"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod jirie123 » sob 15 srp, 2026 12:53 pm

Jan Ryvola píše:Zdravím všechny majitele vozu Rybák.
I já jsem se stal majitelem digitální verze. U jednoho vozu je na PCB výrobní chyba, jejichž výsledkem je zkrat a zdeformovaná střecha modelu. Již řeším reklamaci s p.Daleckým. Nicméně po této zkušenosti jsem vyzkoušel osvětlení i u všech ostatních DCC vozů. Po cca hodině svícení jsem si všimnul, že střechy všech vozů jsou trošku teplé. K deformaci střechy nedochází a všechny DCC funkce pro osvětlení jsou funkční. Jen pro úplnost uvádím, že v kolejích je 16V, takže žádné nadměrné napětí vozy nenapájí.

Děkuji za sdílení závady.
Jak se to projevilo po nakolejení?
Jak zabránit případnému poškození střechy?

Děkuji!
jirie123

Příspěvekod fulda » sob 15 srp, 2026 2:40 pm

... trochu by mne zajímalo, jak by se takový "trochu" hřející dekodér choval na 27V, které požaduje norma.
To asi nebude zrovna dvakrát certifikované zařízení že?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » sob 15 srp, 2026 3:45 pm

Jan Ryvola píše:... Po cca hodině svícení jsem si všimnul, že střechy všech vozů jsou trošku teplé...

Zaměřil jsem se na to ohřívání střechy, a já to nepozoruji. Ale jak jsem psal výše, snížil jsem intenzitu svícení. S centrálou z21Start, která dává 18V do kolejí.
jipol57

Příspěvekod Kerberos » sob 15 srp, 2026 4:04 pm

Testoval jsem celý set u kolegy
Určitě víc než hodinu , tak jak jsou od výrobce
Na z21 s trafem Roco
A po té hodině jsem je zpětně balil
A to bych si také všiml když by byly horký
Spíš jsem změnu teploty střechy nezaznamenal
Kerberos

Příspěvekod Jan Ryvola » ned 16 srp, 2026 6:02 am

Zdravím Vás,
poškozený vůz se choval bez problémů, pokud osvětlení nebylo zapnuté. Po zapnutí F0 na programovací koleji cca po 1 minutě se začala střecha deformovat a strasně to smrdělo.
Pro úplnost uvádím, že na téže koleji byly i všechny ostatní vozy ze setu, které jsou OK.

Ryvols Jan
Přílohy
20260814_192730.jpg
Jan Ryvola

Příspěvekod jirie123 » ned 16 srp, 2026 6:21 am

Hmmm.
Takže by snad bylo dobré u každého vozu sejmout střechu a pak teprve zapnout osvětlení :? ???
jirie123

Příspěvekod Mcx » ned 16 srp, 2026 3:54 pm

Tak se souprava Rybáků rozjela, taková klasická na místních tratích v polovině 70. let. Zatím spřaženo spřáhlem Maerklin, uvidím co tam nakonec zůstane :D
ryb_13.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 16 srp, 2026 5:21 pm

I když nejsem fanoušek svícení, pořídil jsem verzi s osvětlením, funguje to skvěle, včetně funkcí F1 až F4, které zajišťují svícení jen některých, kupé, představků, zhasnutí nákladního prostoru služebního vozu....
Zatím bez upravené intenzity osvětlení, jízdní vlastnosti výborné, při jízdě osvětlení ani neblikne, spřáhla Maerklin jsem zatím použil protože jsou nejtěsnější - nechávají nejmenší mezeru mezi vozy a lze je spřáhnout s třmenovým, což je pro mne priorita modulová.
ryb_16.jpg

ryb_15.jpg

ryb_14.jpg
Mcx

Příspěvekod jipol57 » ned 16 srp, 2026 6:05 pm

Jen malá výtka, při dokonalosti všeho ostatního. Na chodbičce před kupátky, mohla být taky ledka. Stačila by jedna. Na Mcx-ho obrázcích je to taky vidět. Velkoprostorový oddíl je osvětlený dost, a 3 okna před kupátky je temno. Z opačné strany jsou kupé osvětleny dostatečně. Jen ta chodbička je potemnělá.
jipol57

Příspěvekod Matěj » pon 17 srp, 2026 9:32 am

Osvětlení u mých pěti Rybáků od EL-H0 bylo zapnuto celý víkend.
Nic se nehřeje a vše je v naprostém pořádku.
Matěj

Příspěvekod Jindřich Bek » pon 17 srp, 2026 1:37 pm

jipol57 píše:Jen malá výtka, při dokonalosti všeho ostatního. Na chodbičce před kupátky, mohla být taky ledka. Stačila by jedna. Na Mcx-ho obrázcích je to taky vidět. Velkoprostorový oddíl je osvětlený dost, a 3 okna před kupátky je temno. Z opačné strany jsou kupé osvětleny dostatečně. Jen ta chodbička je potemnělá.
Jen se zeptám, jsem pamětník , o tři roky mám před Mcx náskok ? Soupravu, kterou Mcx představil lze viděl o několik příspěvků dříve in natura v celé sestavě na příjezdu do žst.Hlučín. Skutečné osvětlení bylo žárovkové, nouzové bylo modré. Za jízdy v noci byl problém ve voze číst, takže žádná Rudá záře nad Kladnem. Zažil jsem tu dobu , jezdil jsem soupravou složenou z dřeváků Bi a Be s obdobným osvětlením, která jezdila před Rybáky do Opavy do práce.
Jindřich Bek

Příspěvekod Sandy » pon 17 srp, 2026 7:03 pm

Hmmmm, móc hezký...
Ale s tím osvětlením se to dost prodraží. :roll: Bude to chtít tak stovku postaviček... :cry:
Sandy

Příspěvekod zdeno » pon 17 srp, 2026 7:33 pm

Jan Ryvola píše:Zdravím Vás,
poškozený vůz se choval bez problémů, pokud osvětlení nebylo zapnuté. Po zapnutí F0 na programovací koleji cca po 1 minutě se začala střecha deformovat a strasně to smrdělo.
Pro úplnost uvádím, že na téže koleji byly i všechny ostatní vozy ze setu, které jsou OK.
Ryvols Jan

asi by to chtělo ohmmetr a měrit obema polaritama, teda vymenit hroty.
Na takove chyby je super programovaci kolej, ktera se pri velkem odberu sama vypne.
zdeno

Příspěvekod jipol57 » pon 17 srp, 2026 7:34 pm

Jindřich Bek píše:Skutečné osvětlení bylo žárovkové, nouzové bylo modré. Za jízdy v noci byl problém ve voze číst, takže žádná Rudá záře nad Kladnem. Zažil jsem tu dobu , jezdil jsem soupravou složenou z dřeváků Bi a Be s obdobným osvětlením, která jezdila před Rybáky do Opavy do práce.

Ano s tím souhlasím. Už na předchozí stránce jsem psal toto:
jipol57 píše:Snížil jsem intenzitu svícení na CV50,10 a CV107,1. Ty malé žárovky na skutečných Rybácích, byly jak bludičky.

Moje výtka je ale na chodbičku před kupátky, kde to nesvítí skoro vůbec. Né na celkové osvětlení. To září až moc, v dodaném nastavení. A když se sníží intenzita, tak samozřejmě se sníží i ta chodbička. 3 okna na jedné straně.

Tohle jsem našel ve svých archivech...
Rybzarovky.jpg
Rybzarovky.jpg (6.78 KiB) Zobrazeno 342 krát

Ale nemám fotku, kolik žárovek je v té chodbičce.
jipol57

Příspěvekod Martin70 » úte 18 srp, 2026 8:21 am

Možná mám výzvu pro cestující kolegy na nostalgických vlacích. Nafoťte prosím detaliy žárovek a osvětlení. Umístění atd. Možná to vnese více světla do této diskuze. Nevím kolik je dostupných archivních fotek k dispozici? Já rybáky občas taky jezdím, ale musím se podívat zda mám i něco z interiéru. Většinou natáčím trať okolo otevřeným oknem. Taky by jistě byla velká výzva upravit nebo pořádat El-HO o variantu Rybáků s otevřenými okny, nebo výrobu doplňků navíc a taky samodomo doděláním postaviček cestujících (to už tu bylo zmíněno). :D 8)
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)