Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problém

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problém

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 čer, 2026 8:51 pm

Zippich píše:Test zdroje proveden pomocí vousaté 5W-žárovky z auta, a ok. Svítí stabilně. Tak jsem v zoufalství rozlousknul škatulku a pomocí integrované humanoindní zkoušečky, ukazováku, zjistil, že jeden z těch černých pavoučků topí, takže bude asi proraženej a to asi vinou té čerstvě ozvučené BR93 od Pika, která stála na kolejích...

No a udržíš na něm ruku nebo musíš ucuknout?
(Ono se říká, že na povrchu do cca 60 stupňů Celsia prst udržíš)

No nezdá se mi, že by lokomotiva dokázala zničit booster v centrále. Podle toho co jsem našel je maximum pro tenhle set 2A.
Zdenek Valter

Re: Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problé

Příspěvekod HonzaM » pon 15 čer, 2026 6:50 am

Vyzkoušel jsipřipojit jen ovladač a změŕit napětí a kolejovém výstupu? kolejové DCC napětí používáš také pro ovládání výhybek? Pak by mohlo jít o poruchu výhybkového dekodéru a ne poruchy centrály. U téhle centrály je lépe používat pro ovládání příslušenství LocoNet.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zippich » pon 15 čer, 2026 9:31 am

Výhybky jsou napájené i ovládané nezávisle. Mají vlastní zdroj. Jediné, co mají společné s centrálou je zásuvka ve zdi. A výhybky problém nemají. Ale doteď jsem pro napájení kolejí doma nepoužíval booster, jen centrálu. Vzdělaný kamarád tvrdí, že je to chyba, že booster by proudové výkyvy pobral.
Zippich

Příspěvekod sidlo » pon 15 čer, 2026 10:46 am

Nepobral.
Pokud je zdroj na 2 A (možná víc, já nevím), tak vypne při 2 A.
Pokud je zesilovač na 2 A (možná víc, já nevím), tak vypne při 2 A.
2 A to je asi 7 současně jedoucích a zvučících lokomotiv.
Ovládáte s jedním ovladačem 7 současně jedoucích a zvučících lokomotiv?
Pokud ne, tak se snažte řídit se výše uvedenými radami.
sidlo

Příspěvekod fulda » pon 15 čer, 2026 11:30 am

Trochu se blížíme k diskuzím s manželkou. Musím upozornit, že moje křišťálová koule je velice levný model.

Takže, když jsem se ptal na chování zdroje s připojenou centrálou, neptal jsem se na chování zdroje se žárovkou.
Když už jsi rozebral centrálu a píšeš, že jeden integráč hřeje, tak jsi zase mohl zjednodušit situaci tím, že by jsi třeba dodal fotku s označením, kterej to je.
A konec konců i odpovědět Zdeňkovi na to, jak moc se hřeje. Existují integráče, které mají běžnou pracovní teplotu kolem 40°C a nepovažuje se to za prohřešek.

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Zippich » pon 15 čer, 2026 1:11 pm

fulda píše:Trochu se blížíme k diskuzím s manželkou...

Jsem si jist, že tak daleko určitě ještě nejsme, Fuldo :-)
Teplej pavouk má odhadem kolem 40-50°C a domnívám se, že byl proražen zvýšením odběru proudu od té nově ozvučené mašinky. Dal jsem jí na proměření vzdělanému kolegovi a pokusím se vyměnit toho pavouka na desce centrály. Určitě dám vědět, jak story pokračuje. Zatím díky za rady vám všem...
Zippich

Příspěvekod HonzaM » pon 15 čer, 2026 1:56 pm

Zippich píše:
fulda píše:Trochu se blížíme k diskuzím s manželkou...

Jsem si jist, že tak daleko určitě ještě nejsme, Fuldo :-)
Teplej pavouk má odhadem kolem 40-50°C a domnívám se, že byl proražen zvýšením odběru proudu od té nově ozvučené mašinky. Dal jsem jí na proměření vzdělanému kolegovi a pokusím se vyměnit toho pavouka na desce centrály. Určitě dám vědět, jak story pokračuje. Zatím díky za rady vám všem...

Pořád tady postrádám odpověď na to jak se chová centrála nepřipojená ke kolejím a s připojeným ovladačem Chovají se obě v tomto stavu stejně? Pokud jde o “Oddělené” ovládání výhybek, co třeba přepínání napájení srdcovek?.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zippich » pon 15 čer, 2026 2:12 pm

HonzaM píše: Pořád tady postrádám odpověď na to jak se chová centrála nepřipojená ke kolejím a s připojeným ovladačem Chovají se obě v tomto stavu stejně? Pokud jde o “Oddělené” ovládání výhybek, co třeba přepínání napájení srdcovek?.

Nepřipojená centrála s ovladačem je na videu o pár řádek výše. A ano, výhybky mají ovladače, kde se přepíná napájení jazyků, ale nevím, jak tam hledat příčinu tohodle chování. Při říznutí výhybky to fungovalo standardně. Rozsvítila se červená dioda, a po odstranění problému se červeným tlačítkem ovladače systém vrátil do normálu. Tohle ale vypadá na odpálenou centrálu vlivem proudové špičky.
Zippich

Příspěvekod Ivan » úte 16 čer, 2026 2:01 pm

Mne jen stále přijde divné, že je stejný problém na dvou různých centrálách.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Miloš_P » úte 16 čer, 2026 5:17 pm

Nemáš podpětí v síti nebo vadnou síťovou zásuvku nebo prodlužovačku?
Zkus to zapojit bez připojení kolejiště a ovladače do jiné zásuvky.
Miloš_P

Příspěvekod Fefu » úte 16 čer, 2026 6:06 pm

Zippich píše:Výhybky jsou napájené i ovládané nezávisle. Mají vlastní zdroj. Jediné, co mají společné s centrálou je zásuvka ve zdi. A výhybky problém nemají. Ale doteď jsem pro napájení kolejí doma nepoužíval booster, jen centrálu. Vzdělaný kamarád tvrdí, že je to chyba, že booster by proudové výkyvy pobral.

Není možné, že se ti dostalo napětí do kolejí ze zdroje pro výhybky nebo z jiného zdroje (jiný potenciál)? Mašinka těžko odpálí centrálu – ta je na zkrat/přetížení stavěná.
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod Miloš_P » úte 16 čer, 2026 6:22 pm

Zkusil jsem se zeptat AI, třeba to k něčemu bude:
Blikání displeje, blikání zelené diody a celková nefunkčnost ovladače Uhlenbrock DAISY II znamená, že centrála je přepnutá do programovacího režimu LocoNet (LocoNet Programming Mode).V tomto specifickém stavu centrála neodpovídá na běžné povely pro jízdu vlaků a čeká na konfigurační data.

Jak problém okamžitě vyřešit:
Pro obnovení běžného provozu vyzkoušejte následující kroky v tomto pořadí:

1. Ukončení programovacího režimu: Stiskněte na ovladači tlačítko červené stopky / ukončení (klávesa s ikonou Stop / Escape). Tím by se měl režim LocoNet programování ukončit a centrála přejít do standardního stavu (zelená LED svítí trvale, červená nesvítí).

2. Tvrdý restart systému: Pokud ovladač na stisknutí tlačítek vůbec nereaguje, odpojte napájecí transformátor centrály ze zásuvky 230V. Počkejte přibližně 10 sekund a znovu jej zapojte.

3. Kontrola kabelu a konektorů: Odpojte kabel LocoNet z ovladače i z centrály a znovu jej pevně zacvakněte. Špatný kontakt může způsobit, že ovladač zamrzne v inicializačním nebo programovacím módu.

Ještě mě napadlo, jestli na ovladači nezůstalo zaseklé nějaké tlačítko.
Miloš_P

Příspěvekod Zippich » úte 16 čer, 2026 8:28 pm

Miloš_P píše:Zkusil jsem se zeptat AI, třeba to k něčemu bude...

Týhle slavný vědmy jsem se samozřejmě taky zeptal a řekla mi to samý. Kdyby to šlo, tak bych ji k tomu přitáhnul za límec a ukázal jí, že se mýlí.
Na červené tlačítko nereaguje, restart jsem zkusil několikrát, bez výsledku, stejně jako odpojení kabelů. Hlavní podezřelou podle mě zůstává proudová špička způsobená patrně kombinací nového repráku a nastavení dekodéru. Po jeho instalaci lokomotiva ještě jezdila, ale pak jsem ji chtěl připravit na setkání a deaktivovat DC podle kalkulačky. Problém nastal bezprostředně po změně hodnoty CV29. Vyšetřování pokračuje...
Zippich

Předchozí

Zpět na DCC v praxi