"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod sidlo » pon 07 zář, 2026 9:49 am

Zcela hypotetická úvaha. Nevím kde je problém.
Potvrzovací impulz na programovací koleji je 6 ms a 60 mA.
Při 12 V musí být odpor pro potvrzení max 200 Ω, spíše méně.
Při proudu 60 mA a napětí 12 V je výkon na odporu 0,72 W, spíše více. To při 6 ms není žádný problém.
Pokud je šum v DCC signálu a chyba v programu, tak se může spustit potvrzování programovacího příkazu a zapomene se vypnou. A to se může stát i v případě, že nic nesvítí. To už je trvale ve voze na jenom místě 0,72 W a více. Není důvod vypínat nadproudovou ochranu kvůli 60 mA. Do několika desítek sekund bude ve střeše díra.
sidlo

Příspěvekod fulda » pon 07 zář, 2026 10:21 am

Ten rezistor pravděpodobně není určen pro nic spojeného se svícením, ale v DCC se používají třeba pro marnění energie při programování CV.
Při programování existuje požadavek, aby dekodér zvětšil svojí spotřebu o více než 60mA na nějakou definovanou dobu. Loko dekodér jednoduše použije motor a proto lokomotiva při programování tak jako poskakuje. Funkční dekodér nemá moc možností, kde marnit proud, tak používá různé odpory, kde se energie přemění na teplo. Většinou programování trvá jen krátce, takže rezistor má dost času vychladnout. Je ale možné, že například použiješ nějaký software, který se pokusí přečíst všechny dostupné CV najednou a pak se ten čas natáhne.

Ale to jen hádám, nic o tom zařízení nevím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pon 07 zář, 2026 2:46 pm

Tak už to pochopil i méně chápající, jako jsem já :D
Stát se to může jen při programování, když soft dekodéru někam "zabloudí", ale zcela jistě, když budu chtít například s JMRI vyčíst všechny CVčka najednou. To pak jedině s odklopenou střechou.
jipol57

Příspěvekod sidlo » pon 07 zář, 2026 3:36 pm

Nešiřme paniku.
Pokud budu s JMRI vyčítat všechny CV, tak ke dvěma po sobě jdoucím pozitivním potvrzením (negativní potvrzení nedělají nic) dojde např. 1× za 600 ms. To znamená že průměrné vyzářené teplo bude 100× menší, tedy např. 0,0072 W. To ta plastová střecha vůbec nezaznamená.
sidlo

Příspěvekod Aleson » pon 07 zář, 2026 3:55 pm

Nějakou dobu už tuto diskusi sleduji a není mi z toho úplně dobře po těle. Jestli si to dobře pamatuju ( nechce se mi znovu číst celé vlákno ), tak někomu se střecha propálila u jednoho z několika stojících vozů při zapnutém osvětlení, aniž by s vozy nějak manipuloval. Tedy ani je zřejmě v danou dobu neprogramoval. Pokud by tedy mohlo vlivem špatného programu dojít k dlouhodobému sepnutí obvodu s výkonovým odporem, který by se rozehřál natolik, aby zdeformoval střechu - hrozí tady reálné nebezpečí, že se tato chyba projeví náhodně u kteréhokoliv vozu, i když momentálně se zdá všechno v pořádku. Takže se může stát, že X zapnutí osvětlení ( nebo jen X přivedení napětí z kolejí na elektroniku desky ) nic nezpůsobí a jednou ( klidně za rok, za dva, za pět let - obzvlášť, pokud vozy nestojí na kolejích pod napětím často ), se špatný SW dostane do stavu, kdy se obvod s odporem trvale sepne a odpor se rozpálí na vysokou teplotu a krásný vůz za nemalé peníze zničí ..... :? A pokud tomu tak je ( chyba SW, která toto dokáže způsobit ), tak nemusí pomoct ani testování. Možná totiž nepůjde o to, jak dlouho vůz svítí, ale o počet zapnutí a vypnutí elektroniky, než nastane kritická chyba. Pokud by moje teorie byla správná, je nebezpečí, že dříve nebo později může takto skončit každý dodaný vůz :( To není hezká představa.....
Aleson

Příspěvekod sidlo » pon 07 zář, 2026 4:04 pm

Zcela hypotetická úvaha. Nevím kde je problém.
Pokud je skutečně chyba v programu, tak k ní dojde ne po nějakém počtu zapnutí/vypnutí osvětlení. K chybě dojde např. v průměru po přijetí 100.000.000.000 DCC paketů. A mezi nimi bude zkomolený paket, který způsobí tuto poruchu. Pokud ten zkomolený paket nedostanete, tak se nic nestane.
sidlo

Příspěvekod Mcx » pon 07 zář, 2026 4:37 pm

Tak jsem hledal ve vláknu na čem pan Dušan ty Rybáky měl, no DR5000 a v normálním provozním stavu, tu mám doma taky a od doby před x lety co mně uvařila ve dvou loko zvukové dekodery - se zvukovými i kouřovými efekty motorů lokomotiv, ve třetí loko ho naklepla - už od té doby není 100%, tak ji používám pouze k programování přes JMRI a u programování funguje OK, ale jezdit jsem s ní již nikdy nejezdil - nevěřím ji a dodnes nevím co se tehdy stalo. Ovšem dva zničené motory - roztavily se komutátory motorů a dekodery bylo kruté prozření.
Takže jako první bych já vinil centrálu DR5000 a teprve potom bych pátral dále.
Myslím, že majitelé jiných centrál se nemají čeho obávat
Mcx

Příspěvekod vvitty » pon 07 zář, 2026 6:41 pm

Mcx píše:Tak jsem hledal ve vláknu na čem pan Dušan ty Rybáky měl, no DR5000 a v normálním provozním stavu, tu mám doma taky a od doby před x lety co mně uvařila ve dvou loko zvukové dekodery - se zvukovými i kouřovými efekty motorů lokomotiv, ve třetí loko ho naklepla - už od té doby není 100%, tak ji používám pouze k programování přes JMRI a u programování funguje OK, ale jezdit jsem s ní již nikdy nejezdil - nevěřím ji a dodnes nevím co se tehdy stalo. Ovšem dva zničené motory - roztavily se komutátory motorů a dekodery bylo kruté prozření.
Takže jako první bych já vinil centrálu DR5000 a teprve potom bych pátral dále.
Myslím, že majitelé jiných centrál se nemají čeho obávat

Cim jste to mel napajene?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » pon 07 zář, 2026 6:46 pm

sidlo píše:Při proudu 60 mA a napětí 12 V je výkon na odporu 0,72 W, spíše více.

Jen si dovolim pripomenout ze nekteri pouzivaji napajeci napeti vyssi takze i ten vykon bude patricne vyssi. A jsou konstrukcni reseni jak zajistit ze ten vykon nebude znamenat ani v pripade problemu okamzite lokalni zvyseni teploty na jedne soucastce ktera na takovy vykon neni urcena a dlouhodobe ho proste neni schopna vyzarit, coz vede k extremnimu narustu teploty teto soucastky.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » pon 07 zář, 2026 8:00 pm

Použil jsem slovo "pravděpodobně", takže to může být i jinak.
Pokouším se přečíst barevné proužky na tom rezistoru, ale moc mi to nejde. Nemá někdo lepší fotku? Nebo rovnou opsané barvy?
Ještě bych podotknul, že když se rezistor tolik "vyhřeje", je na něm patrná změna barvy. Není to na škodu, ale patrné to je.
Pak mne ještě na TOMTO obrázku zaujalo, že vyhřátí příliš neodpovídá "podlouhlosti" toho rezistoru a ani jeho poloze na desce. Ale možná je to jen úhlem fotky. Další adept na takovou neplechu by totiž mohl být Q2.

Mno, to je na konci dne vlastně jedno. Pokud dekodér propaluje střechu, není to úplně dobrá dekodér a asi bych ho nepoužíval. Představa co by mohl udělat když nechám vagón stát někde v podzemí (kde je opravdu málo vzduchu na chlazení) je nehezká.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » úte 08 zář, 2026 9:12 am

fulda píše:... že vyhřátí příliš neodpovídá "podlouhlosti" toho rezistoru a ani jeho poloze na desce...
To je ono, co mě zprvu zmátlo a přisuzoval jsem to té kostečce - tlumivce. Ale poloha, jen mírně od středu vozu, si myslím že odpovídá.

fulda píše:Pokud dekodér propaluje střechu, není to úplně dobrá dekodér a asi bych ho nepoužíval. Představa co by mohl udělat když nechám vagón stát někde v podzemí (kde je opravdu málo vzduchu na chlazení) je nehezká.
Možná pro mě o důvod víc, si vagon osadit svým vlasním osvětlením (ovládané magnetem). Zatím s ním mám kladné zkušenosti, i když krátkodobé.
Ale asi to byl jen jediný případ, to propálení, aspoň tady, jestli jsem to pochopil. To by mohli vědět prodejci, kolik mají reklamací.
A taky jsem se nedozvěděl, kdybych koupil soupravu bez osvětlení, jestli by měla přípravu. To znamená vyvedené napájení od koleček.
jipol57

Příspěvekod Mcx » úte 08 zář, 2026 9:44 am

ad vvitty
Originál komplet DR5000 s originálním zdrojem, ovladače Fred, od té doby - a je to minimálné 6 let ji používám jen na programování přes JMRI - bez problémů.
Ještě bych dodal, že nebylo první použití této centrály, sporadicky jsem na ni jezdil.... až jednou ..... na kolejích v té době stálo více hnacích vozidel, odnesly to dvě loko
Mcx

Příspěvekod Kerberos » úte 08 zář, 2026 10:53 am

Prosím vás

Shrňme to

Pokud se v tom nehodlám vrtat, nic ladit/ programovat...

Jaká je šance že mě při běžném ježdění Rybáky shoří a zničí střechu..?

Je tedy jistější/vhodnější odpojit/ vyřadit osvětlení...?
Kerberos

Příspěvekod sidlo » úte 08 zář, 2026 11:08 am

Takové prohlášení může učinit pouze seriózní výrobce. To co zde padlo jsou pouze dohady.
sidlo

Příspěvekod Kerberos » úte 08 zář, 2026 12:20 pm

Tedy to laicky shrnu já

Deset stránek balastu....

Dvěma šťouralum to shořelo....
Páč nikdo jiný se tady , ani na Facebooku neozval
že by mu to shořelo..

Ostatní jsou v pohodě ....??
Nebo to je víc shořelých modelů...?
Kerberos

PředchozíDalší