Stříbrný šíp M260.001 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Stříbrný šíp M260.001 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod michal_d » ned 24 kvě, 2026 9:23 am

Namlsán Slovenskou strelou jsem se pustil do Stříbrného šípu. Koncepce bude úplně shodná se strelou, tedy zkrácené podvozky pro průjezd R310 a použití Hallingových coreless podvozků. Originál má opět dlouhé podvozky (v měřítku 33,3mm) schované pod plentami. Oproti strele je situace zdánlivě lepší v kratších podvozcích i vzdálenosti otočných čepů a skříni bez výrazného zaoblení spodní hrany, šlo by tedy použít o něco delší podvozek - 23mm by bylo ještě vyhovující. Nicméně jestli je chyba na podvozku 10, nebo 13mm už je vlastně jedno, takže použiju stejné jako u strely tedy H0m 19,7mm, aspoň bude trochu prostotu na naznačení vnějšího rámu podvozku a brzdových bubnů a podvozek nebude zasahovat do oddílu pro cestující...

Začal jsem tradičně modelováním skříně a rovnou jsem si její rozpracovanou verzi vytisk narychlo z PLA abych mohl lépe posoudit základní tvary...

M260_CAD_01.jpg

M260_01.jpg

M260_02.jpg
michal_d

Re: Stříbrný šíp M260.001 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod Ivan » pon 25 kvě, 2026 11:34 am

Nejhorší je, že to v Tvém pojetí vypadá všechno snadně... jen do té doby, než to člověk zkusí sám.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod kpt.Budha » pon 25 kvě, 2026 12:12 pm

Člověka sice 3D kreslení živí, ale když koukám na to čelo, tak vůbec nevím, jak bych to udělal. Paráda. :shock:
kpt.Budha

Příspěvekod Zlámalík » pon 25 kvě, 2026 12:45 pm

Jako počítač nýtů uznale mručím :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod U37.002 » pon 25 kvě, 2026 5:27 pm

Originál v březnu 2013:
Fotografie0228.jpg
Přílohy
Fotografie0236.jpg
U37.002

Příspěvekod U37.002 » pon 25 kvě, 2026 5:33 pm

"Rukávy" pro nárazníky jsou na vnitřní straně téměř kolmé k čelu (85° vůči čelu), na druhé straně byl skoro plynulý přechod do bočnice.
U37.002

Příspěvekod michal_d » pon 25 kvě, 2026 5:57 pm

Ivan píše:Nejhorší je, že to v Tvém pojetí vypadá všechno snadně... jen do té doby, než to člověk zkusí sám.

Já to vidím obráceně - dokud to člověk nezkusí, tak vypadá všechno složitě a když se to zkusí, tak to jde... ale je třeba mít nějak rozumně nastavou hranici možného, aby z toho měl člověk pořád radost.

kpt.Budha píše:Člověka sice 3D kreslení živí, ale když koukám na to čelo, tak vůbec nevím, jak bych to udělal. Paráda. :shock:

Já taky trávím zhruba polovinu pracovní doby 3D modelováním, ale je to klasická strojařina. Tohle je oproti tomu boj, chtělo by to umět v nějakém volnoplošném modeláři a ne jen v CADech...

U37.002 píše:"Rukávy" pro nárazníky jsou na vnitřní straně téměř kolmé k čelu (85° vůči čelu), na druhé straně byl skoro plynulý přechod do bočnice.

Tohle si zaslouží pokus o opravu, díky za podnět.
michal_d

Příspěvekod michal_d » pon 25 kvě, 2026 7:59 pm

Tak kužely nárazníků jsem udělal komplet znovu. Vnitřní strana je skloněná o 10° (5° nebylo skoro vidět) a vnější tak nějak tečně. Upravil jsem i rozšíření ve svislém řezu a obojí vypadá o dost lépe...

M260_CAD_02.jpg

M260_CAD_03.jpg

Jeden nejmenovaný výrobce by to vyřešil tezí "vždyť jde jenom o ******* nárazník", ale to si plzeňská vagonka nemůže dovolit.
michal_d

Příspěvekod kpt.Budha » úte 26 kvě, 2026 11:28 am

michal_d píše:Já taky trávím zhruba polovinu pracovní doby 3D modelováním, ale je to klasická strojařina. Tohle je oproti tomu boj, chtělo by to umět v nějakém volnoplošném modeláři a ne jen v CADech...

Aha, tohle je v CADu, tak to zírám o to více :)
kpt.Budha

Příspěvekod michal_d » ned 31 kvě, 2026 8:11 pm

Tak přes víkend pokusný tisk na SLA tiskárně... Musím upravit klenutí střechy nad stanovišti a pluh. Plus poladit velikosti různých detailů. Mám dilema s okrasnou lištou pod poprsnicí, s logem a řadovým označením. Vše bylo kovově lesklé plastické. Nabízí se dvě řešení. 1. alpakový lept - bude to jemné a kovově lesklé, ale bude obtížné to pěkně kus po kuse nalepit na skřín rovně a trvanlivě. 2. Vytisknout to jako součást skříně a na závěr nabarvit - bude to pěkně pravidelné, ale bude se to blbě barvit, byť to bude vystouplé a nebude to kovový lesk... Případná 3. varianta by byl obtisk, ale to nebude plastické a navíc místo kovového lesku bude jenom šedivá, to jsem zavrhl hned...
M260_05.jpg

M260_04.jpg

M260_03.jpg
michal_d

Příspěvekod jafobe » pon 01 čer, 2026 9:03 pm

Za mě to takhle vypadá dost přesvědčivě. ;)

A co třeba udělat kombinaci jedničky a negativní dvojky... teda asi by to bylo náročnější na sladění velikostí obého.
Ve skříni by se udělalo reliéfní číslo či znak ale jako zahloubení do kterého by se vlepil lept. Tím by se ušetřilo náročnější vyměřování a rovnání. Asi by se dalo lepit i před lakovaním, s tím že po laku by se seřízla barva po vrchu plechu (jevilo by se to asi tak trochu plasticky ale nebylo by to stříbrné po bocích), nebo by se muselo počítat s úbytkem výřezu o barvu.

Jaromír
jafobe

Příspěvekod michal_d » úte 02 čer, 2026 4:41 am

jafobe píše:...
A co třeba udělat kombinaci jedničky a negativní dvojky... teda asi by to bylo náročnější na sladění velikostí obého.
Ve skříni by se udělalo reliéfní číslo či znak ale jako zahloubení do kterého by se vlepil lept.

Jaromír
...

Díky za nápad. Sladit do tak aby pásly obrysy přesně do sebe by asi nešlo. Ale protože znaky stejně musí být co nejtenčí, tak se nabízí udělat je v poloviční síle plechu a z rubu "zámek" klidně jenom v podobě linky, která pásne příslušného zahloubení. To by mělo fungovat
michal_d

Příspěvekod T000.0 » ned 07 čer, 2026 3:08 pm

Něco podobného mě taky čeká u M140.401 s nápisem OZVD. Zatím mám nápad na dně podobné technologie. Ale nevím, zda budou v praxi fungovat.
První s použitím navlhčovací lepicí pásky. Kdy na proužek vlhké pásky zrcadlově vyskládám písmena pak počkám až voda vyschne, následně dám na písmena trochu lepidla a přilepím na model. Po zaschnutí lepidla znovu navlhčím pásku, lepidlo na pásce by mělo povolit. Pak pásku odstraním a model umyju od zbytků vodou rozpustného lepidla.
Druhá metoda je použít maskovací pásku a před nalepením písmen jí trochu zamatlat tak aby tolik nelepila. Předpoklad je že lepidlo kterým se budou lepit písmena na model bude držet víc než lepidlo na pásce. Další postup je stejný akorát bez vody a omývání modelu.
Výhoda je že je dost času si vyhrát se správným umístěním písmen. Nevýhoda je že při odlepování pásky může dojít i k odloupnutí nalepených písmen.
Jak jsem již psal, nemám to odzkoušený, je to jen pouhý teorie.
T000.0

Příspěvekod michal_d » ned 07 čer, 2026 6:09 pm

Tak, nějak jsem to taky uvažoval, s tím že v leptu by byly jednotlivé znaky vzájemně správně umístěné a z planžety by se vyřízly až po nalepení na maskovací pásku. Ale je to hrozně malé a trochu se bojím, že na modelu budou svítit zbytky spojovacích můstků, které se neodříznou úplně přesně... Ale koupil jsem si novou tiskárnu a zatím to vypadá, že tisk písmen by mohl jít bez problémů a jako nadějnou barvu vidím fix AK1302 viz video. Chromové lišty ale určitě udělám z leptu, resp. vyleptám i ty znaky, ale je otázka co nakonec použiji... Teď mne čeká naučit se s novou tiskárnou.
michal_d

Příspěvekod marian_r » pon 08 čer, 2026 8:35 am

Tamyia predáva dobrú chrómovú farbu... A asi nielen Tamyia.

edit:
https://www.youtube.com/watch?v=y3hFw6eFQIo
marian_r

Zpět na Stavba lokomotiv