Domácí kolejiště H0; DR epocha IIIc

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Barbucha » sob 23 kvě, 2009 8:35 pm

Michal Šuhajda píše:Jako rozpojovadlo používám dva permanentní magnety, které stojí pár korun. Ovšem podmínkou je použití spřáhel Kadee magnematic. Ty už bohužel tak levná nejsou a přezbrojení staršího vozového parku je celkem fuška.

Na to jsem se díval, ale mám asi 120 vagonů, to radši ta špejle :-)
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » sob 23 kvě, 2009 9:16 pm

Drobná poznámka,přístřešek pro posun,bych zrušil,nemá opodstanění.Buď budou mít přilehlé vlečky svoji přidělenou vlečkovou lokomotivu nebo podle frekvence,vlečky obslouží lokomotiva od manipulantu.Na zhlavích jsou stavědla ,né hradla.Pískování můžeš simulovat virtuálně na pískovacích kamnech.Co se týká plynárny,je to neuvěřitelné ,ale plynojem byl přímo postaven proti obytnému sídlišti u nás a když vypukl jednou požár,tak jak všichni byli ateisti,tak se modlili.Důvod zničující exploze,ke které naštěstí nedošlo.Požárníci to zvládli.Tato událost je popsaná.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rozsíval Jaroslav » ned 24 kvě, 2009 6:28 am

Barbucha píše:
Michal Šuhajda píše:Jako rozpojovadlo používám dva permanentní magnety, které stojí pár korun. Ovšem podmínkou je použití spřáhel Kadee magnematic. Ty už bohužel tak levná nejsou a přezbrojení staršího vozového parku je celkem fuška.

Zkus se podívat po netu, např.
http://www.kolejiste-zdar.wz.cz/web/pos ... jovac.html
Pan Wimmer to řešil pomocí telefonních relé.
Rozsíval Jaroslav

Příspěvekod Barbucha » ned 24 kvě, 2009 7:58 am

Rozsíval Jaroslav píše:
Barbucha píše:

To vím, jenže nevím, jak bych se dostal k telefonním relátkům. Pan Wimmer asi rozebral starou ústřednu po digitalizaci. Toto zboží je nedostupné tak 7 let, pokud nejsou zásoby.
Barbucha

Příspěvekod alexander » ned 24 kvě, 2009 8:34 am

Rozpojovač - nič jednoduchšie...

http://www.mo-na-ko.net/zeleznice-rozpojovac.htm
alexander

Příspěvekod Domba » ned 24 kvě, 2009 9:07 am

Barbucha píše:
Rozsíval Jaroslav píše:
Barbucha píše:

To vím, jenže nevím, jak bych se dostal k telefonním relátkům. Pan Wimmer asi rozebral starou ústřednu po digitalizaci. Toto zboží je nedostupné tak 7 let, pokud nejsou zásoby.

Kolik je zhruba tak potřeba relátek?: )) já na nich budu dělat kolejiště..
HO : ))
Domba

Příspěvekod milan ferdián » ned 24 kvě, 2009 9:52 am

Domba píše:

To záleží ,zda vůbec chceš při posunu a provozu ,zasahovat svoji ručkou mezi vozy,jestli ano,tak bych rozpojovače instaloval jen do horní koncové stanice (proto tá střídmost staničních kolejí).V opačném případě všude tam kde očekávám vždy častější rozpojení souprav nebo přistavování vozů (skladiště,volná skládka ,rampa,vlečka HD,atd.).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Domba » ned 24 kvě, 2009 10:00 am

milan ferdián píše:
Domba píše:

To záleží ,zda vůbec chceš při posunu a provozu ,zasahovat svoji ručkou mezi vozy,jestli ano,tak bych rozpojovače instaloval jen do horní koncové stanice (proto tá střídmost staničních kolejí).V opačném případě všude tam kde očekávám vždy častější rozpojení souprav nebo přistavování vozů (skladiště,volná skládka ,rampa,vlečka HD,atd.).

Nne Milane já nemyslel svoje kolejiště to já budu dávat všude rozpojovače: )) relátka budu dávat i k vyhybkám
HO : ))
Domba

Příspěvekod Barbucha » ned 24 kvě, 2009 11:21 am

Domba píše:
milan ferdián píše:
Domba píše:

Nne Milane já nemyslel svoje kolejiště to já budu dávat všude rozpojovače: )) relátka budu dávat i k vyhybkám

Kdysi jsem měl pár relátek z elektronických mikroskopů Tesla. Spínaly od 1V do 24V. Tehdy to byla jediná možnost, jak využít klasické spínací koleje i při pomalé jízdě. Je to trochu o něčem jinémn než se bavíme, ale nějak jsem si na ně vzpomněl. Spolehlivost byla perfektní. Bohužel krabička po asi 5. stěhování někam zmizela :-(

Elektriky se bojím nejvíc. Nejsem v tom vzdělaný a skončil jsem u diod KY701. Budu se muset poohlédnout i po jazýčkových relé. Koukal jsem na to jak puk, když jsem to poprvé vyštrachal na internetu.

Pořád si říkám, to je ještě daleko, napřed si musím namalovat rám, abych nekoupil vlečku dřeva :roll:
Barbucha

Příspěvekod Sandy » ned 24 kvě, 2009 9:00 pm

Barbucha píše:Tak s rozpojovači to vidím furt bledě. Leda že bych použil obstarožní PIKO, ty bych někde vyhrabal :-) Cosi jsem viděl v nabídce PECO, ale nevím, co to je a prodejce neodpověděl na dotaz: http://www.modelovazeleznice.cz/cs/produkt/rozpojovac-typ-rh-21464/

Trochu jsem zapracoval na plánku, tak jej předhazuji zdejším milým a ochotným kritikům.

http://sklad.souboru.cz/index.php?p=download&hash=hX5OF8vuj7R4

Snad si trochu šplhnu ...

1. Barbucho, prohlédl jsem si tvůj poslední návrh, a musím ti poděkovat za uvedení do síně respektovaných rádců. :lol:
2. Pokud jde o rozpojovače, tak si nemůžeš moc vyskakovat. :roll: Pokud chceš pod hlavní stanicí skryté nádraží, tak už moc místa na relátka k rozpojovačům nemáš. Vypadá to na "pravěk" ( staré dobré rozpojovače PIKO nebo něco podobné , a podstatně dražší, v novějším provedení).
Sandy

Příspěvekod Barbucha » pon 25 kvě, 2009 6:18 am

Sandy píše:
Barbucha píše:Tak s rozpojovači to vidím furt bledě. Leda že bych použil obstarožní PIKO, ty bych někde vyhrabal :-) Cosi jsem viděl v nabídce PECO, ale nevím, co to je a prodejce neodpověděl na dotaz: http://www.modelovazeleznice.cz/cs/produkt/rozpojovac-typ-rh-21464/

Trochu jsem zapracoval na plánku, tak jej předhazuji zdejším milým a ochotným kritikům.

http://sklad.souboru.cz/index.php?p=download&hash=hX5OF8vuj7R4

Snad si trochu šplhnu ...

1. Barbucho, prohlédl jsem si tvůj poslední návrh, a musím ti poděkovat za uvedení do síně respektovaných rádců. :lol:
2. Pokud jde o rozpojovače, tak si nemůžeš moc vyskakovat. :roll: Pokud chceš pod hlavní stanicí skryté nádraží, tak už moc místa na relátka k rozpojovačům nemáš. Vypadá to na "pravěk" ( staré dobré rozpojovače PIKO nebo něco podobné , a podstatně dražší, v novějším provedení).

1. Rádo se stalo, děkuji tobě i Michalovi za přínosný nápad.
2. S rozpojováním si asi ještě užiju. Dával jsem odkaz na PECO, ale nevím, jestli ten "bazmek" rozpojuje mechanicky nebo je ovladatelný třeba přestavníkem PECO. Kdoví, na jaká je vůbec spřáhla.
Barbucha

Od pokusu k realitě.

Příspěvekod Barbucha » čtv 02 led, 2014 6:03 pm

Uběhlo "pár týdnů" a já se začátkem loňského roku pustil do malování rámů kolejiště, jejich výroby, osazení, až po dokončení "přízemí". Jde mi to sice jako psovi pastva, ale něco se děje. Plodím III. epochu DDR s tím, že můžu provozovat i IV. epochu (vozidel mám dostatek k oběma epochám, nicméně ta starší je mi o něco bližší). Plánky jsme nějak probrali a po delší diskusi jsem se rozhodl, že to tak v zásadě zůstane.
Pro zajímavost dávám odkaz na shrnutí roku 2013 https://plus.google.com/photos/114770425278800984255/albums/5964342186646405793, kde je pár fotek, jak mě občas napadlo něco vyfotit. U fotek jsou komentáře, tak se tu nebudu nějak sáhodlouze rozepisovat.

Ještě jednou děkuji všem za pomoc a nakopnutí. Těch "pár" týdnů zdržení způsobilo narození dcery.

Pavel
Barbucha

Re: Pokus o domácí kolejiště.

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 03 led, 2014 6:13 am

Tak koukám další příznivec Fleischmann Profi :D tak ať se kolego daří.Jen malá otázka,ta čidla ve SN mají jakou funkci?
Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » pát 03 led, 2014 9:12 am

miroslav lengyel píše:Tak koukám další příznivec Fleischmann Profi :D tak ať se kolego daří.Jen malá otázka,ta čidla ve SN mají jakou funkci?
Míra

Čidla leží v místě, kde mi na izolovaném úseku zastaví nekjratší stroj (v mém případě KöI) a na panel mi ledkou budou signalizovat obsazení koleje ve skryťáku. Podobně mám osazené i dvě kusé koleje ve skryťáku.

Jinak co se Fleischmanna týče, používám jen výhybky a rozpojovače. Vyzkoušel jsem kde co, ale toto mi přišlo nejspolehlivější. Dají se bez problémů při jízdě řezat (dětemvzdorné) a hlavně cena na eBay je bezkonkurenční, pokud si člověk počká na nějaký slušný balík. Hlavně je nebudu muset štěrkovat, nějak je mezi jazyky barevně zakamufluju a nebude problém s lepidlem. Poslední výhodou mi přišlo to, že si přestavníky můžu jednoduše otočit, podle toho, jestli je chci mít přístupné shora nebo skryté.
Barbucha

Příspěvekod Barbucha » stř 08 led, 2014 8:14 pm

Obrázek
Jen hrubý nástin…
Barbucha

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště