rád bych se Vás, kolegové modeláři, zeptal na zkušenosti a rady a postupy s postprocessingem 3D výtisků.
Prvně jsem si nechal na FDM tiskárně z PLA vytisknout model v měřítku H0. Vzhledem k omezením tiskárny jsem to pojal jako stavebnici, což mi ovšem nevadilo. Výtisk úplně nebyl nejhorší, ale samozřejmě na vitrínovém modelu nechcete, aby byly nějak moc vidět vrstvy po tisku.
Tak jsem vzal smirek (brusnou houbičku) o hrubosti 150 a 180 a brousil. A brousil. Pak jsem vzal tmel Tamiya Putty bílý a nanesl ho na celou plochu modelu - mimochodem mi na vzduchu během desítek sekund dost žvejkačkovatí, nebyl jsem schopen nanést kvalitní vrstvu, ale protože se to bude brousit, tak jsem to neřešil. Nechal zaschnout cca 24 hod. a přebrousil. Tmel zůstal v mezerách mezi vrstvami tisku, ale ty vylezly, takže jsem byl skoro na začátku. Takže zase další broušení, tmelení, schnutí. Občas jsem vyměnil tmel za bílý surfacer téže firmy, tekutý i sprejový. Asi po šesti nebo osmi vrstvách tmelení a broušení jsem se dostal k výsledku, co je na fotkách níže. Z půl metru to vypadá poměrně slušně. Ale když se podívám zblízka, stále tam jsou znatelné tiskové vrstvy. Zajímavé ale je, že pohmatem patrné nejsou. Při jednom čištění drážek jsem si rejpnul nožem i mimo a při zkoušení modelářské brusky se mi pod oknem povedlo probrousit dolík - to už nejsem schopen vůbec přetmelit. Pořád to po přebroušení vystoupí na povrch. Celkově dost práce a málo muziky.

Pak jsem se dočetl něco o SLA tisku, všude se na to pěje chvála, tak jsem si říkal, že tedy něco zkusím nechat vytisknout z pryskyřice. Výtisk mi včera přišel, ale čekal jsem asi od toho trochu víc. Pryskyřice je nažloutlejší než na fotkách (na fotce vypadá bíle) a je jakoby částečně průsvitná (ale měla to být bílá základní) - to mi nevadí, jen pro pořádek. Vrstvy na výtisku jsou samozřejmě také, jinak by to nebyl 3D tisk, ale jsou o dost jemnější než u FDM. Nicméně se zase u některých detailů, jako jsou okna, slily okraje - viz foto níže. Tento výtisk jsem zatím neopracovával s tím, že se raději optám, jaké máte zkušenosti a co byste doporučili.

Za případné rady a nápady děkuji, hlavně k radám okolo pryskyřice, těch výtisků bych rád si nechal udělat víc...
P. S.: zdá se, že ten ImageShack snižuje kvalitu snímků, ale myslím, že potřebné detaily na nich jsou vidět.