Tak trošku dilema

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Tak trošku dilema

Příspěvekod Střelec » úte 26 kvě, 2026 5:08 am

Při opracování se toho olámalo relativně málo - jen rohy pod dýmničními dvířky a při odstraňování zadní vodorovné přepážky praskl jeden roh. Zbyla ale hronada zátěže a celá původní kastle. Kovovou výplň kotle ale po úpravě využiju (aby šla nasadit bez vyndavání motoru), jen ji kvůli žárovce musím do kastle vlepit jen na disperzi, aby šla v případě potřeby ven.
Přílohy
DSCN2226.JPG
DSCN2223.JPG
DSCN2228.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 26 kvě, 2026 5:15 am

Pro osazení bylo nutno "vyčistit" vnitřek od zbytků podpěr, ztenčit na několika místech boky, doplnit pár technologických otvorů a upravit (zmenšit) přepážky, aby nekolidovaly s motorem, převody a dalšími vnitřnostmi. Celkové "doladění" vnitřku bylo asi na hodinku kvílení s Parksidem (včetně neustálého poměřování), než si to sedlo.
Přílohy
DSCN2233.JPG
DSCN2232.JPG
DSCN2232.JPG (117.21 KiB) Zobrazeno 1909 krát
DSCN2231.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 26 kvě, 2026 5:22 am

Ač je to tendrovka, má většinu motoru v tendru. Bude ho nutno zakrýt vodorovnou přepážkou s uhlím. Lokomotiva má poněkud připosražený vzhled a působí dojmem "těžká na čumák", takže tendr patrně doplním obligátní dřevěnou nástavbou, čímž by se mohl vzhled poněkud vylepšit a stroj budit vyváženějším dojmem. Někde mám uložené řadové tabulky, ale budu je muset najít. Co zcela chybí, jsou armatury a schůdky pod budkou, takže v tomhle směru bude o zábavu postaráno...
Přílohy
DSCN2234.JPG
DSCN2235.JPG
DSCN2235.JPG (138.52 KiB) Zobrazeno 1906 krát
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 29 kvě, 2026 9:29 am

Včera jsem se pokusil dopasovat zátěž z kotle do nové kastle tak, aby výsledek sedl na pojezd a přední světlo bylo funkční. Bohužel se nezadařilo - packa na zátěži, která vedla jeden pól k žárovce musela pryč a spojení žárovky se spodním kontaktem se bude muset vyřešit vhodným mezikusem. Nebo osvětlení zruším, pseudosvětlovody z plastu za mnoho nestojí, takže to bude chtít řešit komplet jinak.
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 05 čer, 2026 4:41 am

Snažil jsem se instalovat přední osvětlení, ale po několika pokusech jsem rezignoval a stroj svítit nebude. Ze začátku se zdálo, že to klapne, ale zapojení osvětlovacího okruhu je pro mě záhadou. Přepínání směru je závislé na poloze motoru, kontakty selhávají a napojení přímo na sběrače způsobuje zkrat, takže další pokusy nebudou. V dohledné době budu řešit zátěž (místa je dost) a postupné doplňování detailů na kotel a budku. Střešní ventilace na budce je poněkud mimo - místo dvou menších klapek je tam jedna velká, ale dělit ji nebudu - nelze vyloučit, že v nějaké fázi existence stroje tak vypadala. Po úděsném hledání se mi podařilo najít sady leptaných řadových tabulek.
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 23 čer, 2026 9:06 am

Zvolna začínám dávat dohromady doplňkové díly z kousků plastu a olověného drátu. Až o budu mít po kupě, začnu to montovat na kastli a na pojezd.
Střelec

Příspěvekod Střelec » čtv 25 čer, 2026 9:10 am

Včera jsem odstranil střední partii ventilační klapky na střeše budky a z jedné tak udělal dvě. Počet je to správný, ale jejich rozmístění a orientace není ideální. Nechci ale nenávratně zprasit jinak pěkně provedený povrch střechy, takže to dál řešit nebudu. Trochu honička bude s trubkami od písečníku z olověného drátu - musí se podvléct pod několika podélnými madly a ovladači na kotli, které jsou ale vytištěny hodně na těsno a s množstvím mikroskopických podpěrných můstků, které se kvůli zachování odolnosti v provozu nevyplatí odstraňovat. Přední nosník světla a později řadové tabulky na čelo kotle jsem vysochal z plechovky od Bohemky - je to opracovatelnější než mosaz od leptů, tenčí a dost pevné. Plech kryjící špunty lepších vín je na tohle moc měkký (ale zase se dá onýtovat kolečkem na klasické nýtování kitařiny). V jednu chvíli jsem uvažoval o nastavení předního čelníku (podle fotek by snesl tak dva milimetry navíc), ale nechce se mi prát s nárazníky a dalšími detaily. Zajímavé bude doplnění zátěže a zasklení budky - na firemní fotce má lokomotiva až po hranu dvířek výřezy v budce kryté doplňkovými deskami s dalším oknem. Je otázkou, jestli tyto díly byly "volitelné příslušenství", nebo byly umístěny posuvně a po většinu roku jen zasunuté v přední pozici za bočními okénky budky.
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 26 čer, 2026 4:20 am

Včera jsem dolepil vodorovnou přepážku s ohrádkou na uhlí na dosud otevřený tendr a uzavřel tak otvor k motoru. Teď už jen dosypat uhlí. Lokomotiva získala zvýšením okraje tendru poněkud vyváženější vzhled - komín s obrovskou bání a nízký tendr budily optický dojem "těžká na čumák".
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 01 črc, 2026 4:18 am

Včera jsem olepoval stroj drobnými detaily - mazací lis, armatury z olověného drátu na kotli, držáky zadních světel nad nárazníky, přední držák původně na světlo, později na řadovou tabulku. Chtělo by to ještě rozvod maziva od lisu(na fotkách není pořádně vidět), dolepit jakési svislé válce před vany (patrně maznice pístů a šoupátek) a dodělat schůdky, potrubí a imitaci zadního rámu na pojezdu. Dolepit uhlí. A pak to natřít a dolepit řadové tabulky...

Zvážil jsem část původní zátěže (značná porce vyplňovala kotel a ve stroji zůstala), co se dílem nevejde (klec kolem motoru) a dílem nepasuje (plátky kovu z původních van) do nové kastle (29 g) a bac hamrem přeformátoval dvě mušketové kule na hranoly (celkem 33 g). Teď vyvstává otázka, kam je nacpat - ve vanách je sice místa dost, ale vzhledem k tomu, že běhoun stroje je poháněný, nebude od věci ji nacpat co nejvíc dozadu, kde je ale rozcapený motor Od půlky budky až dozadu) a kolem něj je málo místa.
Střelec

Příspěvekod Zlámalík » stř 01 črc, 2026 7:16 am

Předpokládám, že Tobě je zbytené radit, tak jen inspirace - já používám olověný plech, koupený v potřebách pro pokrývače, a řežu z něj skalpelem potřebné tvary, které pak vrstvím a lepím k sobě a dál opracovávám. Výhoda je, že to může být přesně na míru a je to čistá práce.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Střelec » čtv 02 črc, 2026 12:33 pm

Pro mě je jednodušší sáhnout po tom, co doma je, plech bych musel shánět. A navíc by na parní mašině mělo bejt aspoň trošku kovařiny, byť takhle fejkový.

Až tenhle stroj dodělam, tak budu mít pro mý nudlodráhy na hodně dlouho vystaráno. Loni jsem udělal dva kousky, letos to bude tenhle jeden, k tomu již poněkud starší 310.0 z odlitku na pojezdu FLM a řadu menších strojů jak koupených nových, tak ze sekáče. Letos plánuju pořídit ještě dvě stavebnice vozů (ranné D a M bez brzdy) a objednanou mám 335.1 od Pika, takže to bude skoro víc mašin a vozů, než kolejí.

Už aby někdo začal dělat naše nádražáky do druhý a první fáze třetí epochy. To by mi hezky oživilo dílce mejch nudlí.
Střelec

Předchozí

Zpět na Stavba lokomotiv