Jakého výrobce kolejiva doporučíte?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Jakého výrobce kolejiva doporučujete?

Fleischmann
26
14%
Roco
20
11%
Tillig
49
27%
Peco
70
39%
Jiný
16
9%

Celkem hlasů : 181

Příspěvekod Radek » pát 23 říj, 2009 4:08 am

milan ferdián píše:No jo ,jsou to jen nákresy.Z toho nevyčteš ,kde začína tečna poloměru výhybky a jak dlouhé jsou ty ramínka,takže ti chybí při konstrukci zhlaví stanic, důležitý bod.
Já sem si je vytiskl a pak to do nich zkoušel dorýsovat a odměřit. Jasně že to není nic moc přesného, ale zkouška dopadla docela dobře: Když se potom ze zjištěných údajů vypočetla vzdálenost kolejí při spojení dvou výhybek, výsledek odpovídal vzdálenosti změřené na kolejišti. :wink:
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 23 říj, 2009 6:43 am

Houmr píše:
Přesně! Váhám a nevím pro co se rozhodnout. Ale nehoří, neboť ještě nemám hotový plán a ukájím své potřeby zatím kupováním vagónů a staveb. :) Mám nějaké koleje a vyhýbky od Roca s podložím,ale byl to dárek. To v budoucnu nevyužiji, chci si podloží udělat sám.[/quote]
No ono by jsi mohl v klidu použít kolejivo Roco třeba do skrytých částí kolejiště. Myslím si, že tuto funkci by plnilo dobře.[/quote]

Taková drobnost s tím podložím u ROCO ve skryté části - mám to ve vitrínách v řadách za sebou a je horor když mi vypadne vagon z kolejí třeba ve třetí či čtvrté řadě - díky "vysokému" podloží se to dost blbě vyndavá a usazuje zpět! Mám cca 5cm mezi kolejevýma řadama - takže do skrytého nádraží tohle určitě dávat nebudu!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod StaraPakna » sob 24 říj, 2009 5:52 am

milan ferdián píše:
Houmr píše:
StaraPakna píše:Využívám tohoto vlákna pro dotaz.....
Kolejiště jakš takš daný v kupě, sice nikdo nejásal (ani nebrblal) ale nějak se mi zamlouvá. Prosím o radu má Peco někde nějaký nákres Geometrie?? Protože anglicky umim yes a nou tak mi Peco stránky nepomohli. Fleischmann má geometrii jednoduchou nicméně je drahý což mě nepředstavitelně zvedá¨ze židle.... :) Jenomže s PECO se nějak peru to co mám vymyšlené ve Fleischovi mi do PECO ne a ne zalézt.... Jsem už smutný :( Houmr má takový udělátko na flexi koleje, kde se dají sehnat rozměry R1 R2 R3 a další?? Prostě začátečnický votázky a hledám poctivě....

VŠEM MOC Děkuji za pomoc. Pavel

No já vím jen o nákresech vyhybek a křížení.
http://www.peco-uk.com/Downloads/SL-95,96.pdf
Pokud použiješ flexi koleje, tak si poloměry uděláš jaké potřebuješ, podle šablony, kteoru si nakreslíš, třeba na kartonový papír. Jinak poloměry oblouků jsou třeba tady: http://www.modelova-zeleznice.eu/oblouk ... kruhu.html

No jo ,jsou to jen nákresy.Z toho nevyčteš ,kde začína tečna poloměru výhybky a jak dlouhé jsou ty ramínka,takže ti chybí při konstrukci zhlaví stanic, důležitý bod. U PILZU i ostatních výrobců kolejiva ,ti mají aspoň zveřejněnou základní geometrii.Znovu upozorňuju,že kolejivo je dost specifické ,platné poměrům na královských železnic.Při složení výhybek,jako kolejová spojka,tak jste skoro na hranici normy (NEM 102- B1-48mm/NEM 112-52mm)

Milane a co bys doporučil ty jako znalec (tedy tak jak mám načteno) pořád u mne rozhoduje požitek pro kluky a táta si zaposunuje (alespoň na panelu žééé :wink: ) tedy jaký kolejivo? PECO mi šlo se zpocenýma zádama je v kupě i takový jen jsem ještě nco ladil určitě ho přidám na rajče.
Začínám a každý začátek je těžký, mám to ale na koho svést mám tři syny.
Moduluju N-ko
StaraPakna

Příspěvekod milan ferdián » sob 24 říj, 2009 6:14 am

Jednoznačně PECO/CODE75 :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod George V. » sob 24 říj, 2009 11:57 am

Já začínám docela vážně uvažovat o Tillig Elite. Ty výhybky jsou prostě super. Navíc dělají i obloukové koleje/pražcové pásy. Akorát mi chybí trojcestná výhybka. Je PECO Code 83 kompatibilní s Tillig Elite?
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Ferda » sob 24 říj, 2009 12:23 pm

George V. píše:Je PECO Code 83 kompatibilní s Tillig Elite?

Je kompatibilní, pouze vzhledově bude trochu trčet z řady.

Nicméně tojcestnou nesouměrnou výhybku lze postavit ze dvou stavebnic EW3. Chce to jen trochu přesnosti, ale pokud potřebuješ jen jednu nebo dvě, tak to není takový problém, a cenově to výjde prakticky stejně.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod rchlumecky » sob 24 říj, 2009 4:12 pm

George V. píše:Já začínám docela vážně uvažovat o Tillig Elite. Ty výhybky jsou prostě super. Navíc dělají i obloukové koleje/pražcové pásy. Akorát mi chybí trojcestná výhybka. Je PECO Code 83 kompatibilní s Tillig Elite?

Taky jsem právě nakoupil Tillig Elite pro svoje "mimimoduly" .. kombinuju s Roco Rocoline (je i trojcestná) i Roco Geoline pro přechody (vše je právě Code 83 a dobře k sobě s Tilligem pasuje. Rozhodoval jsem se asi rok a nakonec tahle kombinace vyhrála. R.
rchlumecky

Příspěvekod milan ferdián » sob 24 říj, 2009 7:24 pm

rchlumecky píše:
George V. píše:Já začínám docela vážně uvažovat o Tillig Elite. Ty výhybky jsou prostě super. Navíc dělají i obloukové koleje/pražcové pásy. Akorát mi chybí trojcestná výhybka. Je PECO Code 83 kompatibilní s Tillig Elite?

Taky jsem právě nakoupil Tillig Elite pro svoje "mimimoduly" .. kombinuju s Roco Rocoline (je i trojcestná) i Roco Geoline pro přechody (vše je právě Code 83 a dobře k sobě s Tilligem pasuje. Rozhodoval jsem se asi rok a nakonec tahle kombinace vyhrála. R.

Jak kombinuješ :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod George V. » pon 26 říj, 2009 6:11 am

Ferda píše:
Je kompatibilní, pouze vzhledově bude trochu trčet z řady.

Nicméně tojcestnou nesouměrnou výhybku lze postavit ze dvou stavebnic EW3. Chce to jen trochu přesnosti, ale pokud potřebuješ jen jednu nebo dvě, tak to není takový problém, a cenově to výjde prakticky stejně.

Super nápad, určitě vyzkouším...
George V.

Příspěvekod greenery » pon 26 říj, 2009 8:54 am

...taky jsem zvolil Tillig Elite. Výhodou je i brunýrování prutů, takže vlečkové koleje nechávám tak, ostatní jemně přebrousím, takže se dá napodobit intenzita pojíždění.
greenery

Příspěvekod George V. » úte 27 říj, 2009 6:19 am

...tak já nevím, ale brunýrování prutů nevidím jako výhodu (a co výhybky, ty jsou také brunýrované?). Já si budu koleje natírat patinovou rzí.
George V.

Příspěvekod greenery » úte 27 říj, 2009 7:53 am

..výhybky jsou taky. Výhodou je to co jsem napsal předtím. Méně pojížděné koleje se dají svrchu těžko opatřit patinou pomocí barvy. Brunýrování se dá dál taky patinovat a navíc pak neprosvítá lesklý kov. Zdá se mi to jako sympatický bonus. Kromě toho mají výhybky pružné jazyky jako v reálu. Na rozdíl od PECO, kde je kloub (nebo jak to nazvat). Pro mě je to zkrátka modelovější. Ale je to věc názoru, každému se líbí něco jiného.
Nevýhodou může být pro majitele starších modelů nižší výška temene kolejnice (daň za modelovost - zapomněl jsem jaký je to CODE) a jiná volba u Elite není, takže modely s většími okolky drncají. Ale týká se to opravdu jen těch starých s okolky z dnešního pohledu hračkovými. Třeba páry od Kleinmodellbahn projíždějí bez problémů.
greenery

Příspěvekod George V. » úte 27 říj, 2009 8:24 am

...já nevím teda, jestli jsou i stavebnice výhybek brunýrovaný...
George V.

Příspěvekod greenery » úte 27 říj, 2009 8:31 am

....řek bych, že fšechny pruty kolejnic. No když už, tak už....
greenery

Příspěvekod vape777 » úte 27 říj, 2009 8:48 am

Len pre informáciu. H0 Tillig Elite code 83 prešli inováciou.
Podstatou je odstránenie možných problémov pri jazde modelmi s nesprávnymi dvojkoliami (možnosť skratu v oblasti pružného jazyka a srdcovky).
Nové prevedenie má iné elektrické zapojenie, srdcovka s časťami jazykov je vodivo prepojená a jazyky sú v mieste cca 2 cm od srdcovky prerušené - odizolované od srdcovky. Zmeny sú aj v nahradení plastových prídržníc kovovými a malé úpravy sú aj vo vzhľade prestavovacích podvalov. Súčasťou balenia sú aj plastové doplnky k výhybkám.
Bližšie info je v MIBA 11/2009:
http://www.miba.de/miba/09/11/30.htm
alebo na stránke výrobcu v sekcií novinky H0-2009
http://www.tillig.com/deutsch/downloads ... iten09.pdf

PS: Moja veľkosť je síce TT ale táto nová generácia výhybiek ma zaujala, snáď sa dočkáme aj vo veľkosti stredu.
vape777

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)