Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod michal_n_cz » ned 03 kvě, 2026 6:39 pm

Mcx píše:
michal_n_cz píše:ale model s nižšimi okolky do srdcovky více či méně tak nějak žuchnou

Toto je fremácká historická mantra - vzhledem k tomu kolik modulových stanic je na těchto výhybkách a vzhledem k tomu, že modely mají tuhý, nepropružený pojezd tak to není pravda.
Projedou i dvojkolí FIne H0 s šířkou 2,2 mm, tedy Code 88.

Mantra nemantra, máme Roco line na kolejišti. Projedou, ale některé se více či méně na srdcovce zhoupnou. Třeba Roco M152.
michal_n_cz

Příspěvekod alexander » pon 04 kvě, 2026 4:32 am

Páni, ďakujem za názory. Teda zjazdnosť by nemal byť problém. Skôr tu pôjde o estetickú dilemu...Výhybka pekná, dlhá, štíhla s uhlom 10°, ALE delené jazyky, alebo výhybka opticky kratšia, s uhlom 12°, ALE s jazykom nedeleným. Hm...babo raď... :D Alebo predám auto a pôjdem do Wienertov...
alexander

Příspěvekod Petr Berka » pon 04 kvě, 2026 6:49 am

Mcx píše:
michal_n_cz píše:ale model s nižšimi okolky do srdcovky více či méně tak nějak žuchnou

Toto je fremácká historická mantra - vzhledem k tomu kolik modulových stanic je na těchto výhybkách a vzhledem k tomu, že modely mají tuhý, nepropružený pojezd tak to není pravda.
Projedou i dvojkolí FIne H0 s šířkou 2,2 mm, tedy Code 88.

Já bych nezobecňoval, tuhý pojezd mám u vozů do 5m, i když jak se to vezme, díky vůli v hrotových ložiskách z principu kolo propadne a tedy se vůz zhoupne, nad 5m používám 3 boodvé uložení a tam je to znát taky. Mimochodem PECO code 75 si s finescale koly code 88 s šířkou 2,2mm rozumí překvapivě dobře.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Mcx » pon 04 kvě, 2026 11:34 am

Petr Berka píše: Mimochodem PECO code 75 si s finescale koly code 88 s šířkou 2,2mm rozumí překvapivě dobře.

A proč by si nerozuměly - běžně jezdím doma s úzkými koly na Tillig, Peco, Weinert - pokud jsou výhybky technicky ok, pak žádný problém.
Na posledním Vratimovu jsem měl skoro celou nákladní soupravu s koly Code 88 tedy šířky 2,2 mm, v některých stanicích výhybky Roco Line a sjízdnost .... bez problémů.
Já netvrdím, že je Roco vzhledově to pravé ořechové - srdcovka, jazyky, ale technicky to funguje. A předělávat srdcovky - to jsme v době před 20 lety.
No a pak ještě u Roca vzhled kolejnice - příliš široká velká hlava kolejnice, takže pro mne Roco jen do skryťáku.
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 12:34 pm

Už jednou jsme dělali "domácí minimodulové" setkání. Letos bude "druhý" ročník, s trochu změněnou sestavou tří stanic. Jeden modul jsem rychle postavil - kostru R700 úhel 30 st. jsem měl x let doma a tak jsem položil koleje a lehce zazelenil. je to rozhraní E - F, na fotce je druhá vrstva floků ještě mokrá
uvalno_05.jpg

a tady schéma sestavy - kombinace domácích modulů traťových R700 a R550 i normálních R1000 a tří modulových stanic, Hukovic, Albertovce a Žulové ve výstavbě - proti loňsku kousek pokročila. Proti loňské sestavě s nákladištěm Horní Heřmanice jsou to tentokrát plnohodnotné stanice + 2x vlečka, bude se jezdit podle GVD 1:5, bez karet vozidel, u těch tří stanic to trochu postrádá smysl. Albertovec jako dirigující stanice má vjezdová návěstidla. GVD je pro 4 strojvedoucí.
Starší dveře šířky větší jak 80 cm nemusí mít zvláštní modul na projití přes dveře a ty jedny 80 cm mají speciál.
uvalno_04.jpg
Mcx

Příspěvekod alexander » čtv 04 čer, 2026 1:07 pm

Takže "domáce mini moduly" sa až takto ujali? Hm...tiež ich mám... Ale polomer R550? Nie je to v rozpore s Vašimi doporučeniami? Funguje to?
alexander

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 1:14 pm

No ono to moc minimoduly nejsou - většinou 60 st. sice nohy jen pro temene kolejnic 90 cm, u mne R700 u syna R550 - je to na hraně, limit tvrdím je 600 mm, najdou se kombinace vozů kde to nejde (zkracovaná spřáhla), ale doma se to dá zajistit, že se ta vozidla spolu nepotkají.
Mcx

Příspěvekod alexander » čtv 04 čer, 2026 1:44 pm

Ja akurát navrhujem novú domácu mini zostavu, preto tá otázka. Moje pôvodné mini moduly s R700 aj so stanicou Zbojská som prenechal klubu. Skrátené spriahla som nikdy neriešil, až tak ďaleko som sa modelovo nedostal, teda R550 by nemal byť problém. Už som to namaľoval vo wintracku, úspora miesta je zaujímavá!
alexander

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 2:21 pm

Tak určitě je to bez problémů, pouze u zkrácených spřáhel, kde se obtížně to zkrácení dělá přesně exaktně se může narazit, že se potkají dvě vozidla, kde již dojde k kontaktu nárazník na nárazník a vůle v uložení spřáhla - kinematice pokud tam je to nevyrovnají či typicky problémové řešení - pevné spřáhlo ve vozidle - třeba Bardotka a když se i na R1000 potká s pevným spřáhlem na kratším vozidle - třeba Ztr, Vtr tak je zle. Prostě vozidlo délky Bardotky, u vagónů je to Gbs/Zts - ten je již taky na pevné spřáhlo v kombinaci R600 i R700 příliš dlouhý - tam musí zůstat buď kinematika nebo výkyv spřáhla - stačí 1 mm.
Já mám zkrácená spřáhla v podstatě na všech vozidlech mimo rychlíkové dlouhé vozy a na krátkých vozech vyloučenou kinematiku, protože vytahování do strany (u delších souprav) je známá a ne moc pěkná věc - samozřejmě vše za použití třmenových spřáhel, ovšem dělat posuny s krátkými spřáhly je na mašli. Pumpování kinematiky je známé i u krátkých spřáhel, taková osobní souprava 2n vozů která se s cukáním vozů rozjíždí......
Mcx

Příspěvekod alexander » čtv 04 čer, 2026 2:29 pm

Takže to bude o kompromise... Ak chcem jazdiť doma bez problémov oželiem modelovo pekné spojenie nárazník na nárazník...
alexander

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 3:04 pm

alexander píše:Ak chcem jazdiť doma bez problémov oželiem modelovo pekné spojenie nárazník na nárazník...

Já bych to tak neviděl - i u těch R550 jdou zkracovat vzdálenosti mezi vozidly při použití třmenoých spřáhel, ale o kousek méně než u R600 - rozdíl bude nějaká desetina mm v posunutí spřáhla.
já to v podstatě dělám odhadem :D mám "referenční" vozidlo a k němu na R700 postavím druhé kde k posunu spřáhla více pod vůz má dojít - tam si odhadem nastavím - ideálně tak, že jsou vnitřní nárazníky na R700 jsou cca 0,5 -1 mm od sebe při tažení a při sunutí se opřou o sebe .... a pak je to ovlivněno dalšími parametry - nárazníky odpružené neodpružené, konstrukce modelu a kdy ještě jde zvednout třmen na spřáhle - třeba Balm MTB, tam jde to zasunout jen kousek... protože pak třmen narazí při zvedání na spodek vozu a nezvedne se, šlo by zkrátit více, ale..... nejde to kvůli třmenu......
Takže univerzální recept není. Ovšem stojí to za to - malé mezery mezi vozidly a pohoda při rozvěšování a svěšování na rozdíl od krátkých spřáhel. Samozřejmě pro modulový provoz v evropském měřítku je to nutnost - použití třmenového spřáhla.
To zkrácení mezery mezi vozidly není na setkáních tak tvrdě vyžadováno, ale jak si na to zvykneš - tak jiné cesty již není :D , každý nový model doma jako první projde touto úpravou - protože některé modely mají spřáhla (šachty) tak umístěny, že mezery mezi nárazníky jsou obrovské.
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 4:35 pm

Tady několik ukázek
Sasz a Gbs DR - při tažení a při tlačení, použité spřáhla Roco mají frézovaný/broušený vnější tvar háku - je zcela mimo normu a nechává příliš malou vůli mezi spřáhly (charakteristika spřáhla Roco bez úpravy je to že již při menší rozdílné výšce spřáhla nezaklesne třmen hák sousedního spřáhla - nosy háků mu to nedovolí)
Foceno na R700 mm
sprahla_05.jpg

sprahla_06.jpg
Naposledy upravil Mcx dne čtv 04 čer, 2026 4:38 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 4:37 pm

a zmiňovaný Balm MTB s BFalm při tahu a při stlačení, mezera je shodná jak s krátkým spřáhlem Roco
sprahla_12.jpg

sprahla_11.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 04 čer, 2026 4:43 pm

Vtp Roco a Vtpr Liliput s odpruženými nárazníky - první foto je při tlačení a druhý při tažení - rozdíl skoro žádný - stále nárazník na nárazník díky odpruženým nárazníkům Liliputu, to krátké spřáhlo bez úprav nedokáže. Je vidět že dříve se dotknou vnitřní nárazníky než háky spřáhel.
sprahla_08.jpg

sprahla_07.jpg
Mcx

Příspěvekod alexander » pát 05 čer, 2026 6:17 am

Vďaka za názorné a obšírne objasnenie, asi predsa len vyskúšam. A teším sa na obrázky z jazdenia na malých polomeroch. Moja skúsenosť hovorí, že "neškolené" oko pri jazdení nepostrehne rozdiel v moduloch s R700 a R1000. Preto som zvedavý na R550.
alexander

PředchozíDalší

Zpět na Moduly