Ostravsko

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Příspěvekod Víťas » stř 30 pro, 2009 2:53 pm

ondras píše:
Víťas píše:kromě Víťase si zapomněl napsat....

OK Víťase škrtám ze seznamu,protože nechce jako ''analogista'' pokoukávat a zkoušet :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

jééééé :twisted: :D :D
ondras píše:(asi podle letounu E3A Sentry; přeststavěný Boeing 707 s radarem no víc psát nebudu .. )

zase machruješ??!! :twisted: :twisted: :roll: :D :D
Všechno a nic pořádně
Víťas

Příspěvekod ondras » stř 30 pro, 2009 2:59 pm

Víťas píše:...bli ... bla ... blu ... ble

No nemachruju jen spekuluju odkud je název obchodu ... .

Jo a Víťasi vzpomínáš jak jsem řešil vyměňování souprav, a aby mašiny jezdily tak jak chci ... už to mám vyřešené :wink: můžeš přijít pokoukat :lol: :lol: dlouho si neřídil a nedostal sprdung :wink: :lol: :lol: :lol:
H0 , DCC , III. a IV. ep. , ČSD , Segmentovka
1:8 - SDŽ, o.s. 310.017 a 275.021
ondras

Příspěvekod Víťas » stř 30 pro, 2009 3:38 pm

ondras píše:Jo a Víťasi vzpomínáš jak jsem řešil vyměňování souprav, a aby mašiny jezdily tak jak chci ... už to mám vyřešené :wink: můžeš přijít pokoukat :lol: :lol: dlouho si neřídil a nedostal sprdung :wink: :lol: :lol: :lol:

no to tak..možna ty rad dostavaš sprdung...a jaks to vyřešil??a co ten nákres??no neřikej žes neměl čas.... :twisted: :twisted:
A teď otázka pro všechny..ten kdo mi ji odpoví,nedostane nic ale budu mu vděčný za další znalost..
Jak je možné, že když má(třeba Ondráš)nějakou mašinu(třeba 714) na analogu(tudíž stejnosměrný)a poté do ní dal dekodér a nyní ji provozuje na digitálu(tudíž střídavém),tak tomu motorku to nijak nevadí??Díky za osvětlení,už mě to slouho štve :D
Všechno a nic pořádně
Víťas

Příspěvekod ondras » stř 30 pro, 2009 4:05 pm

Víťas píše:...

K tomu nákresu ... no zkusím něco večer narýsovat ... :arrow: nemám čas + na PC jsem vůbec nebyl jen cca vždy na NB na skok kouknout co je nodého na fórech .... .
Ty to nevíš,ale TOM už jo,že já pořád něco mám ... :lol: :lol: :lol:
ondras

Příspěvekod Zdeněk » stř 30 pro, 2009 4:09 pm

Víťas:
No dyť sis odpověděl sám, motor u digitálu je zapojen přes dekodér a ten to vše spáchá. Jo a Valeo mají i v MPM v Havířově a taky Tamiye akryl,normální. Vlastně celý sortiment co má na int.stránkách MPM.
N/Nm-scale, DCC, domácí kolejiště
Zdeněk

Příspěvekod ondras » stř 30 pro, 2009 4:24 pm

Zdeněk píše:MPM v Havířově a taky Tamiye akryl,normální. Vlastně celý sortiment co má na int.stránkách MPM.

Zdeňku o tomto obchodě jsem vůbec nevěděl :wink: díky :D :D 8)

MEZERA MEZERA

No skoro pořád píši o kolejišti tak kolegové můžete se kouknout:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Na mých stránkách přibude (nevím kdy) část STAVBA KOLEJIŠTĚ + fotonávody jak jsem se vypořádal s určitými situacemi :wink: + popis celé stavby ... a bude to průběžně aktualiziváno ... :lol:
PS:Už se těším až se nás sejde třeba víc a zajezdíme na větším kolejišti :wink: :wink:
ondras

Příspěvekod Víťas » stř 30 pro, 2009 7:08 pm

Tzn.dekodér je i usměrňovač??
Všechno a nic pořádně
Víťas

Příspěvekod Ferda » stř 30 pro, 2009 8:27 pm

Víťas píše:Tzn.dekodér je i usměrňovač??

ANO.

Dekodér žere proud střídavý a se.. stejnosměrný a to jak pro motor, tak pro osvětlení a jiné funkce.

Střídavý proud je u DCC použit z důvodu aby bylo možno modulací napětí šířit systémem informace. U DCC nemá stídavé napětí tvar sínusoidy, ale je to modulovaný signál, kde rozdílná délka impulsů zastupuje nuly a jedničky této informace.

Poté, co dekodér přečte informace ze vstupního napětí, není již účelné zpracovávat střídavý proud. Proto je usměrněn a dále použit pro napájení jak samotného dekodéru, tak i pro všechny další funkce a výstupy. Takto pracují i tzv. funkční dekodéry, ktré se používají např. ve vozech bez vlastního pohonu.

Při použití LED osvětlení ve vozech je taktéž nutno proud nejdříve usměrnit a to i u analogu. Je to z toho důvodu, že LED je dioda a přepólování rozhodně nemiluje. U analogu je možné použití jen ochranné diody. pak LEDka svítí jen při jízdě jedním směrem. V lokomotivě se toto využívá k ovládání světel při změně směru jízdy, ve vozech by to zanamenalo, že by osvětlení fungovalo jen při jízdě jedním směrem a proto se taky používá můstkový usměrňovač, který v tomto případě zajistí aby v obvodu LED měl proud vždy správnou polaritu.

Jukni na stránky Zababova: http://www.zababov.cz/wiki/index.php/Os ... AD_vozidel na Schéma s můstkovým usměrňovačem pro osvětlení vozů nezávislé na směru jízdy. Toto zapojení pracuje jak v analogu tak v digitálu naprosto spolehlivě. Když si představíš, že PLUS může procházet obvodem jen ve směru šipek a MÍNUS jen opačným směrem, pak je to naprosto jasné.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Víťas » čtv 31 pro, 2009 4:58 pm

Ó Ferdo děkuji za vyčerpávající vysvětlení,konečně už to vím,teď už budu mít klidné noci :D :D
Všechno a nic pořádně
Víťas

Příspěvekod Tom » čtv 31 pro, 2009 9:57 pm

Víťas píše: Ó Ferdo děkuji za vyčerpávající vysvětlení,konečně už to vím,teď už budu mít klidné noci

Víťasi, máš pravdu i mne to Ferdovo vysvětlení naprosto vyčerpalo! :shock: :?
Tom

Příspěvekod ondras » sob 02 led, 2010 1:39 pm

VÝZVA :

Kolegové z Moravskoslezska,ukažte se,my víme,že tam jste ... :lol:
Zkuste si udělat čas na burzu (16.1.) nebo na schůzi (datum zatím nebyl stanoven :cry: ) ať máme kádr silnější :wink: a nové tváře jsou vítány.
Tak co Milane Ferdiáne, TT-Maniacu, Lukáši Himlere, Jirko Zoubku, BaWisi, ToasRy, Ostradiku a další :?:
Milan Ferdián je omluven,má určitě práce až až ...
Naposledy upravil ondras dne ned 03 led, 2010 6:18 pm, celkově upraveno 1
ondras

Příspěvekod Víťas » sob 02 led, 2010 3:39 pm

ondras píše:Kolegové z Moravskoslezska,ukažte se,my víme,že tam jste ... :lol:
Zkuste si udělat čas na burzu (16.1.) nebo na schůzi (datum zatím nebyl stanoven :cry: ) ať máme kádr silnější :wink: a nové tváře jsou vítány.

jo přesně,ať maj v Helbichovi větší tržby!!!
Všechno a nic pořádně
Víťas

Příspěvekod Tom » sob 02 led, 2010 10:19 pm

Ondras píše: VÝZVA : Kolegové z Moravskoslezska,ukažte se,my víme,že tam jste ... Zkuste si udělat čas na burzu (16.1.) nebo na schůzi (datum zatím nebyl stanoven ) ať máme kádr silnější a nové tváře jsou vítány. ...

Ondráši, že Tobě zbyly doma ještě nějaké ty vizitky...! :?
Tom

Příspěvekod ondras » ned 03 led, 2010 10:27 am

To Víťas : no ano ,já jim to přeju,mají to tam pěkné i když ta obsluha někdy vázne.
To Tom : Ano,zbyly vizitky.
ondras

Příspěvekod pavel » ned 03 led, 2010 9:29 pm

Obsluha někdy vázne - záleží jaká je tam směna.Chodíme tam někdy z práce a opravdu záleží na směně, někdy rychlá obsluha, někdy pomalejší.
pavel

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava