DCC staniční úsek

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Příspěvekod vvitty » stř 11 lis, 2009 2:28 pm

DCC moc nerozumim ( :lol: ), nicmene predpokladam, ze cilem zde uvadenych zapojeni je vytvorit nesymetrii signalu, kterou dekoder je schopen detekovat, a ktera vznikne prave na rozdilnem poctu diod v kazdem smeru po stisknuti spinace.

Predpokladam, ze je nejaka minimalni hranice, ktera odpovida prave drive zvolenemu poctu kremikovych diod, tedy cca 2V ?

Jestli ano, tak tam Schottkyho diody nedavejte, budete jich muset dat vic... a nema to smysl, frekvence na ktere DCC moduly komunikuji zvladnou bezne kremikove diody typu 1N400x, pripadne se daji pouzit rychlejsi signalove 1N4148, pokud staci proudove omezeni na pul amperu...

Pouziti Schottkyho diod v pulznich zdrojich se vaze hlavne k jejich nizsimu napetovemu ubytku, coz zvysuje ucinnost zdroje. Ale rekl bych, ze to je prave to, co zde nechcete...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Janek » stř 11 lis, 2009 4:50 pm

vvitty píše:DCC moc nerozumim ( :lol: ), nicmene predpokladam, ze cilem zde uvadenych zapojeni je vytvorit nesymetrii signalu, kterou dekoder je schopen detekovat, a ktera vznikne prave na rozdilnem poctu diod v kazdem smeru po stisknuti spinace.

Predpokladam, ze je nejaka minimalni hranice, ktera odpovida prave drive zvolenemu poctu kremikovych diod, tedy cca 2V ?

Jestli ano, tak tam Schottkyho diody nedavejte, budete jich muset dat vic... a nema to smysl, frekvence na ktere DCC moduly komunikuji zvladnou bezne kremikove diody typu 1N400x, pripadne se daji pouzit rychlejsi signalove 1N4148, pokud staci proudove omezeni na pul amperu...

Pouziti Schottkyho diod v pulznich zdrojich se vaze hlavne k jejich nizsimu napetovemu ubytku, coz zvysuje ucinnost zdroje. Ale rekl bych, ze to je prave to, co zde nechcete...

Tuto diskuzi ,když jsem ji zakládal byla určena pro vytvoření levné varianty brzdícího modulu BM1 a vizuální kontrolu obsazené koleje. Po čase se nám to podařilo implementovat do jednoho modulu a tím se nemusí přerušovat obě koleje, nýbrž stačí jen jedna. Tento modul já osobně se chystám používat na menším kolejišti, kde řízení provozu je manuální DCC + vyhýbky a návěstidla elektricky manuální. Ovládání panelu komplet DCC a nebo PC neplánuji z důvodu pro mne složitosti a vysoké ceny. Dalším faktem je že si rád postavím cestu sám a zajezdím si jak chci já. :)

Osobně používám na sestavení modulu diody 4 x 1N400x v sérii a jakto funguje vám sdělím již zítra...

Ps: co se týče ztráty napětí na diodách, tak to mne zas už moc netíží, jelikož na našem budoucím malém kolejišti moc souprav jezdit nebude a ztráta znát nebude. Samozřejmě celé kolejiště bude napájeno pře diody z důvodu vyrovnání napájení na všech kolejích.
H0 - DCC - PC - ŽELEZNICE - ELEKTRO
http://kolejiste.blogspot.cz
Janek

Příspěvekod George V. » čtv 12 lis, 2009 5:56 am

Schottkyho diody slouží k usměrňování proudů s frekvencema řádově GHz, mají nižší průrazné napětí a s proudovým dimenzováním to taky nebude nijak slavné. Obyčejná dioda vyhoví bez problémů do frekvencí řádově MHz, na DCC běhají jenom kHz...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod vvitty » čtv 12 lis, 2009 10:21 am

George V:
Schottkyho diody vyrabime pro ruzna zatizeni az do 120A, to bych rekl ze staci i na zahradni lokomotivu :wink:
http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/3451/stps24045.pdf

To, ze se Schottkyho diody delaji i na proudy v radu desitek mA souvisi s pozadavkem na nizkou parazitni kapacitu diody, podstatnou pro VF signaly. Nicmene varianta s proudovou zatizitelnosti 1-5A je porad bezna bizuterie...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod pepe » stř 25 lis, 2009 8:06 pm

To:Janek. Neozval si sa ako Ti funguje ten obvod. Mne totiž nie podla predstáv. LEDka nesvieti vobec, vypínač je k ničomu a obvod brzdí iba ak je zrušený prepoj medzi D1 a brzdiacim úsekom. skúmam to už asi 4hodiny ana nič som zatial neprišiel. Tak sa pochvál ako si na tom Ty.
pepe

Příspěvekod Janek » stř 25 lis, 2009 10:32 pm

Milí pepe :) můj testovací obvod vypadá takto a pracuje na 100%, tedy pracuje od té doby co jsem u Lokodekoderu Lenz Silver v loko (možná někdo poznal že se jedná o přestavbu PIKO na DCC viz. video) nastavil u CV51 - 2 a tím zapnul fc. ABC:
Obrázek
Prosím omluvte provedení, jsem elektronik amatér :)

Zde na další foto je vidět rozsvícení diody po obsazení loko v úseku, dioda je napojena napřímo přes odpor a jako signalizace stačí, není potřeba žádných rozvádění přes tranzistor atd.
Obrázek

dále jsem si dovolil takovou malou videoukázku, kde ukazuji průjezd při vypnutém spínači a automatické zastavení při zapnutém vypínači,
omlouvám se za horší kvalitu:
http://www.youtube.com/watch?v=hvinRKuz9pg

jo a k diodám, já použil 1N4007 klasiku diodu a funkci vidíte na videu :-)

a na závěr pokud by někoho zajímalo co mne zdrželo v dokončení tohoto vlákna do konce je omluvou stavba našeho kolejiště viz. URL v podpisu a nebo stavba točny H0 220mm a zde dvě fotky :D
http://kolejiste.kvalitne.cz/files/tocna1.JPG
http://kolejiste.kvalitne.cz/files/tocna2.JPG
Janek

Příspěvekod pepe » čtv 26 lis, 2009 3:08 pm

Dakujem za odpoved a skvelú ukážku. Asi som niekde spravil chybu. ABC mám samozrejme zapnuté,diody som použil KY13...? Loko mi zastavuje stále,či mám zapnutý alebo vypnutý spínač a LEDKa za boha nesvieti./aje dobrá,tranzistor nový,diody odskúšané/ No musím sa s tým ešte vyhrať.
pepe

Příspěvekod Janek » čtv 26 lis, 2009 4:03 pm

Ještě zde uvádím postřehy ze zkoušek a stavby:

Použité diody - 1N4007
Dioda - klasika LED oranžová
Odpor LED - dosazovací metodou (doplním hodnotu)
Vypínač - jakýkoliv přerušovací

Možné závady:

LED nesvítí, neindikuje -> moc velký odpor
LED svítí - indikuje loko, ale při zapnutí vypínače a tím zapnutí BM1 zhasne -> otočit polaritu LED
Loko při zapnutí BM1 projede, ovšem v opačném směru stojí -> otočit polaritu celého modulu
vše se zdá být OK - modul je prostě správně -> nastavit u CV51 lokodekoderu LENZ hodnotu 2
loko projede úsekem, nezastaví, ale zpomaluje -> změnit hodnotu v CV52 lokodekoderu a nebo zvětšit brzdný úsek
loko v úseku zpomalí, ale pomalu projíždí dál -> přidat do sérii 2 x 4 diody další na 2 x 5 diod
vše jsem udělal a stejně loko na BM1 nereaguje -> zkontrolovat jestli nemám zapnut na ovladačce režim posunu F3
Naposledy upravil Janek dne čtv 26 lis, 2009 10:23 pm, celkově upraveno 1
Janek

Příspěvekod pepe » čtv 26 lis, 2009 8:41 pm

LED som mal skúšobne zelenú odpor 2k2 som znižil na 1k5, stále nesvieti. Loko v úseku zastaví ale po prejdutí izol.mezery pribrzdí a potom ako keby ešte raz pribrzdí až do zastavenia. Na inej kolaji s obyčajným BM1 zastavuje plynulejšie. Nemám ešte/pri pokusoch/ nastavenú konšt. brzdnú dráhu. Ešte si nespomenul ten darlington BC517. predpokladám že hovoríme o tom zapojení s ním. Dá sa na nom namerať vôbec otvorený stav?
pepe

Příspěvekod michal.kubista » čtv 26 lis, 2009 9:14 pm

Janek má teď skušební zapojení jen s LEDkou paraleně d kiodám. Tam ten odpor mi vychází tak 150 ohm. Uvědom si, že pokud nedojde přímo ke zkratu kolejí, pak na diodách by měl být úbytek napětí 3V, což je napájecí napětí pro LEDku, tak vyzkoušej odpor v této hodnotě a možná i menší, ale opatrně, ať zase tu LEDku zbytečně nezničíš.
michal.kubista

Příspěvekod pepe » čtv 26 lis, 2009 9:26 pm

Dík za radu,zajtra to vyskúšam.
pepe

Příspěvekod Janek » čtv 26 lis, 2009 10:11 pm

jj... přesně tak, zatím mám zapojení LED bez tranzistoru... další varianta kterou budu zkoušet ve volnu bude s tranzistorem, jelikož dojde k menší ztrátě napětí na trakci... ovšem zase se musí připojit externí napajení pro LED, ale to budu řešit zdrojem od PC které mi bude zdrojem jak pro signalizační LEDky na ovládacím panelu, tak pro osvětlení budov, lamp, semaforů a točny, pro trakci mám pak zdroj ROCO a vyhýbky budu napájet asi 16V dalším zdrojem DC, DC zdroj budu mít na vyhýbky z důvodu jednotlačítkovému nastavení celé vlakové cesty...

PS: doporučuji ty diody 1N4007 jsou levné a funguje to s nima na 100%
Janek

Příspěvekod michal.kubista » čtv 26 lis, 2009 10:53 pm

Jen pro zajímavost, jaký odpor jsi použil ty? Jak daleko jsem se svým výpočtem (může se to docela lišit dle LEDky, jelikož mají různé úbytky napětí a dokonce proud pro rozvícení se může značně lišit)
Ty diody použiju úplně stejné, jelikož dokonce snesou chvilkově i zkratový proud DCC zdrojů, které by měly zareagovat tak rychle, že diody přežijí. Ale u mě to zatím je jen teorie.
michal.kubista

Příspěvekod Janek » čtv 26 lis, 2009 11:21 pm

michal.kubista píše:Jen pro zajímavost, jaký odpor jsi použil ty? Jak daleko jsem se svým výpočtem (může se to docela lišit dle LEDky, jelikož mají různé úbytky napětí a dokonce proud pro rozvícení se může značně lišit)
Ty diody použiju úplně stejné, jelikož dokonce snesou chvilkově i zkratový proud DCC zdrojů, které by měly zareagovat tak rychle, že diody přežijí. Ale u mě to zatím je jen teorie.

já použil odpor 68 ohmu +/- 5% (modrá, šedá, černá, zlatá) snad je to tak správně
a LED prům.5mm, oranžová, 8-30mcd/10mA (Uf=2,00V), difuzní, 60deg, 625nm

PS: obvod jsem zkusil záměrně momentově zkratovat a vydržel bez problémů :) to jsem ani neuvedl v předchozím příspěvku :)
Janek

Re: DCC staniční úsek

Příspěvekod kiski » úte 01 lis, 2011 5:45 pm

Páni kolegovia, je možné nejakým spôsobom odstrániť to blikanie LED pri opúšťaní detekovaného úseku? Nejakým dodatočným obvodom? Aby jednoducho pri odchode loko s úseku detekcie zhasla bez blikania... Ak má niekto nejakú schému, nech ju hodí do pléna... :mrgreen: ...vďaka...
Kiski
TT, DCC
kiski

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika