od Sandy » pát 01 kvě, 2026 5:52 pm
S dovolením použiji toto vlákno, protože se ho následující příběh trochu dotýká
Stal se ze mě „téčkař“. V komunitě Zeuke/BTTB….
Událo se to během krátké chvilky v několika dílčích krocích, které šly velmi rychle za sebou.
Už jsem tady psal, že se ke mně dostala čirou náhodou pozůstalost, jejíž původ je někdy v sedmdesátkách minulého století. Prohodil jsem pár slov s člověkem, kterého ani pořádně neznám a ten se u mne za pár dní objevil se dvěma krabicemi plnými produktů Zeuke/BTTB. Spousta rovných a obloukových kolejí, pár kousků „kolejové bižuterie“ – krátké a ještě kratší rovné, pár malých oblouků, napájecí a přerušené .
A také dva páry výhybek a dvouramenné návěstidlo. Na to mě šťastný nový vlastník zvláště upozorňoval….
A také trafo FZ1, klávesnice a klubko zvonkového drátu, které se vyznačovalo tím, že na mnoha jeho koncích byly nasunuty asi originální kontakty k výhybkám Zeuke/BTTB. To se ukázalo jako úžasná záležitost. Z vozidel to byla jen nejezdící Bobina a dva Ypsilony. Mým úkolem bylo tu Bobinu rozpohybovat.
To se po krátké době podařilo. Dost času mi zabralo pochopit filosofii konstrukcí pana Zeukeho. Ale pak stačilo jen očistit a napružit pár kontaktů a lokomotiva se dala do ohybu. Byl jsem sám se sebou spokojen, ale záhy se ukázalo, že to byla spokojenost předčasná.
Protože pak následovaly v rychlém sledu další důležité kroky.
Bobinu jsem rozpohyboval v hračkárně na malém stole, kde si to „šmrdlala“ sem tam. Jak je na tom s jízdními dovednostmi se nedalo dost dobře na dráze 456 mm určit. Tak jsem se přesunul do kuchyně k většímu stolu – konečně, je to top table…. To se ukázalo jako prozíravé. Když jsem postavil na stole jednoduchý ovál a honil tu lokomotivu jak okružní pilu, tak se ukázalo, že jednak dost kulhá a jednak se po několika okruzích zastaví, protože jí z jednoho podvozku spadne kardan. Zjistit, proč se tak děje, mi trvalo dost dlouho a už jsem nad tím lámal hůl. Přičítal jsem to jejímu stáří a vyběhaným převodům. Ale pak jsem si náhodou všiml, že zarážka (?) na rámu, pod kterou se podvléká třmen, který přidržuje motor, je nalomená. Celá sestava motoru s unášeči pak měla velkou vůli a to vedlo k postupnému uvolnění kardanu. Pokus u přilepení zarážky jsem hned na začátku zavrhl. Ze zbytku kinematiky Bramos jsem vybrousil součástku ve tvaru L, kterou jsem vlepil do rámu loko vedle uložení motoru. V tuto chvíli jsem byl pořád jenom ten, kdo dá Bobinu do provozu a tak jsem žádnou fotodokumentaci nedělal.
Nepracoval jsem moc pečlivě, takže třmen jde přes motor přetáhnout poměrně natěsno. To se ukázalo jako šťastná náhoda. Poháněcí sestava teď sedí v rámu bez možnosti nežádoucích pohybů. Bobina přestala kulhat a kardan je stále na svém místě. Možná, že jsem nevědomky odstranil jeden z konstrukčních nedostatků lokomotiv Zeuke/BTTB. Na burze jsem si prohlížel čtyři podobné lokomotivy a každá více či méně kulhala. Znalci okolo mi řekli, že to je známá vlastnost těchto lokomotiv. Ta „moje“ nekulhá a jsem z ní „poprděný“. Ale o tom až dále…
No, a pak to šlo v rychlém sledu ráz na ráz.
Bobina jezdila hezky a spolehlivě. Tak jsem za ní zapojil ty dva vozy. A opět, hezká čistá jízda. A to i při sunutí. Stále jsem se pohyboval jen po oválu. Etapa hledání závady trvala dost dlouho a manželka začala mít nemístné poznámky, že prý se nemáme kde najíst. Tak jsem našel v nadnormativních zásobách desku styroduru a koleje jsem na ni připevnil špendlíky bez hlaviček.
Stále a pořád jsem o „téčku“ nevěděl vůbec nic.