Moderátor: Michal Dalecký
Zdenek Valter píše:No a jakou mají hnací vozy hmotnost?
michalctt píše:Zdenek Valter píše:No a jakou mají hnací vozy hmotnost?
Odvážil som. Jeden riadiaci vozeň má 398 gramov.
Zdenek Valter píše:michalctt píše:Zdenek Valter píše:No a jakou mají hnací vozy hmotnost?
Odvážil som. Jeden riadiaci vozeň má 398 gramov.
Jestli máš podobná vozidla tak je zvaž taky a porovnej popřípadě vyzkoušel zda dovážený vůz pantografu cca 100g se chová podobně.
Důležité aby balast co nejvíc zatížil hnací podvozek.
michalctt píše:Takže ideálne je to ako tu bolo v inom príspevku uvedené zohnať len nápravy s bandážami a potom sa uvidí.
Zdenek Valter píše:Já bych zvolil jako zátěž wolfram - nejdostupnější je v elektrodách (zelených) popřípadě Unimagnet ho má i v prášku.
Jinak pokud zbavíte loko kol s bandáží přijdete o cca 2/3 tažné síly.
Takže pokud seženeš odpovídající kolo s bandáží tak Ti to může vyřešit Tvůj problém - lehký vůz malá tažná síla.
Já rozhodně nejsem příznivcem bandáží, ale chápu, že někteří z vás díky svým sklonovým a poloměrovým poměrům na svém kolejišti je potřebují.
M&T píše:Zdenek Valter píše:Já bych zvolil jako zátěž wolfram - nejdostupnější je v elektrodách (zelených) popřípadě Unimagnet ho má i v prášku.
Takže pokud seženeš odpovídající kolo s bandáží tak Ti to může vyřešit Tvůj problém - lehký vůz malá tažná síla.
Já rozhodně nejsem příznivcem bandáží, ale chápu, že někteří z vás díky svým sklonovým a poloměrovým poměrům na svém kolejišti je potřebují.
Osobne si nemyslím, že problém je v závaží alebo hmotnosti. Problém je v zlom rozložení hmotnosti aj s ohľadom na samotný hnaný podvozok a hlavne v tom, že sú hnané len dve nápravy. Takže zvyšovanie hmotnosti nebude lineárne zvyšovať ťažnú silu, skôr to bude len zlomkové zlepšenie.
Čo sa týka bandáží, mne sa to zdá prehnaé - 2/3 ťažnej sily. Mám viacero ACME lokomotív, ktoré sú relatívne ľahké (napríklad majú o viac ako 100g menej ako Roco), ale ESO alebo Gorila bez bandáži vcelku v pohode utiahne rýchlik s 9-timi Y-nmi (stúpania máme od 1,3 do 3,5 cm na meter a to aj v oblúkoch). Takže nejaký pokles tam asi bude, ale budú to asi jednotky percent ... Nehovoriac o tom, že tie bandáže relatívne rýchlo degradujú a ich účinnosť tým geometricky klesá ...
Zdenek Valter píše:M&T píše:Zdenek Valter píše:Já bych zvolil jako zátěž wolfram - nejdostupnější je v elektrodách (zelených) popřípadě Unimagnet ho má i v prášku.
Osobne si nemyslím, že problém je v závaží alebo hmotnosti. Problém je v zlom rozložení hmotnosti aj s ohľadom na samotný hnaný podvozok a hlavne v tom, že sú hnané len dve nápravy. Takže zvyšovanie hmotnosti nebude lineárne zvyšovať ťažnú silu, skôr to bude len zlomkové zlepšenie.
Čo sa týka bandáží, mne sa to zdá prehnaé - 2/3 ťažnej sily. Mám viacero ACME lokomotív, ktoré sú relatívne ľahké (napríklad majú o viac ako 100g menej ako Roco), ale ESO alebo Gorila bez bandáži vcelku v pohode utiahne rýchlik s 9-timi Y-nmi (stúpania máme od 1,3 do 3,5 cm na meter a to aj v oblúkoch). Takže nejaký pokles tam asi bude, ale budú to asi jednotky percent ... Nehovoriac o tom, že tie bandáže relatívne rýchlo degradujú a ich účinnosť tým geometricky klesá ...
Já to mám empiricky ověřeno
M&T píše:Zdenek Valter píše:Já to mám empiricky ověřeno
Nebudem rozporovať, ale rozhodne mám aj ja overené, že Gorila ACME s bandážami NEUTIAHNE 27 Y-nov .... S 11-timi už má slušný problém .... ALe OK, toto nie je téma o bandážach všeobecne, ale o tom, že je to asi jediné relatívne jednoduché riešenie problému kolegu michalctt ....
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: vvitty a 1 návštěvník