Vozy GigaWood od Sudexpress

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Vozy GigaWood od Sudexpress

Příspěvekod Dovi » sob 19 zář, 2026 1:18 pm

Zlámalík píše:..klacíky (přírodní) jsou těžké a vůz se vykloní do strany, jak píšu níže. Nemyslím, že by v jiném měřítku byly poměry natolik odlišné.

Díky, časem asi něco vyzkouším :--)

Já jsem (aspoň teda u H0) uvažoval vzhledem k těm protiobloukům o co největším zatížení v krajních polích (nad podvozky). A kvůli těžišti dát tu zátěž do spodních řad ložených "klád". Asi je navrtat a napěchovat diabolkama nebo vylít olovem. Ale to je extrém. A horní řady co nejlehčí (duté kmeny, balsa, kašírovaný papír apod.) No, uvidíme..
(improvizovaně jsem ty hánulové vozy v protiobloucích zatěžoval prozatím jen malými čistými kamennými oblázky z manželčiny sbírky, a bylo to stabilní)

P. S.
Ještě takový postřeh, možná má obecnou platnost...

Když si hraju s modelovou železnicí ve velikosti H0 (+ H0e a H0f), tak mi měřítko 1:87 nepřipadá nějak zvlášť velké. Podobně velikost N v měřítku 1:160 plus event. v "japonském" 1:150 / 1:148 mi nepřijde nějak extra malá.
Prostě v rámci dané velikosti to všechno k sobě pěkně pasuje, nikde žádný zjevný rozpor, takže ani mozek nemá problém se během chvíle na danou velikost adaptovat.

Ale když se člověk občas dostane k tomu, že má přímo před sebou nebo v rukou modely, a hlavně taky přepravní krabice a krabičky úplně stejných vozidel ve velikostech H0 a současně i N (pár takových se najde i u mne - třeba Turbo Bastardi, Vectroni nebo NOHABky, anebo vagony a vagonky Y či zrovna teď ty moderní klanice na dřevo atd.), tak si naplno uvědomí, jak je vlastně ta hánula oproti eNku velká.
Nebo naopak, jak je to eNko oproti hánule sympaticky malé :-)

H0+N_klanicové_dvojvozy_ČD_Cargo_(fa_SUDEXPRESS).jpg

Změřené délky dvojvozů (přes nárazníky):

- H0: cca 343 mm
-   N: cca 185 mm
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod vorech » ned 27 zář, 2026 9:08 am

epocha V, VI DCC v TT
vorech

Příspěvekod Zlámalík » úte 29 zář, 2026 8:29 am

Bezva, takže to řeší stejně, jen nemají na zahradě lísku, ale 3D tiskárnu :-D
Nicméně, kdyby to někdo tisknul, tak já se prosím hlásím o 12 čtyřmetrových kousků v TT, děkuji předem.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)