[b][/b]
Čouda píše:Mcx píše:Tak jsem hledal ve vláknu na čem pan Dušan ty Rybáky měl, no DR5000 a v normálním provozním stavu, tu mám doma taky a od doby před x lety co mně uvařila ve dvou loko zvukové dekodery - se zvukovými i kouřovými efekty motorů lokomotiv, ve třetí loko ho naklepla - už od té doby není 100%, tak ji používám pouze k programování přes JMRI a u programování funguje OK, ale jezdit jsem s ní již nikdy nejezdil - nevěřím ji a dodnes nevím co se tehdy stalo. Ovšem dva zničené motory - roztavily se komutátory motorů a dekodery bylo kruté prozření.
Takže jako první bych já vinil centrálu DR5000 a teprve potom bych pátral dále.
Myslím, že majitelé jiných centrál se nemají čeho obávat
To se na mě milý pane nezlobte, ale chyba nebude na straně centrály. Používám ji běžné, klubové kolejiště na ni odjeli nepočítaně výstav a nikdy nám nic neshořelo. Ten odpáleného dekodér bude důsledkem roztaveného komutátoru. Možná by to chtělo v dekodéru omezit napětí na motor CV57=100. Pokud se podíváte do manuálu ZIMo, dekodéry je možno napájet napětím 10 až 24V. DR 5000 dává do kolejí napětí podle použitého zdroje - ztráty. Software mi ukazuje nějakých 17V. I TT maká v pohodě a nic se nepálí.
Zde ve vláknu se popisuje vada osazených motorů u některých lokomotiv.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=15&t=4755&start=480Po zahoření, jak jsem v odkaze popisoval, tak klesl i provozní proud.
To budou ty ohořelé komutátory co popisoval kolega.Nesetkal jsem se s tím, že by mi odešel nějaký zvukový či funkční dekodér v provozu či programování díky ústředny.
Co se týká programování, tak to dělám v JMRI, ZPP konfig,ZCS,Train Progr.....za podpory DR5000 a Z21 a za podpory MXTAPS a MXULFA. Spíše jsem se setkal s tím, že se dekodér jen zasekl. Po resetu opět fungoval.
Při programování dávám napětí 18V (je to lepší pro potvrzování) a provozní snížuji na 16V (dekodér se tolik nezahřívá)..