Zx1974 píše:proč vlastně nechceš řídit kolejiště pomocí PC?
Kouzlo ovládání, pomocí točítka a tlačítek mám pocit lepší spjatosti s provozem. Nechci to naprogramovat, zapnout a čučet, jak to jezdí. Tlemit do monitoru není vláčkaření. Kliknout myší na monitoru na vyobrazenou výhybku a být paf z toho, že se přehodí i na kolejišti, mě nebere.
Dám příklad: Je auto, má opravdový volant a pedály, tedy normál. Pak je jiné auto, které má volant a pedály pouze na monitoru počítače a ovládá se myší. Tady někdo celkem správně pokrokově inovoval, ale přehnal to.
Pravda, u toho druhého auta si můžeš cestu předprogramovat a pak jen čučet, ale pokud to neuděláš, uklikáš se k smrti.
Další příklad: Pod volantem je páčka blinkru. U analogových aut je od této páčky ke každé funkci sada vodičů, ať silových, jako u Š105, nebo už jen slabých, které ovládají relé, jako u Favorita. U digitálních aut je to jen ukostření, napájení a sběrnice, Tedy jen tři vodiče na x funkcí, ale furt je to páčka pod volantem s intuitivním, dlouho zaběhnutým způsobem ovládání. Tady také někdo správně inovoval, ale s citem.
PS: je jasné, že větší kolejiště se bez PC neobejdou, tohle však není můj případ.