"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod radeksindy » čtv 27 srp, 2026 12:16 pm

s výjimku F0 (světla), která je v jiném paketu pro 14 rychlostních kroků a pro 28/128 rychlostních kroků.

Standardně je ovládání F0 součástí první skupiny světel F0 až F4 (viz DCC RP 9.2.1, odstavec 2.3.4). Každý kdo chce ovládat F1 až F4 musí mít centrálu schopnou vyprodukovat tento paket, který je na krocích nezávislý a obsahuje nativně i F0. Ovládání světel F0 bylo v původním Lenzově systému společně s jízdou v základním paketu, tj. krátký paket pro adresy do 127 a 14 rychl. kroků, ale ten se už dnes nepoužívá. Už více než 20 let je to v normě jako přípustné řešení pouze kvůli zpětné kompatibilitě, takže ani dnešní systémy pokud budou implementovat krátký paket z 9.2, tak tam vůbec nemusí mít F0.
radeksindy

Příspěvekod jipol57 » čtv 27 srp, 2026 6:40 pm

jipol57 píše:Připadá mně, že mají nějak velký odběr, a nezáleží, jestli svítí, nebo ne. Přitom nemají žádnou kapacitu, na prodloužení svícení. Budu testovat dál.

Tak jsem testoval odběr proudu, a jsou na tom dobře. Nevymykají se standardu. Při rozsvícení 10mA, zhasnuté 9mA. Trochu mě překvapuje malý rozdíl svítí/nesvítí. Mám teda intenzitu svícení sníženou CVčkami.
U mých vozů se superkapacitami po nabití, je odběr při svícení taky 10mA, ale zhasnuté jen 5mA. když rozsvítím ještě koncovky, tak 11mA.
Nechápu, že u Rybáku se zhasnutí neprojeví v odběru proudu.

A to vypínání centrály, při jízdě s Pištem do kopce? Vysvětlilo se. Zkrat.
Mám kolejivo Tillig Elite. Už jsem to tu řešil. Na angličáku, se při jízdě občas šmrncne okolek o protější jazyk. Zvlášť u dlouhých dvouosáků, když je dvojkolí v oblouku, trochu mimo osu.
Při normální jízdě na to centrála ani nereaguje. Ale jak Pišta z posledních sil táhl do kopce a zpomalil, a konec vlaku byl ještě na zhlaví, tak docházelo často ke zkratu na angličáku.
Při rychlejší jízdě, se to neprojevilo.

Takže odběr proudu Rybáků, je v pohodě.

Asi si vytvořím, nějaký měřič proudu z centrály, abych měl přehled. U Paca se asi nějaký návod najde. Jednotlivě jsem je teď měřil SS napětím 18V. Tolik dává z21start. A na všem mám v CV29 vypnutý analog, takže při přívodu SS napětí, loko nejedou, DCC vagony nesvítí.
jipol57

Příspěvekod M&T » čtv 27 srp, 2026 8:12 pm

jipol57 píše:
jipol57 píše:Připadá mně, že mají nějak velký odběr, a nezáleží, jestli svítí, nebo ne. Přitom nemají žádnou kapacitu, na prodloužení svícení. Budu testovat dál.

Tak jsem testoval odběr proudu, a jsou na tom dobře. Nevymykají se standardu. Při rozsvícení 10mA, zhasnuté 9mA. Trochu mě překvapuje malý rozdíl svítí/nesvítí. Mám teda intenzitu svícení sníženou CVčkami.
U mých vozů se superkapacitami po nabití, je odběr při svícení taky 10mA, ale zhasnuté jen 5mA. když rozsvítím ještě koncovky, tak 11mA.
Nechápu, že u Rybáku se zhasnutí neprojeví v odběru proudu.

A to vypínání centrály, při jízdě s Pištem do kopce? Vysvětlilo se. Zkrat.
Mám kolejivo Tillig Elite. Už jsem to tu řešil. Na angličáku, se při jízdě občas šmrncne okolek o protější jazyk. Zvlášť u dlouhých dvouosáků, když je dvojkolí v oblouku, trochu mimo osu.
Při normální jízdě na to centrála ani nereaguje. Ale jak Pišta z posledních sil táhl do kopce a zpomalil, a konec vlaku byl ještě na zhlaví, tak docházelo často ke zkratu na angličáku.
Při rychlejší jízdě, se to neprojevilo.

Takže odběr proudu Rybáků, je v pohodě.

Asi si vytvořím, nějaký měřič proudu z centrály, abych měl přehled. U Paca se asi nějaký návod najde. Jednotlivě jsem je teď měřil SS napětím 18V. Tolik dává z21start. A na všem mám v CV29 vypnutý analog, takže při přívodu SS napětí, loko nejedou, DCC vagony nesvítí.

S tými DKW Tillig ELITE sme mali tiež problémy ... potom som všetky špičky jazykov natrel vrstvičkou hrdzavej (syntetickej) farby a odvtedy mám po problémoch ...
M&T

Příspěvekod jipol57 » čtv 27 srp, 2026 8:34 pm

M&T: Díky, budu muset, abych příště nesvaloval chybu na nevinného (Rybáka).
jipol57

Příspěvekod jipol57 » čtv 27 srp, 2026 8:41 pm

Ještě jedno měření jsem dělal. Vážil. Staré Luto mají 95g, a tyhle 108g. Takže trochu těžší jsou. Ale do toho kopečka u mě, Pielštik má trochu problém i s Luto. Potřeboval by bandáž.
jipol57

Příspěvekod HO Dušan » čtv 03 zář, 2026 4:50 am

Pro pokochání dávám odkaz jednoho vagónu v 3D.
Pozn: Doufám, že tímto neporuším zase nějaké pitomá autorská práva nebo se nedotknu nějakého vola s tím jeho duševním vlastnictvím, tak jako je to v dnešní době moderní. Tedy za mne:Vše co je na internetu a není tam nějaká poznámka, tak je to u mne volně šiřitelné.

https://1url.cz/VegVV
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod Kulsud » čtv 03 zář, 2026 6:14 am

Dušane, děkujeme za parádní odkaz, ale proč ta příkrá slova? Duševní vlastnictví a autorská práva jsou přeci normální součástí našeho i doufám celosvětového právního řádu. Jaký je rozdíl mezi tím, když někdo ukradne housku, nebo fotku. Vždyť přeci stačí jen napsat odkud ta fotka je a kdo ji vytvořil. Stejně tak, jako když citujete z nějaké vědecké práce, knihy a časopisu. Takže klid. Sbírám fotografie parních lokomotiv z běžného provozu z jedné určité lokality. A vím o X autorech, kteří ty fotky mají, domnívají se, že vlastní poklad a za žádnou cenu to nechtějí zveřejnit. Ty fotky mám a přeci neporuším to, co si jejich autor přeje.
Kulsud

OT

Příspěvekod sidlo » čtv 03 zář, 2026 6:33 am

Bohužel naše posedlost "intelektuálním vlastnictvím" nás dovede k chudobě.
Koupíte si tiskárnu, kopírku, disk... a podle "zákona o intelektuálním vlastnictví" okamžitě zaplatíte pokutu, která je už zahrnuta v ceně výrobku, protože jste sprostý podezřelý a můžete na tom něco "intelektuálně vlastněno" zkopírovat nebo uložit.
Takže bez ohledu na presumpci neviny, jste všichni s počítačem, kopírkou, diskem, chytrým telefonem... sprostí podezřelí a "po právu intelektuálního vlastnictví" jste vinni.

P.S. Mé příspěvky a jejich obsah, bez zaplacení licenčních poplatků, nesmí být kopírovány nebo uchovávány na digitálních nosičích mediálního obsahu. :mrgreen:
sidlo

Příspěvekod HO Dušan » čtv 03 zář, 2026 7:21 am

Tak jsem si říkal, že si ty světla na těch vagónech odzkouším/zahořím také.Přes DR5000 jsem tedy na koleji zapl všechny vagóny a v klidu jsem se díval na telku.Asi po půl hodině se ozvala dutá rána a ochrana DR kolej vypla.Závěr?Jeden vagón smrděl spáleninou a je již na reklamaci.Našel jsem si trochu času a rozebral jsem druhý vagón, aby jsem se podíval na vnitřní zapojení. Škoda že jsem nerozebral ten vadný než šel na tu reklamaci, ale měl jsem opravdu málo času.Postup při demontáži:
Upozornění-neberu žádnou zodpovědnost za poškození vagónu při jeho demontáži.
Vagón se lépe pitvá nejprve oddělením kastle a nosného rámu,protože střecha opravdu drží pevně díky "U" západkám. V rohu kastle (na fotce roh u dveří) jsem opatrně zapáčil. Kastle v tomto místě cvakla a následně jsem pokračoval po celém obvodu.Pomocí párátek jsem na střeše zaaretoval všechny západky střechy a následně jsem oddělil i střechu.Jen poznatek k elektronice: Nikde jsem na internetu nenalezl výstupy/zapojení procesoru.Může to být tím,že originální PC kvůli kopírování TS se přeznačkuje. Nebudu popisovat zapojení zdroje pro napájení.Dávám si ale stále dokola stejnou otázku,proč je tak složitý?Proč je tam měnič?Kvůli analogu?LQ zde svítí již asi při 3,2V. Někteří kolegové sice psali, že jim LQ při jízdě vagonu nepoblikávají, ale troufám si říci,že mnoha druhým kolegům LQ blikat budou.Záložní kondenzátor by šel umístit na WC.
Přílohy
DEMONT STŘECHA.jpg
DEMONT KASTLE.jpg
STŘECHA.jpeg
Držáky střechy
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » čtv 03 zář, 2026 7:35 am

Elektronika: U toho velkého švábu jsou plošky kde se dá krásně změřit funkčnost napájení v digitále/analogu. +5V a SWAP (výměna).
Podle mne je NR1106-000 přeznačkovaný a nebo zakázkový procesor který nikde v dataschetu není. :roll:
Zdroj je složitý, ale zabezpečí napájení a rozsvícení LQ v analogu již od cca 3,2V.
Přílohy
SWAP.jpg
ZDROJ E002.jpg
TS E002.jpg
Naposledy upravil HO Dušan dne pát 04 zář, 2026 4:53 am, celkově upraveno 1
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » čtv 03 zář, 2026 7:53 am

Nejsem nýtkař ALE : Měl jsem možnost se v těchto vagónech za hluboké totality i svézt. Bylo to něco na co nezapomenu. Ve vagóně bylo v létě horko,tak se stáhlo okno. V tu ránu jsem měl očí plné saz z parní lokomotivy co soupravu táhla.No a v zimě byly okna namrzlé, tak nešlo přes ně vidět ven. :D No a na to drkotání na sedačce se také nedá zapomenout. To M152 má sedačky jako v kočáře.

1.Myslím si, že interiér měl být tmavší
2.Není natřená klička pro zajištění dveří červenou barvou. :D

Celkové provedení modelu je parádní!!!
Přílohy
PŘECHODOVÝ MŮSTEK.jpg
ZAJIŠŤOVACÍ KLIČKA.jpeg
Naposledy upravil HO Dušan dne pát 04 zář, 2026 4:39 am, celkově upraveno 2
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » pát 04 zář, 2026 4:24 am

Tištěný spoj služebního/poštovního vagónu a osobního není stejný.Napájecí část je stejná,ale v tomto vagónu je spínáno méně LQ pro osvětlení a tedy i počet spínacích tranzistorůů je zde o to méně.Proto i značení tištěného spoje je jiné-E001 (POST) a E002 (OSOBNÍ).
Přílohy
E001 P.jpg
TS E002.jpg
HO Dušan

Příspěvekod jirie123 » pát 04 zář, 2026 1:35 pm

Jak to tak sleduji, po počáteční euforii je tu docela závažný problém.
Existuje nějaký jednoduchý způsob jak otestovat funkci jednotlivých vozů v soupravě.
Chápu, že reklamaci bych se asi tak jako tak nevyhnul, ale je lépe reklamovat vůz s nepoškozenou kastlí, že?!?
jirie123

Příspěvekod M&T » pát 04 zář, 2026 2:00 pm

jirie123 píše:Jak to tak sleduji, po počáteční euforii je tu docela závažný problém.
Existuje nějaký jednoduchý způsob jak otestovat funkci jednotlivých vozů v soupravě.
Chápu, že reklamaci bych se asi tak jako tak nevyhnul, ale je lépe reklamovat vůz s nepoškozenou kastlí, že?!?

No, závažný problém .... pravdepodobne v plošáku, súčiastkách, osadení ... týka sa s najväčšou pravdepodobnosťou len niektorých náhodných kusov, takže to nebude systémová vada nejakej väčšej série. No, môže sa stať. Stáva sa aj v ZIMO (už som mal pár reklamácií dekodérov), stáva sa aj u iných značiek a výrobcov.
Problém nebude závažný aj z toho pohľadu, že je veľmi ľahko odstrániteľný (výmena dosky, do budúcnosti drobná úprava v procese výroby DPS). Samozrejme, pre dotknutého zákazníka nič príjemné, ale relatívne ľahko cez reklamáciu riešiteľné. Navyše, tu sa niet o čom doťahovať ....
Ja osobne s nimi zatiaľ nemám problém (už stoja 2 hodiny na koľaji a svietia). A zároveň po bližšej obhliadke modelu musím za seba konštatovať, že takto parádny model (okrem lokomotív PIKO z posledných rokov) som ešte v rukách nemal ... a to mám teda doma za 25 rokov nazbierané všetko možné ...
M&T

Příspěvekod jipol57 » pát 04 zář, 2026 2:15 pm

Jak se zdá, tak ROCO a EL-HO, mají rozdílné plošňáky.
Tady od Mcx je asi EL-HO viewtopic.php?f=15&t=15593&start=105#p356934
A Dušan nafotil asi ROCO. Jsou jinak poskádané součástky.
A co je ta velká kostka se dvěma vývody? Na každem umístěna jinak. Ale když se podívám na propálenou střechu viewtopic.php?f=15&t=15593&start=90#p356883
tak asi hořela tahle kostečka.

Než jsem to dopsal, tak M&T taky podobně reagoval. Možná došlo k výměně desek, ale kostečka která hořela je u obou.
jipol57

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)