jobr píše:Ahoj, mate nekdo zkusenosti s pistoli od Herpy? Stal jsem se jejim stastnym majitelem, ale z navodu moudry nejsem. Zatim jsem zkousel strikat jen vodou a to vypada velmi dobre a neni s tim problem. Nejsou mi ale jasne dve veci:
1. v navodu se vsude pise, ze je urcena pro barvy bez rozpoustedel. Chapu to spravne tak, ze je mozne ji pouzit pro akrylatove a synteticke barvy, ale ne pro nitro barvy? Protoze jinak rozpoustedlo je vse vcetne vody a tedy nevim cim bych mel barvy redit jak mi radi take navod.
2. ma nekdo zkusenost jak dlouho lze nechat akrylatovou barvu v kalisku nez zaschne? A nasledne predpokladam by melo stacit vymyt kelimek vodou a prostriknout vodou.
Diky Jirka
Jirka asi ještě pořád testuje nejvhodnější hustotu vody

Na začátek jeden úkrok stranou.

Zkoušel jsem všechny techniky. Nátěr štětcem, ten jsem opustil po prvním pokusu. Pak jsem stříkal spreji - asi 40 vozů a na závěr Sergeje, včetně žluté linky. Nedostatečný výběr barev mě "donutil" zakoupit stříkací pistoli. I když si myslím, že se spreji jsem dosáhl na celkem slušný "grif", tak bych příště bod dvě vynechal a začal hned s pistolí. Kvalita nástřiku je někde úplně jinde!
A teď k výše uvedené pistoli (Herpa).
Jako úplný diletant jsem zašel do obchodu, vznesl pár naivních dotazů, odpovědi na ně mě trochu vyděsily, ale nakonec jsem s výrobkem od fy Herpa odešel domů.
Po troše komplikací jsem sestavil potřebné a zkoušel stříkat.
K pohánění používám "poloprofesionální" sestavu - bezolejový kompresor s desetilitrovou expanzní nádobou (ten už jsem měl nějaký pátek doma ) a dvoustupňový odlučovač kapek s filtrem a jehlovým regulačním ventilem (ze starého laboratorního přístroje). Výstup z odlučovače je tenkou měděnou trubičkou, na kterou je napojena ta originální.
Po krátkém vyzkoušení jsem dospěl k názoru, že regulace množství vzduchu kolečkem na pistoli není nijak výrazná, lepší je regulace tlaku na vstupu do pistole. Regulace množství barvy se mi zdá dostatečná.
S pistolí se pracuje jinak , než se spreji. Pistoli je třeba držet ve stále stejné poloze a pohybovat stříkaným předmětem. Chce to trochu grifu ( a za chvíli z toho bolí ruka).
Trochu problémem je spirálově zakroucená přívodní hadice. To jsem ale vyřešil tím, že jsem měděnou přívodní trubičku natáhl pod stůl a originální hadici vedu kolmo vzhůru.
Pistole stříká hezky rovnoměrně, není třeba tolik hlídat "zalití" modelu.
S pistolí jsem si odnesl i vodouředitelné barvy Vallejo. Stříkání s nimi je naprosto v pohodě. Jsou již naředěny k nástřiku.
Vyzkoušel jsem i zbytky akrylkombinačních barev ze sprejů. Překvapilo mě, že výsledek byl úplně stejný. Případné problémy nejsou tedy v kvalitě barev, ale v technice stříkání. Takže si všechny spreje nechám a potřebné množství barvy z nich jenom "ustříknu".

Nevýhodou stříkání pistolí je, že poměr nástřik - údržba je asi 1 : 10.
Stříkací hlavice je třeba dobře vymýt. Pouhé prostříknutí a vypláchnutí nestačí. Je třeba hlavici oddělit od pistole, vytáhnout jehlu a po vypláchnutí ještě vytřít klůckem hadru. Když jsem stříkal vodouředitelnými barvami po akrylkombinačních, tak i nepatrný zbytek ředidla způsobil vysrážení barvy a ucpání trysky. Proto je asi lepší pro každý druh barvy používat jinou hlavici.
Návod k použití mi nebyl úplně jasný, hlavně co jsou to barvy bez rozpouštědel ( no, holt diletant). A tak jsem dneska sebral odvahu a vyzkoušel i další ředidla. Hlavice nereagovala ani na aceton, ani na ředidlo S6006. Takže asi nebude problém stříkat i syntetickými barvami.
Ale pozor na vlastní pistoli. Ta reagovala i na ředidlo na akrylátové barvy a "slezl" z ní nástřik. Takže vypadá, že je v provozu tak pět let. Na funkci se, naštěstí, nic nezměnilo.
Pokud jde o dobu, po kterou je možné ponechat barvu v kalíšku, tak se mi zdálo, že po deseti minutách se začínal tvořit na povrchu škraloupek. Nehledě na to, že začalo docházet k separaci na jednotlivé složky a dost blbě

A ještě mě překvapilo to, že dvě z pěti hlavic foukají do kalíšku místo do trysky.

To jsou první poznatky , o které jsem se s vámi chtěl podělit, neboť z prvních pokusů jsem zatím nadšen.