Úplně nechápu otázku, nicméně pokusím se na to odpovědět mj. i příkladem provozu na mém kolejišti, kde ztvárňuji dle reálií z fotografií a dalších materiálů celá 70. léta:
Osobní vlaky:
Na osobní vlaky používám vozy:
- služební Da IGRA model
- řadu Bai "osmidveřové" 20-11(20-22) IGRA model
- řadu Bai "čtyřdveřové" 20-11 - 20-12 IGRA model
- řadu Bai "maďary" 21-18 z odlitků
- řadu Bai "studénky" 21-19 z vozů Y Roco s dosazenými leptanými bočnicemi.
- ještě k nim míchám vůz Ba 20-18 "papírák" nebo "doutník" z odlitku. Ještě mám v plánu "pancéřák" a "Grégr". Tyto vozy řadím do souprav, pokud jezdím s lokomotivami bez unifiku.
Soupravy dělám "směsky" z nabídky viz výše - jak říká můj strejda, co dělal posunovače na Masaryčce, v soupisu vozů na osobák bylo "Da + 6x Bai", takže pokud měl vůz na sobě označení Bai, šoupnul se do soupravy a bylo úplně jedno, co je to za řadu viz výše. Dopředu dávám "brejlovce", "zamračené", "pětasedmu" a "albatrosa", občas i "němku", "pomeranče" nebo "kyklopa"...
S vozy IGRA problémy nemám, za mě provedení OK a jízdní vlastnosti po nějakých úpravách také (řešení drhnutí kinematik apod.). Své výtvory hodnotit nebudu
Rychlíky:
Vozy Y se začaly dodávat přibližně v polovině 60. let a primárně šly do mezinárodní vozby. Ve vnitrostátní se tak až do přelomu 60. a 70. let ukazovaly vozy tuzemské výroby z 50. let. IGRA model vyrábí vozy Ba, Bac, BRa a Bai posledního typu ze Smíchova (vypouklá, mohutná střecha), jak už jsem psal, vypadají dobře, občas mají nějaké mušky v jízdních vlastnostech. Do 60. let silně chybí vozy ze Smíchova z počátku 50. let ty tzv. "papíráky" Aa, Ba, ABa.
Co se týká vozů Y, je nutné rozlišovat "kombiňáky" a "teplovzduchy":
"Kombiňáky" Y jsou starší provedení vyráběné od poloviny 60. do poloviny 70. let. Poznávací znamení jsou větrací mřížky ve střechách. Tyto vozy vyrábí Tillig a Piko. Oba dva výrobci jsou na tom jízdně velice dobře, nicméně Piko silně boduje novější konstrukcí a detailnějším zpracováním.
"Teplovzduchy" Y/B70 vyrábí Roco a bude vyrábět polské Robo. Poznávacím znamením jsou větrací mřížky na bočnici cca uprostřed vozu. Tyto vozy se dodávaly ČSD od roku 1974, opět primárně mířily do mezinárodního provozu. S vozy od Roca problém nemám a jsem poměrně zvědavý na Robo, které kromě PKP a DR bude vyrábět i provedení ČSD - třeba i naše atypické služební vozy...
lubz píše:Díky za odkaz, ale to je právě ten problém fotovlaků ze současnosti. V reálu by se nikdy 8dveřové Bai se 4dveřovými nepotkaly, navíc tam jsou žluté i bílé popisy a čísla jak 4 a 5 místná, tak i nová po přečíslování
Osmidveřák a čtyřdveřák se na jednom vlaku potkal určitě, viz výše. Určitě by se dala i sehnat fotka...