TTmili píše:Pokud je to ale opravdu těmi tlumivkami, pak to buď nejsou tlumivky, a nebo je možné že ty novodobé jsou vyráběny jiným způsobem než kdysy dávno a jsou směrově závislé (např mají tendenci při opačném zapojení eliminovat proud nebo tak). Slibuji že zítra přinesu odpověď od našeho učitele na elektroniku, ten tomu rozumí snad ze všech nejlíp, už pár věcí mi vysvětlil (např co je transduktorová regulace apod.) takže myslím že jemu se skutečně věřit dá, ale můj názor je že pokud to je tlumivka, jakože co jinýho by bylo před motorem, pak by měla být nezávyslá na průtoku proudu.
Tak mě napadá, je to ale spíše otázka do digitálu, teoreticky k pulzní regulaci protože vlastně každý dekodér si v sobě nese pulzníregulátor, kdysy nedávno jsem se dočetl, někteří to tak praktikují (Dan z domácí modulovky a možná i jiní) že v těchto systémech jsou tlumivky jistou překážkou, co je na tom pravdy? Můžou při pulzní regulaci něco ovlivňovat? Moje slabé znalosti elektroniky mi říkají že naopak při těchto způsobech řízení jsou potřeba více než při analogu, neboť špičky které zarovnávají mají mnohem vyšší ráz.
No tlumivky určitě nemohou být "směrově závislé", protože při změně směru teče motorem i tlumivkami opačným směrem. Takže by to nefungovalo...

Při impulsní regulaci může asi opravdu docházet k zahřívání tlumivek, protože ty se snaží impulsy naopak vyhladit...

radekkrupka píše:Já mám zase vyzkoušeno, že často odstraníš problém i tím, že zdánlivě nic neudělášProstě nevědomky uděláš ještě něco jiného
No někdy pomůže rozborka a sborka...