alexander píše:Ak chcem jazdiť doma bez problémov oželiem modelovo pekné spojenie nárazník na nárazník...
Já bych to tak neviděl - i u těch R550 jdou zkracovat vzdálenosti mezi vozidly při použití třmenoých spřáhel, ale o kousek méně než u R600 - rozdíl bude nějaká desetina mm v posunutí spřáhla.
já to v podstatě dělám odhadem

mám "referenční" vozidlo a k němu na R700 postavím druhé kde k posunu spřáhla více pod vůz má dojít - tam si odhadem nastavím - ideálně tak, že jsou vnitřní nárazníky na R700 jsou cca 0,5 -1 mm od sebe při tažení a při sunutí se opřou o sebe .... a pak je to ovlivněno dalšími parametry - nárazníky odpružené neodpružené, konstrukce modelu a kdy ještě jde zvednout třmen na spřáhle - třeba Balm MTB, tam jde to zasunout jen kousek... protože pak třmen narazí při zvedání na spodek vozu a nezvedne se, šlo by zkrátit více, ale..... nejde to kvůli třmenu......
Takže univerzální recept není. Ovšem stojí to za to - malé mezery mezi vozidly a pohoda při rozvěšování a svěšování na rozdíl od krátkých spřáhel. Samozřejmě pro modulový provoz v evropském měřítku je to nutnost - použití třmenového spřáhla.
To zkrácení mezery mezi vozidly není na setkáních tak tvrdě vyžadováno, ale jak si na to zvykneš - tak jiné cesty již není

, každý nový model doma jako první projde touto úpravou - protože některé modely mají spřáhla (šachty) tak umístěny, že mezery mezi nárazníky jsou obrovské.