A do třetice.
3. Doplnění návěsti "Obsazené hnací vozidlo"Toto nebude žádná hrůza, výrobce na nás myslel a řada věcí je tak připravená, naoopak si lehce zaprogramujeme.
Na schématu vidíte, že dioda D8 (šedá) vede od bílé LED LD3 proti svorce SL/W. Dioda ale na desce není, musíme ji tedy doplnit. Tentokrát budeme pájet zezadu - najdeme pozici D8 a sem připájíme SMD diodu, ideálně Schottky, ale já použil klasickou 1N4148 a funguje to krásně také. Katoda (s proužkem) směřuje do středu desky.
Dále vezmeme drátek a připájíme jej mezi plošku SL/W na čele a výstup A7 na základní desce - shodně na obou stranách.
Obrázky k tomuto kroku jsou o dva příspěvky výše - místa, kam budeme pájet, jsou označena zelenou barvou.
Nyní sepnutím výstupu FA7 přivedeme "mínus" na obě levé diody na každém čele, které svítí samostatně - a máme obsazené hnací vozidlo a (téměř) hotovo.
Poslední krok záleží na každém, podle toho, jak má rozvržené funkce v ovladači. Já používám dekodéry ZIMO a systém Jacek, tak bych ve shodě s ostatními projekty (např. V60 od Martina Černého) chtěl mít tuto návěst na klávese F4. Jenže tady je již obsazeno, typicky tady je vypnutí rozjezdových křivek. Udělal jsem tedy změnu a funkci si lehce zautomatizoval. Dávám řešení "do placu" a budu rád za názor:
Vycházím z toho, že fíra nejprve vleze na mašinu, tedy obsadí vozidlo, a pak teprve posunuje na vlak. Nastavil jsem proto klávesu F3 (posun) tak, že pokud zapnu F3 samostatně, rozsvítí se návěst "Obsazené hnací vozidlo". Fíra si vyřídí papíry a až když zahájím jízdu, tak zapnu osvětlení stroje klávesou F0. Tím se přepne čelní návěst na "Posun" (= rozsvítí se pozičky na obou čelech a výše provedenou úpravou z nich máme Posun). Jakmile fíra najede na vlak, vypnu klávesou F3 návěst Posun a zůstane svítit jen čelo se třemi pozičkami - a můžu odjet.
Řešeno je to švýcarským mapováním:
Když NENÍ stisknutá klávesa F0 a současně když JE stisknutá klávesa F3, sepne se výstup FA7 (platí pro oba směry jízdy).
Převedeno na CV je to takto:
CV430 = 157
CV431 = 131
CV432 = 7
CV433 = 0
CV434 = 7
CV435 = 0
Ostatní funkce jsou mapovány klasicky:
F0 - poziční světla, výstupy F0f a F0r
F1 - koncová světla, výstupy FA1 a FA2
F2 - dálková světla, výstupy FA5 a FA6
F3 - posun, výstupy FOf a FOr současně
F5 - osvětlení stanovišť, výstupy FA3 a FA4
Hodnoty vpravo platí pro CV33 až CV39. Dále je potřeba nastavit ovládání výstupů "bez levého posunu" CV61 = 97.
Hotovo. Ať se zadaří i vám. Příště pro tento model doplníme pantografy.