Roco z21 NewGen

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco z21 NewGen

Příspěvekod kpt.Budha » sob 12 zář, 2026 12:26 pm

:D Moc se omlouvám, 2x shift mě dostane na ikonky a kolečkem mezi nimi přecházím. Tak aspoň tak. On je ten návod na pár řádků, tak si s tím člověk musí nějak projít sám.
kpt.Budha

Příspěvekod kpt.Budha » sob 12 zář, 2026 12:50 pm

Tak abych to jen nehaněl, zdá se, že s tím půjde nějak žít.
Výběr funkce kolečkem:
Obrázek
Pokud to půjde nějak nastavovat aspoň v aplikaci a ne na myši, tak to nakonec bude docela dobré.
Výběr funkce pro ty, co si vše pamatují:
Obrázek
Výběr lokomotivy:
Obrázek
Zatím jsem to tedy dál nezkoušel, předpokládám, že platí to, co bylo ve včerejším oficiálním videu, že propojení myši s aplikací zatím nefunguje. Takže tam asi další obrázky nijak jinak nedostanu. A popravdě i potom jsem zvědavý, jak to vlastně bude řešené, zda k tomu nebude třeba jejich centrála - myslím, že tak to bylo u předešlých myší? Tak to asi budu muset zase někoho otravovat...
kpt.Budha

Příspěvekod Miloš_P » sob 12 zář, 2026 6:28 pm

Za jízdy kolečkem řídit rychlost a současně vybírat funkce mi přijde docela nešikovné :( .
Miloš_P

Příspěvekod cliftorr » ned 13 zář, 2026 11:16 am

Ani bych se nedivil kdyby kombinace stará z21 start + newgen myš nefunguval korektne s aplikací , protože new gen z21start komunikuje s aplikací korektně viz níže odkaz na video.
Tudíž, není důvod dávat "zdroje" do starého řešení.
Jinak nová new gen z21start se mi zdá příšerně "vykoštěná" oproti starý z21 start.
https://www.youtube.com/watch?v=mUUSSvf663I
cliftorr

Příspěvekod peky1128 » ned 13 zář, 2026 4:57 pm

Ja prave premyslam,ci si mam kupit tie nove start sety z21 new gen. Nemam ziadnu dcc centralu,kolajisko mam zatial len za dverami na doske take cvicne,bez krajiny,iba kolaje. Mam jednu digitalizovanu parnu loko,ktora mi zatial ide aj na analogu,ale chcem sa uz posunut dalej.
Co by ste mi poradili.
peky1128

Příspěvekod cliftorr » ned 13 zář, 2026 9:12 pm

já bych šel už rovnou do next gen21start , protože má v sobě wifi , což stará z21start neměla a navic veškeré upgrade bude primárně pro next gen. Navíc jsi nezatížený ovládáním "starý" myši, se kterou by jsi srovnával, prostě z čistý vody na čisto.
Wifi je skvělá na ovládaní přes aplikaci Z21 na tabletu/mobilu (muj případ) je to skvělá varianta, když nechceš použít na ovládaání PC/NTB.
Aby jsi měl představu ovládaním tabletem:
https://www.youtube.com/watch?v=bVa6xHQT6PI
cliftorr

Příspěvekod peky1128 » pon 14 zář, 2026 3:14 pm

Mne sa ta z21 new gen celkom pozdavala,hlavne koli wifi,keby sa aj deti chceli hrat,stiahnu si len appku a idu.Premyslal som aj o piko centrale,ale odradza ma to,ze je to cele uzavrety system, no a potom som este premyslal o yamorc centrale,na zaciatku s apkou a casom kupit wlanmouse. Takze stale pre zaciatocnika vela otazok a neviem sa rozhodnu.
peky1128

Příspěvekod ToČerm » pon 14 zář, 2026 6:15 pm

peky1128 píše:Mne sa ta z21 new gen celkom pozdavala,hlavne koli wifi,keby sa aj deti chceli hrat,stiahnu si len appku a idu.Premyslal som aj o piko centrale,ale odradza ma to,ze je to cele uzavrety system, no a potom som este premyslal o yamorc centrale,na zaciatku s apkou a casom kupit wlanmouse. Takze stale pre zaciatocnika vela otazok a neviem sa rozhodnu.

Já pužívám Digikeijs DR5000 (stejný hlavní vývojář jako dnes u YaMoRC) pouze s aplikací Z21 a myslím, že je to stále nejlepší volba než centrála od Roca. Jen je počítat, že je třeba zaplatit nějakých 500 Kč v aplikaci Z21 za odemčení všech funkcí, když se nepoužívá s centrálou Z21.
ToČerm

Příspěvekod Miloš_P » pon 14 zář, 2026 6:30 pm

DR5000 se myslím už nevyrábí. Jinak to bylo za rozumnou cenu hodně muziky. Nová ROCO je dobrá volba, maš tam WiFi, Multimaus a aplikaci do mobilu zadarmo.
Miloš_P

Příspěvekod Ivan » pon 14 zář, 2026 8:20 pm

DR5000 se bohužel už nevyrábí. Vybral jsem ji hlavně kvůli integrované Wi-Fi. Takže teď bych z21 určitě zvážil. Případně nástupce dr5000 od yamorc

Aplikace Z21 lze použít i zdarma, když se použije k ovládání výhybek jednoduššího kolejiště a jen jedné loko. Já tak ovladam výhybky. Já jsem spíš z lenosti stále apku nekoupil, jezdím jen občas a loko ovladam myší, časem ale koupím.

Ta Piko centrála mi připadá šílená, jak píšeš, uzavřený systém.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na DCC v praxi