Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
vvitty píše:michal_n_cz píše:Jinak to paušální clo je takový dočasný kočkopes. Od r. 2028 by měl být nový EU systém a bude to zase procenty.
Cituji:
Dočasné clo se použije do 1. července 2028. Po tomto datu proto bude zboží prodávané v rámci
transakcí, které lze považovat za prodej na dálku, bez ohledu na jeho hodnotu podléhat běžné celní
sazbě.
To procento nebude pro zakaznika zadna vyhra, pokud to tedy nezacnou vybirat rovnou pri nakupu spolecne s DPH a odvadet primo z prodejni platformy. Protoze jinak procleni - katalogovy ukon - 350 Kc.
fulda píše:Jenom bych poznamenal, že zboží prochází dvěma celnicema. První je na odchodu ze státu (většinou před odletem z Číny). Tam si odesílatel nechává vrátit DPH. Druhé proclení je na vstupu do EU. Tam se zase musí doplatit evropské DPH nebo jiný vstupní poplatek.
Pokud tedy prošlo výstupní proclení a pak zásilka jela lodí, tak se proclení na vstupu do EU bude odehrávat až za nějaké 3~4 týdny a tím pádem se může stát, že na vstupu bude zboží až po 1.7.
BohousP píše:Zkus nějaký trekovací sw. Já používám apku 17track. Takhle vypadá část trackingu. Chybí tam zatím, že už je to mezi Mošnovem a Prahou, to vidím v ČP.
JenikPluto píše:Panove, nemate nahodou nekdo zkusenost z dovozem mimo EU (ne Cina) pri nakupu pod 150 EUR v IOSS rezimu po 1.7.?
Ja mam jednu probihajici s dovozem nakupu pres eBay z Japonska a je to celkem zajimave. Protoze je nakup pres eBay v rezimu IOSS (zaplacena DPH), neda se od cervence pouzit eCep, zastupovat musi dorucovatel, tedy nejspis posta (viz tady). Ovsem spolupracovat musi i posta ze zeme puvodu, ktera musi nasi postu zmocnit pro celni rizeni a to se zhusta - vlastne nikdy - (jak jsem pochopil z komunikace s prodejcem v Japonsku) nedeje, protoze neni ramcova smlouva s ceskou postou a pro kazdou zasilku to resit nebudou...
Takze na e-formulari ceske posty vsechno vyplnite, nechate se zastupovat a behem par dni vam prijde oznameni, ze smula, posta vas zastupovat nemuze, protoze nema povereni od posty z mista odeslani. A mate tri nedele na to to vyresit. eBay nepomuze, odpoved je, jeste neuplynula lhuta pro doruceni, nic delat nemuzeme (pritom eBay tu DPH vybira pod svym IOSS cislem), obratte se na prodejce. Na toho jsem mel stesti, uz podobnou situaci resil, takze mi preposlal informace ze sve komunikace z ceskou postou (!) v jednom z predchozich pripadu, ve kterem posta doporucuje, aby prijemce proclil zakazku sam pres eCep (!). Mne ceska posta na otazku co s tim tedy mam delat odpovedela pouze, ze nemaji plnou moc a nemuzou me zastupovat...
Takze znovu na stranky ceske posty, znovu doplneni celnich udaju, ale tentokrat uz se objevi, krome moznosti nechat se zastupovat postou (ktera v prvnim kole je az na konci formulare), moznost vratit zasilku, nebo ji proclit sam. Takze proclit sam, vsechny udaje (vcetne IOSS cisla, ktere prodejce k zasilce predava prepravci) znovu vyplnit a poslat.
Na eCep, vyplnit celni prohlaseni. A tady je zadrhel. Driv se dal prilozit doklad (faktura) s informacemi o probehle transakci. To uz ted nejde. Sice se tam da zadat dokument (typ a cislo), ale prilozit nejde nic (alespon mne). Nicmene deklarovana cena (bez DPH) staci a behem par vterin po odeslani uz mam prikaz k zaplaceni DPH a cla.
Zajimave je, ze eBay v tomhle kroku doporucuje prilozit zminovanou fakturu dokladajici, ze DPH je zaplacena (coz eCep neumoznuje). DPH jsem tedy zaplatil podruhe (plus 3 EUR vypalne na porizeni lepsich pocitacu pro celniky) a ceka me kolecko s pokusem o vratku od eBay.
Bylo by super, kdyby na eBayi slo zvolit, ze nechci platit DPH jejich prostrednictvim (jestli to jde, tak ja nevim jak).
Do kolen me dostal fakt, ze informace o postupu jsem nebyl schopen dostat z ceske posty primo (zkousel jsem to), ale musel mi je v podstate napsat obchodnik z japonska, ktery je od ceske posty dostal...
JP
Zpět na Nezařazeno (off topic)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník