Návrh TT 200*130

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 14 črc, 2009 11:33 am

josves píše:
josves píše:
Petr Zatrepalek píše:Já ti poradím toto - Bauhaus prodává hliníkové jekly a plastové spojky do nich. Dá se tak prakticky sestavit cokoliv - spojky natlučeš do jeklu gumovou paličkou a máš hotovo - pevné, lehké a hlavně rychlé a jednoduché!

Byl jsem se na to podívat... a mile mě to překvapilo :) sice cena není příliš příznivá, ale hliník vydrží věky... :) a co se pevnosti týče vypadá spolehlivěji než dřevo (v případě sklápěcího kolejiště..)

Ze zvědavosti jsem si prolezl internet a našel jsem v podstatě totožné hliníkové profily na webu Ferony. Ve Feroně stojí běžný metr 48,50,-.... v Bauhausu stojí dva metry dlouhý profil 428,-.... :lol:

No jo, ale co je to "v podstatě" :D Nejde právě o profil ale o ty plastové spojky! Pokud by to šlo použít na ty normální profily z Ferony - je vyhráno!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod josves » úte 14 črc, 2009 1:15 pm

Petr Zatrepalek píše:No jo, ale co je to "v podstatě" :D Nejde právě o profil ale o ty plastové spojky! Pokud by to šlo použít na ty normální profily z Ferony - je vyhráno!

"V podstatě" znamená to, že profil v bauhausu má rozměry 30*30mm a tloušťku stěny 1,5mm a profil z ferony má ty samé rozměry, ale tloušťku stěny 2mm. což by v případě drobného přebroušení spojky neměl být problém :) samotná spojka bez úpravy by se totiž do toho profilu z Ferony nevešla... má co dělat aby se vešla do originálu...
TT, Digitál, III.-IV., ČSD
josves

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 14 črc, 2009 3:04 pm

Super! Díky za info! Mimochodem, to přebroušení u originálu se nedělá právě z důvodu větší pevnosti spoje - prostě se to tam natlouká... Já s přebrusem tak jako tak počítám z důvodu "rozebíratelnosti" vitrín (po nasazení provrtám spojku i jekl a sešroubuju ve spoji samořez. šroubem) - takže FERONA má kšeft jistej!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod chameleon » úte 14 črc, 2009 6:49 pm

Hm, tak to dohromady funguje, a já před lety ten rám nechal svařit.. :roll:
Každopádně ale nechci malovat čerta na zeď, ale je profil 30x30x2mm na sklápěcí rám 200x130cm DOST? Když ho chytnete za roh, nezačne se přes úhlopříčku kroutit?
Není mezi námi technolog, který by ´kroucení´ materiálu dokázal vypočíst? Třeba by se nějaká tabulka hodila i ostatním :wink:
chameleon

Příspěvekod mlha » úte 14 črc, 2009 7:40 pm

podle mě bude hodně záležet na tom,kolik udělíáš v tom rámu výztuh,pokud to bude jenom obdélník 200*130 tak mu nepomůže ani 10 překližka
mlha

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště