Zdeněk píše:
Myslím si totéž, jsou "knihy"plánků kde je dost velkých kolejišť, ale ty do bytu 2+1 nedám. Proto bych se taky rád přimluvil za co největší počet "mikrokolejišť". Čím víc takových nápadů= tím míň kolejišť v reálu s kruhem vedoucím odnikud-nikam a různých vlakodromů.
Co se týče kolejových okruhů,když se navrhne správné dopravní zázemí,smysl a vhodná mini stanička,tak ten kruh dostane jiný náboj.Ve skicáků má již připravených okolo 20 návrhů těchto mini kolejišť.Ty jsou vyloženě určené pro začátečníky, ty co chtějí postupně poznávat železnici v malém nebo pro pokročilé si vyzkoušet jen některé technologické postupy při zpracování krajiny a atd. .
Byt 2+1,i v tomto prostoru jde hodně vymyslet.Těsně než jsem poznal naší sekci N-scale,tak jsem měl již připravené velké kolejiště 4,0m*1,2m,které při rozložení v místnosti (obývací pokoj),neblokovala příchod do této místnosti,volný prostor pro případné hosty ,k balkonovým dveřím atd.Těch bloků co jsem pokreslil,než jsem přišel na vhodné řešení,těch bylo velmi hodně

Je mi jasné, že velké kolejiště zůstanou výsadou lidí co mají k dispozici volné prostory,ale z druhé strany vím,že si rádi tyto kolejiště prohlížite a přitom v mysli již sníte,jak vy by jste na tom velkém kolejišti proháněli své vlakové soupravy.

Mám ještě další nápady,a když se mi tato témata podaří vměstnat do určitých omezených prostor,tak si myslím,že by jste mohli být trošku spokojeni.
Pro vysvětlení:
mikro kolejiště-něco jak dioráma,ale většinou se jedná jen o pár výhybek nebo dokonce jen kusých kolejí ,zasazených do určitého provozního prostředí
mini kolejiště-to jsou ony okruhy ,ovály,ale musí dávat provozní smysl
normal kolejiště-zde se jedná většinou o běžné naše věčné téma ,odbočná stanice s koncovou a vhodný skrytým nádražím.
pokojová,podkrovní-samostatná místnost ,čistě určená jen na využití modelového kolejiště
segmentová-kolejiště složené z několika dílu ,tady jich mám též pár připravených i s vhodným umístěním v bytě
modulová s normovaným rozhraním-všichni je znáte /ZABABOV,OSTRAMO,SLOVÁCKO,LUHAČOVICE/
modulová domácí - i ty existují
dioráma-hodně rozšířená ve FRANCII,zde i já přidám něco pro vás,protože toto téma mi připadá u nás hodně zanedbané a přitom dává obrovské možnosti pro vás,co bojují s každým centimetrem.
Snad jsem na něco nezapoměl