rozhodně není přiměřený.

Ja se na nic neptal :shock: Sice tedy taky vypadam jako Shrek a nekdy jsem i zeleny, ale hadam ze to bylo spis na kolegu jobra vyse :)

Sorry, byl to přejklep, bylo to na kolegu jobra.
Martin HO

Příspěvekod MirekTT » ned 07 úno, 2010 4:20 pm

jobr píše: Neprodavaji totiz vodu na pousti umirajicim zizni :) i kdyz nekteri z modelarske obce se tak mozna nekdy citi :D

Tak tato slova bych vytesal do mramoru a vylil zlatem - svatá pravda!
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Prodám, koupím