Leipzig 2026

Pozvánky, odkazy, upozornění.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Leipzig 2026

Příspěvekod petr2023 » stř 30 zář, 2026 8:30 am

Téma jsem nenašel, tak založím.

Dnes při zkoumání vystavovatelů jsem nenarazil na MTB. Jejich stánek, ať je to jak chce, byl vždy v obležení. Nevíte někdo, jestli opravdu MTB letos na výročním veletrhu nebude?
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Re: Leipzig 2026

Příspěvekod train » stř 30 zář, 2026 1:55 pm

Z/N/HO/G - DCC, moduly, livesteam
train

Příspěvekod petr2023 » pon 05 říj, 2026 6:11 am

Ah, tak to by mne nenapadlo, že pojedou pod tímto nic neříkajícím jménem :roll: No nevadí, děkuji

Každopádně se mi nechce zakládat další téma, tak budu tady pokračovat. Jaké jsou vaše pocity z právě skončeného ročníku? Upřímně já jsem byl opravdu hodně překvapen, jak to upadlo. A4 se jednalo o jubilejní ročník, tak to spíše vypadalo, na ročník poslední. Výstavní areál byl zaplněn sotva z 50%, žádné ukázky ve venkovních prostorách, jako např. vrtulníky, které stávali na travnatých plochách před areálem. Hala s modelovou železnicí sice zůstala, ale prezentace na jednotlivých stáncích byla ve většině případů, taková neslaná nemastná. Prázdné vitríny, nebo i celé stánky nebyli úplně vzácné. :shock:
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod JendaTT » pon 05 říj, 2026 8:44 pm

Tento pocit už mám několik let - rok od roku je veletrh z pohledu železničního modelářství slabší a slabší. Někdy mám pocit, že se z toho začala stávat jen taková "burza". Chápu, že mládež už to asi moc nezajímá, ta dává přednost spíš RC modelům a nebo různým hrám. Jeden by třeba očekával, že výrobci budou na svých expozicích dopodrobna rozebírat a ukazovat jedinečnost jejich modelů, ale nic takového se neděje. Asi raději udělají nějakou video prezentaci, kterou hodí na YT, kde mají za zhlednutí prachy z reklam.

Navíc mi třeba přijde, že když na veletrh zavítá někdo, kdo by s žm chtěl nějak začít, tak se těžko orientuje v tom, co by pro něj bylo vhodné a co ne. Jediné, co se mu nabízí jsou jakési "start sety", které mu dovolí si na koberci postavit ovál a projet mašinku - tím to ale končí. Nikde žádná vize jak to rozvíjet dál. Protože pokud kolejiště nepostaví hned, tak za rok, za dva se mu na trhu změní komponenty, původní z trhu zmizí a může začít znova. Zbydou mu tak maximálně lokomotiva s vagónky.

Zkuste třeba dneska dětem postavit TT kolejiště v VI. epoše, když je na trhu tolik lokomotiv a vozů a děti to vidí "ve skutečnosti venku". Už jenom sehnat kompletní kolejivo s betonovými pražci je problém, když si to chcete zaštěrkovat sami. Nemluvě o drážních budovách nebo třeba autíčkách a náklaďácích, stavebních strojích, postavičkách... v VI. epoše nic pořádného, už hotového, neseženete. Děti dneska chtějí všechno a hned, bohužel toho se jim dostává nejvíce na mobilu.
JendaTT

Příspěvekod Ivan » úte 06 říj, 2026 3:10 pm

Tohle není trend jen železničního modelářství, ale napříč odvětvími firmy omezují účast na veletrhu. V dnešní dobře se dává přednost prezentace online. Je to škoda, ale formy chápu. Veletrh stojí dost peněz.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod petr2023 » stř 07 říj, 2026 6:10 am

JendaTT píše:Tento pocit už mám několik let - rok od roku je veletrh z pohledu železničního modelářství slabší a slabší. ...

Je pravdou, že jsem na veletrhy a zejména ten v Lipsku začal jezdit až poměrně nedávno. Takže ty minulé dva ročníky mi naopak přišli velmi pěkné a plné. Ostatně mé první kroky vždy vedli k pro mne nejzajímavějším stánkům a v oněch ročnících jsem s tímto prvotním zájmem skončil někdy po 13-té hodině. Teprve poté jsem znovu procházel celou halou stánek po stánku, abych na nic nezapomněl a měl jsem tedy pak co dělat, abych to do zavíračky stihl. Letos jsem ale se vším byl hotov už do oběda a v podstatě po něm jsem nevěděl co bych měl ještě dělat. Ze zoufalství jsem proto navštívil i zbytek veletrhu v jiných halách, což se mi nikdy předtím prostě nestalo.

Ivan píše:Tohle není trend jen železničního modelářství, ale napříč odvětvími firmy omezují účast na veletrhu. V dnešní dobře se dává přednost prezentace online. Je to škoda, ale formy chápu. Veletrh stojí dost peněz.

Tohle bych ještě pochopil, ale co hlavně nechápu je jiná věc. Když už mám stánek na veletrhu, tak bych se snažil, aby nějak vypadal, aby bylo co ukazovat, aby byl zajímavý, prostě aby to mělo význam a lákal. Zejména letos ale právě toto nebylo a dost stánků vypadala, jak při likvidaci.
petr2023

Příspěvekod vvitty » stř 07 říj, 2026 6:22 am

Ivan píše:Tohle není trend jen železničního modelářství, ale napříč odvětvími firmy omezují účast na veletrhu. V dnešní dobře se dává přednost prezentace online. Je to škoda, ale formy chápu. Veletrh stojí dost peněz.

Dlouhou dobu firmy (nejen z zeleznicniho modelarstvi) na veletrhy chystaly novinky a predstavovaly je tam. Jenze svet zrychluje a tak se neda cekat pul roku nebo rok na veletrh a novinky chodi ven co nejdrive. Pak neni na tom veletrhu moc co predstavovat .... a v dnesni dobe se spis skrtaji zbytne naklady. Alespon v Evrope.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Zpět na Modelářské výstavy a akce